ЗСУ кардинально змінюють Територіальну оборону

Система територіальної оборони, яка фактично почала діяти в Україні у 2014 році, на жаль, не виявилась ефективною. На заваді цьому став залишковий принцип фінансування, незрозумілий широкому загалу завдання та система набору кадрів, а також велика залежність від активної позиції обласних державних адміністрацій.

Це зумовило Збройні Сили України почати концептуальні зміни у цій сфері, які мають втілитись у створенні Сил тероборони, з чіткими та реальними завданнями. Про це Defense Express розповів командувач військ територіальної оборони ЗСУ Анатолій Баргилевич.

«На цей час ми взагалі не розглядаємо ті «паперові» підрозділи територіальної оборони, які були створені у 2014-2015 роках. За планом ми мали отримати все необхідне, але у реальності цей процес відбувався за залишковим принципом. І фактично це був міф.

Територіальна оборона з самого початку зіткнулась із «залишковим принципом»

Тому наше завдання зараз — кардинальне: щоби навколо системи тероборони були зосереджені зусилля всіх складових сектору безпеки та оборони. Це Збройні Сили України, Національна поліція, Національна гвардія, тощо, а також цивільний сектор, який взагалі випав з цього процесу.

Ми зацікавлені у тому, щоби Верховною Радою було законодавчо закріплено концепцію формування та дій територіальної оборони. Вона має чітко визначити хто якими питаннями займається, чітку відповідальність та визначені результати на всіх етапах.

Навчання у 2020 році у окремому батальйоні територіальної оборони м. Кременчук

Ми розуміємо, що питання функціонування територіальної оборони мало хто зараз хоче брати на себе. Тому ЗСУ і готові цим займатися з метою зміцнення оборони країни.

Вже сформовано бригади тероборони, в яких, у порівнянні із минулими формуваннями, є кадрові військові. Це ядро, яке бере на себе всі організаційні питання. На практиці це дозволяє за мінімальний час розгорнути бригаду, що було перевірено під час навчань на Херсонщині у 2020 році.

Ми вивчали досвід країн Балтії, Польщі, США, особливо Національної гвардії Каліфорнії, в який ця система є надпотужним механізмом. В них окрім залучення Національної гвардії до питань обороноздатності в середині країни, опрацьовано залучення підрозділів до ліквідації стихійних лих, а також система, коли нацгвардія є резервом для збройних сил для дій поза територією країни.

Проте в Україні є свої особливості. І ми зараз взагалі не розглядаємо участь територіальної оборони у бойових діях. Вона має бути розгорнута завчасно з метою недопущення дестабілізації у певних регіонах, захоплення ключових об’єктів та населених пунктів.

Досвід 2014 року продемонстрував: там де ми взяли під контроль міста, там ми мали успіх. Тому ми передбачаємо, що територіальна оборона, виключно у рамках законодавства та спільно з іншими силовими відомствами, у випадку необхідності має взяти під контроль ключові об’єкти. Це упередить дестабілізацію обстановки й забезпечить ефективне розгортання бойових підрозділів ЗСУ для відсічі агресії.

2014 рік показав необхідність протидії гібридним загрозам

Розгортання підрозділів тероборони упередить дестабілізацію обстановки й забезпечить ефективне розгортання бойових підрозділів ЗСУ для відсічі агресії. Тобто територіальна оборона має створити комфортні умови для армії, а далі діяти виключно у межах своїх областей.

Ми повинні дати охочим долучитись до територіальної оборони чітке розуміння системи управління, комплектування, а також місце у цій структурі зі зрозумілими та реальними завданнями.

З резервіста тероборони неможливо зробити бійця ССО, який всю свою службу тренується та виконує спеціальні задачі

У резервіста має бути контракт, який приписує його до конкретної бригади тероборони та не обмежує його так, як у випадку з контрактом у бойових підрозділах Збройних Сил. Він повинен мати більш розширені права. Для того, щоб охочі, особливо із бойовим досвідом, могли спокійно взяти участь у цій справі.

Ми взагалі не можемо сказати, що територіальна оборона це якийсь окремий рід військ. Вірніше сказати, що це Сили, що є більш змістовним та ґрунтовним терміном.

Охорона об’єктів із взаємодією з іншими силовими структурами — реальні можливості резервістів

Щодо фінансування, то для цього необхідно передбачити у кошторисі ЗСУ витрати за цим напрямом. Це дозволить отримати захищені бюджетні відрахування для підготовки та оснащення цієї компоненти обороноздатності. Окрім того, в ході адміністративної реформи країни випав цілий блок відповідальності місцевої влади за оборону, який потрібно відновити у вигляді чітких обов’язків та фінансування.

Також ніхто не виключає певні субвенції на конкретні заходи з державного бюджету на конкретні проекти. Створення таких чітких трьох напрямів фінансування із розподілом цілей не є великою проблемою.

Окреме питання — швидке та якісне управління. Ми не можемо розглядати територіальну оборону поза межами загальної системи управління ЗСУ та національної безпеки країни в цілому. Тому система управління тероборони повністю адаптована та сучасна, яка розробляється на основі системи «Дзвін».

Ми передбачаємо мати командні пункти, як у стаціонарному виконанні, так і у мобільному. Що забезпечить управління від стратегічного до тактичного рівня до батальйону у кожній області. Це дає можливість не тільки видавати команди, але і мати зворотний зв’язок у режимі онлайн. Саме це є нашою перспективою.

defence-ua.com

Последние новости

Типовий український канал

На заувагу про засилля побитих шашеллю беззубих пʼяниць із РФ в ефірах українських медіа — одна мила жінка написала: «Ну,…

4 часа назад

Юрій Бутусов: Факти та висновки з розслідування Бігус.інфо

Факти та висновки з розслідування Бігус.інфо щодо витоків по справі кураторів "Великого будівництва" Юрія Голика, Георгія Біркадзе, а також співробітників…

5 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 15-16.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.06.2024 1. Санкції США зупинили торгівлю валютою та призвели до паралічу…

5 часов назад

Прочитав спільне комюніке з саміту миру

Прочитав спільне комюніке з саміту миру. Загальнозрозумілі фрази, які висловлювалися десятки, ні сотні разів Зеленським, союзниками. Так і не зрозумів…

5 часов назад

Казка про стару людину і золоту рибку доходить до фінішу…

Путін і Кремль істерять не лише через Саміт Миру і що їх туди не запросили. Кремль в курсі, що якийсь…

6 часов назад

Співпрезидент

До речі, ви в курсі, що в нас тепер дві України й, відповідно, два президенти? Це вже поза всіма межами…

7 часов назад