Категории: Мнение

Маніяк газових потоків

 Путін — справжній маніяк газових потоків. Практично з того самого моменту, як він встановив власний контроль над "Газпромом", він намагається домогтися закінчення транзиту через Україну

kremlin.ru

У зв’язку із плановим ремонтом газопроводу «Північний потік» транзит російського газу через Україну значно збільшився. Але це — плановий ремонт.

Мало хто задається питанням, що може статися якщо ремонт буде позаплановим, а українська ГТС перестане обслуговувати російського постачальника і його європейських споживачів. Втім, відповідь на це питання і так зрозуміла — крах «Газпрому» і енергетична катастрофа в Європі.

Але в Москві не спроможні задавати собі такі прості питання. Головна мета російського монополіста сьогодні — домогтися споруди «Північного потоку-2».

Навіть найоптимістичніші прогнози свідчать, що інвестиції до цього проекту окупляться мінімум за 12 років — і це при збереженні і нарощуванні нинішніх темпів споживання російського газу. Будь-яка конкуренція, будь-яка технологічна революція за цей час здатна перетворити «Північний потік-2» в набір нікому не потрібних труб.

Але у російського керівництва немає мети окупити проект. Мета зовсім інша — і про неї можна прочитати в російських ЗМІ. Потрібно позбавити Україну доходів від транзиту, довести до банкрутства українську економіку, нав’язати Україні маріонетковий уряд. Все як завжди. Ніби й не було ніякого Майдану і війни.

Путін — справжній маніяк газових потоків. Практично з того самого моменту, як він встановив власний контроль над «Газпромом», він намагається домогтися закінчення транзиту через Україну.

Тому що вірить, що в цьому випадку зможе встановити контроль над нашою країною. Згадаймо, скільки таких «потоків» вже було запропоновано. «Північний потік», який так і не вдається повністю заповнити газом.

«Південний потік», будівництво якого було зупинено Єврокомісією. Сьогодні Путін знову буде обговорювати з Ердоганом «Турецький потік» — і це при тому, що успіх проекту можливий, тільки якщо європейці погодяться добудувати свою частину маршруту до кордонів Туреччини або Греції — а в Євросоюзі ніхто не збирається цього робити. І ще «Північний потік-2». І все не заради того, щоб збільшити прибутки «Газпрому», а щоб знищити Україну.

Який же вихід? А простий. Якщо від Путіна поки що не можна позбутися, потрібно підмішувати йому до напоїв заспокійливе. Лікувати від параної. І коли він трохи заспокоїться, пояснити, що благополуччя «Газпрому» — і виживання російської економіки — залежать від плідної співпраці з Україною, а не від її поневолення.

Потрібно припинити марити потоками, зупинити війну, піти з Донбасу і Криму і зайнятися вирішенням проблем самої Росії.

Втім, останнє мало цікавить і Путіна, і більшість росіян. Занадто багато в сусідній країні маніяків газових потоків …

Віталій Портников

Последние новости

Окупанти обстрілюють Харків, зафіксовано прильоти по цивільній інфраструктурі

Зранку 30 квітня у Харкові чути вибухи. Про це повідомив у телеграм-каналі мер Харкова Ігор Терехов. "У Харкові чутно вибухи -…

40 минут назад

Какова же реальная цель Столтенберга?

В Киеве с визитом побывал Йенс Столтенберг – Генеральный секретарь НАТО. Визит Столтенберга не анонсировался и стал в определенной мере, неожиданностью.…

59 минут назад

Акваріум гупі

Влада квартал ваяє закон про мобілізацію\демобілізацію. Потім ухвалює його без демобілізації і кидає в лице захисникам «хамське»: «знали куди йшли».…

1 час назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 30.04.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.04.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

1 час назад

Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні

29 квітня уряд Німеччини повідомив про чергову партію військової допомоги Україні, до якої увійшли, серед іншого, додаткові засоби протиповітряної оборони,…

13 часов назад