Категории: Украина

Витрати на підготовку військ 2016 року порівняно з 2013-м зросли в 6,4 рази

 Якщо у 2013–2014 роках бригадні тактичні навчання не проводилися взагалі, то 2015-го їх було 6, а на 2016 рік заплановано 17 таких навчань

Нині паралельно з реформуванням Міністерства оборони України триває реформа Генерального штабу Збройних Сил України, яка проводиться відповідно до прийнятих у НАТО принципів і стандартів. Вона передбачає чітке розмежування функцій щодо застосування військ (сил), налагодження функціональних зв’язків між структурними підрозділами Міноборони та Генштабу. Це робиться, зокрема, і шляхом створення постійно діючих комітетів (комісій) для оперативного вирішення поточних проблем, а також посилення персональної відповідальності керівників, делегування повноважень на якомога нижчий рівень управління та переведення штабів на структуру, прийняту за основу у штабах держав-членів НАТО. Про це на нещодавньому брифінгу розповів заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України полковник Сергій Масловський.

В умовах особливого періоду реформування Генерального штабу буде здійснюватися поетапно. Цьогоріч заплановано реформувати п’ять головних управлінь Генерального штабу.

За словами полковника Сергія Масловського, у попередні 2 роки закладено міцний фундамент для підвищення спроможностей Збройних Сил.

— З 2014 року суттєво змінилися підходи до організації підготовки та сама підготовка військ, — зазначив начальник відділу — заступник начальника управління бойової підготовки Головного управління підготовки ЗС України полковник Георгій Гліба. — Про це свідчить збільшення інтенсивності заходів за всіма складовими бойової підготовки.

Офіцер зауважив, що завданням Генерального штабу і Головного управління підготовки зокрема є підвищення не чисельних показників, а спроможностей, а також забезпечення готовності Збройних Сил за напрямом вишколу військ.

Близько половини занять з військово-професійних дисциплін, які проводяться з курсантами у вищих військових навчальних закладах, мають практичну спрямованість і відбуваються на полігонах, стрільбищах, тренажерах, навчальних і бойових зразках озброєння та військової техніки. Практична складова підготовки на курсах підвищення кваліфікації для офіцерів становить понад 70%. При цьому не менше 30% практичних занять на полігонах проводяться вночі.

За словами полковника Георгія Гліби, основою проведених змін є вдосконалення системи військової освіти. На сьогодні опрацьовані програми навчальних дисциплін з метою переорієнтації з традиційної академічної освіти до набуття практичних військово-професійних навичок. Частково оновлено викладацький склад, зокрема військовослужбовцями, які мають бойовий досвід.

— Різниця у показниках бойової підготовки між Збройними Силами, які були на початку подій на Донбасі і сьогодні, велика, — зауважив полковник Сергій Масловський.

Так, якщо у 2013–2014 роках бригадні тактичні навчання не проводилися взагалі, то 2015-го їх було 6, а на 2016 рік заплановано 17 таких навчань. Батальйонних тактичних навчань за два роки (2013–2014) проведено лише 26, 2015 року їх було вже 49, а 2016-го — 60. Слід зазначити, що витрати на підготовку військ 2016 року в порівнянні з 2013-м зросли в 6,4 раза.

За словами офіцера, на марші реформ ще багато роботи. Зокрема, щодо нормативно-правового забезпечення, адаптації всіх документів до стандартів НАТО, уніфікації та оптимізації організаційно-штатних структур військових частин бойового складу, відновлення озброєння та військової техніки, модернізації та закупівлі нових зразків, набуття необхідних спроможностей Силами спеціальних операцій, розвитку систем оперативного забезпечення та створення військової поліції.

Роман Вус

Бойова підготовка в 2015 р.

Последние новости

Данія оголосила про пакет допомоги Україні на €750 млн

Сьогодні, 16 травня, міністерство оборони Данії оголосило про виділення Україні нового пакету військової допомоги на €750 млн, який передбачає внески…

3 часа назад

Порошенко привіз техніку у бригади армійської авіації

Петро Порошенко привіз техніку у бригади армійської авіації. Спеціально на замовлення авіаторів Фонд Порошенка з волонтерами ГО “Справа Громад” виготовляють…

3 часа назад

Народ підтримує збільшення тарифів на електроенергію

Одночасно з інформацією про отримання фірмою сценариста "Слугі народа" 750 мільйонів за поставку електроенергії - виходить соціологія, згідно якої народ…

6 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 16.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

13 часов назад

Замах на Фіцо: нападник пояснив, що він не згоден з політикою уряду

Як пояснив чоловік, що напав сьогодні на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, він не згоден із політикою уряду. Про це повідомляє…

1 день назад