Категории: Украина

Украина поставит пушки ЗТМ в Индию и Израиль

 Недавно завершилась выставка Defexpo 2016, которая проходила в штате Гоа, Индия.

Всего украинская делегация провела 8 результативных переговоров с Министром обороны Индии и высшим командованием Вооруженных сил Индии и более чем 30 ведущими индийскими компаниями-производителями продукции военного и специального назначения. Среди них: Reliance Defence Limited, Tata Power Company Limited, Punj Lloyd, Larsen Turbo.

ГП «НТК «Завод точной механики» был представлен двумя пушками ЗТМ1 и ЗТМ2. С участием директора Мирослава Халика были проведены переговоры о сотрудничестве и реализации совместного производства, а также испытания снарядов стандартов НАТО.

В ходе переговоров возникло несколько предложений о модернизации пушек ЗТМ под водное охлаждение, а также модернизацию под снаряд 30Х173 (стандарт НАТО). С компаниями ELBIT SYSTEMS LAND and C4L и LARSEN AND TOUBRO LIMITED. Достигнуты предварительные договоренности о поставке пушек ЗТМ для Индии и Израиля. С компанией MECHVAC INDIA LTD. подписан меморандум о сотрудничестве, с последующим заключением договора на приобретение 500 пушек ЗТМ для нужд индийской армии. А также открытие совместного производства на территории Индии пушек ЗТМ и других изделий.

Следует отметить, что нынешняя выставка принесла Украине успешные результаты, о чем говорит количество подписанных контрактов и меморандумов.

P.S. 

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» єдине в Україні виготовляє стволи для різних видів озброєння. Нині продукція підприємства встановлена на всіх основних зразках бронетехніки, що є на озброєнні вітчизняного війська (БМП-2, БТР-3Е, БТР-4, бронекатер «Гюрза»). 2015-го підприємство поставило війську близько 500 зразків різної продукції, серед якої стволи до БМП-2, БТР-3Е, БТР-4 тощо.

Зразок заготовки ствола виробництва ДП «КБ «Артилерійське озброєння»

Торік цьому підприємству вдалося не лише вибратися із боргової «ями», а й відкрити дві нові виробничі лінії для основної продукції та вчетверо збільшити обсяги виробництва. Економічний прорив на підприємстві вдалося здійснити багато в чому завдяки збільшенню державного замовлення та періоду пільгового оподаткування, який тривав протягом усього минулого року (Цьогоріч ситуація змінилася. Наприклад, уже необхідно сплачувати чималий податок на землю. — Авт.) При цьому головним є те, що вдалося зберегти кадровий потенціал — кваліфікованих токарів та інженерів. Не в останню чергу цьому сприяло й підвищення рівня оплати праці. За словами керівника ДП «Артилерійське озброєння» Вадима Штепенка, нині кваліфікований токар на виробництві отримує від десяти тисяч гривень і більше. До речі, це значно більше, ніж загалом по галузі в Україні.

Загалом виробництво стволів для артилерійської та стрілецької зброї сьогодні залишається одним з найбільш консервативних у всій зброярській сфері. Вся розрахункова частина та основні балістичні характеристики починають свою історію з 1912 року. Зробити сьогодні революцію у виробництві стволів є чимсь фантастичним. Проте це не означає, що час для виробників стволів зупинився. Адже технології все одно йдуть уперед. Тож у перспективі підприємство передбачає переоснащення технічної бази. Сподіватися на це дозволяють рішення, яке прийняв ДК «Укроборонпром» стосовно його додаткового фінансування на повну модернізацію та переоснащення верстатного парку і придбання нового обладнання за півтора року. Це дозволить підвищити конкурентоспроможність продукції заводу та розширити спектр виробництва. Завдяки цьому «КБ «Артилерійське озброєння» зможе посилити свої позиції і на світових ринках. А надто із урахуванням того, що їхні основні конкуренти — росіяни нині обмежені міжнародними санкціями. Бо раніше всі експортні поставки в цьому сегменті ринку перекривали саме вони.

Тож перспективи в підприємства широкі, адже попит на продукцію КБ «Артилерійське озброєння» в арміях країн світу чималий, особливо у країнах Близького Сходу, Африки, Середньої Азії. За оцінками експертів, капіталовкладення у виробництво за п’ять років здатні зробити «КБ «Артилерійське озброєння» лідером у своєму сегменті.

Головний конструктор підприємства Валерій Ханалайнін розповів, що на виробництві використовують унікальну технологію електрошлакового лиття порожнин і суцільного перетину виливки. Підприємство володіє унікальною технологією виготовлення довгомірних (до 5,5 м) порожнистих зливків, метал яких навіть у недеформованому вигляді за характеристиками перевищує кований. Ця особливість технології також приваблює іноземного замовника.

А головною «фішкою» виробництва є технологія виконання нарізів у каналі ствола гармати за допомогою методу електрохімічної обробки. Це забезпечило нарізи стабільної геометрії і високоточних розмірів по довжині ствола. І цей процес науковці постійно вдосконалюють.

Ігор ПАРУБСЬКИЙ

Бронетранспортер БТР-3 з бойовим модулем «Шквал» виробництва ДП «КБ «Артилерійське озброєння»

30-мм автоматичний гранатомет виробництва ДП «КБ «Артилерійське озброєння»

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 03.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

7 часов назад

Українці 10 років тому відстояли Одесу

Щось в нас мало гулянь з приводу визначної перемоги здобутої 10 років тому. Українці 10 років тому відстояли Одесу. Рашка…

18 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.05.2024 1. Попит на російське вугілля знижується. - Китай, найбільший імпортер…

18 часов назад

Росіянам вдалось прорватись і закріпитись в Очеретиному

Російським окупантам вдалося прорватися та закріпитися у селищі Очеретине Покровського району, що на Донеччині. ЗСУ вживає всіх заходів, щоб вибити…

21 час назад

Відступати небезпечно: військові заявляють про майже повну відсутність тилових ліній оборони, — АР

Замість траншей та окопів на фронті подекуди - ями, в яких важко сховатися, інженерної техніки не вистачає, а будувати оборонні…

1 день назад