Категории: Украина

Представитель Варфоломея I: Патриарх хочет помочь Украине

 Президент Петр Порошенко встретился с представителем Вселенского Патриархата при Всемирном совете церквей, архиепископом Телмисским Иовом.

gov.ua

Об этом сообщает пресс-служба главы государства.

Порошенко поблагодарил Вселенского Патриарха за внимание, которое Константинополь уделяет вопросу единой поместной церкви в Украине.

Он особо отметил то, что Вселенский Патриархат принял к рассмотрению обращение парламента о предоставлении автокефалии УПЦ и сформировал комиссию, которая уже приступила к изучению этого вопроса. Порошенко выразил надежду, что эта комиссия не будет затягивать свою работу.

Глава государства заверил архиепископа в том, что власть в Украине едина в своем стремлении иметь единую поместную церковь и отметил, что этот вопрос "приобретает еще большую актуальность на фоне значительных глобальных потрясений и вызовов".

Архиепископ Иов, gov.ua

Архиепископ Иов рассказал Порошенко о работе комиссии и рассмотрении вопроса о создании автокефалии для УПЦ. Он также передал Порошенко приветствие от имени Вселенского Патриарха Варфоломея I и от всей Константинопольской Матери-Церкви и заверил в том, что Вселенский Патриарх желает помочь Украине.

Порошенко поздравил Вселенский Патриархат с успешным проведением Вселенского Православного Собора, который в прошлом месяце состоялся на Крите. "Я думаю, что это утвердило и укрепило авторитет Его Святейшества в православном мире", — сказал президент.

Сегодня Порошенко во время выступления на торжествах по случаю Дня крещения Руси попросил поддержки Константинопольского патриарха в создании единой поместной Украинской православной церкви.

P.S.

Президент Петро Порошенко взяв участь у спільній молитві та урочистих заходах з нагоди Дня Хрещення Русі-України, які відбулися на Володимирській гірці у Києві.

Глава держави зазначив, що князь Володимир як мудрий і далекоглядний державний діяч відчув могутній потенціал християнства і, зробивши вибір на користь хрещення Русі, заклав непохитний фундамент під українську державу. І перші єпископи й священики до Русі прибули саме з Константинополя.

«Константинопольська Церква для нас була, є й буде Церквою-матір’ю, до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, в тому числі у подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям», — зазначив Глава держави.

Президент підкреслив, що Його Всесвятість Варфоломій доклав багато зусиль для організації історичного Святого і Великого Собору Православної Церкви, хоча його намагалися зірвати. Глава держави привітав успішне проведення Собору та прийняття важливих документів на ньому.

Петро Порошенко нагадав, що за останній рік мав нагоду зустрітися з Вселенським Патріархом і переконався, що Його Всесвятість молиться за Україну і думає над тим, як допомогти вирішити українські проблеми. Президент привітав присутнього на сьогоднішніх урочистих заходах високоповажного представника Його Всесвятості Варфоломія, архієпископа Тельміського Іова. «Перекажіть, владико, Його Всесвятості, що Православна Церква в Україні потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського Престолу. Він – єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися та врегулювати канонічний статус Української Церкви в структурі світового Православ’я», — зазначив Глава держави.

Президент підкреслив, що згідно соціологічних опитувань дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву — «церкву, євхаристійно й молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Це історичний тренд, який не може оминути й Україну».

Глава держави наголосив, що Україна не буде байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в свої церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних. Це стало однією з причин, чому Верховна Рада аргументовано звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні.

«Слід виходити з давнього канонічного принципу: громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл церковних справ», — підкреслив Петро Порошенко. За його словами, з великою надією в Києві сприйняли звістку про те, що Священний Синод Константинопольського Патріархату створює спеціальну комісію для розгляду заяви українського парламенту.

«Впевнений, що завдяки участі Його Всесвятості у вирішенні цього важливого питання між Українською Церквою та Константинополем складуться унікальні стосунки, які дозволять подолати чимало негативних тенденцій у житті сучасного Православ’я», — зазначив Глава держави.

У свою чергу, Високоповажний представник Вселенського Патріархату, архієпископ Тельміський Іов передав вітання від імені Святішого Вселенського Патріарха Варфоломія. Він наголосив, що Константинопольська Церква залишається Матір’ю Київської Церкви, яка перебувала у прямому підпорядкуванні до кінця XVII століття. «Подібно до матері, яка завжди піклується про своїх дітей, Свята і Велика Христова Церква, Вселенський Патріархат, не перестає цікавитися долею України та її народу, молитися проти війни та насильства і продовжує діяти для відновлення миру, проти розділення і розколів, не перестає працювати для відродження єдності церковного тіла», — сказав архієпископ Тельміський Іов.

У молебні та урочистостях також взяли участь керівники усіх українських церков, урядовці, воїни та ветерани АТО, волонтери.

Последние новости

Дрони атакували Краснодарський край РФ: загорілися Ільський та Слов’янський НПЗ

У ніч на суботу, 27 квітня, безпілотники атакували Краснодарський край Росії. Під ударом опинилися нафтопереробний завод ТОВ "Слов’янськ ЕКО" поблизу…

5 часов назад

Росіяни вдарили по об’єкту критичної інфраструктури на Прикарпатті, здійнялася пожежа

У ніч на 27 квітня війська РФ знову завдали масованого удару по мирних містах Про це повідомляє глава Івано-Франківської ОВА Світлана…

5 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.04.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

5 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.04.2024 1. Китайські автовиробники підривають бізнес російського АвтоВАЗу. - На китайські…

19 часов назад

Александр Кушнарь: Первые признаки истощения — У РФ кончаются МТЛБ

P.S. Украина сможет организовать новое наступление не раньше 2026–27 годов Новый пакет военной помощи от США на $61 млрд позволит…

19 часов назад

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд

Очільник Пентагону Ллойд Остін оголосив про виділення Україні найбільшого пакету військової допомоги від США, загальна сума якого становить $6 млрд…

20 часов назад