Категории: Мир

Згорнути карантин: у США збираються запровадити шведську стратегію боротьби з COVID-19

Усім перехворіти. У США пропонують повністю скасувати карантин — аби якомога більше американців захворіли на коронавірус.

Кому спала на думку така ідея і чому у Вашингтоні вже всерйоз розглядають цей сценарій?

«Ситуація дедалі покращується», — переконує країну Дональд Трамп. І хоча штати перетнули межу 6 мільйонів зареєстрованих випадків зараження, а кількість смертей від коронавірусу перевищила 180 тисяч, — рівень захворюваності і справді іде на спад. У серпні він зменшився на третину. І в цих умовах Трампу пропонують так звану шведську модель.

Газета Washington Post з’ясувала через свої джерела в адміністрації, що в Білому домі призначений новий радник президента, такий собі Скотт Атлас з Гуверівського Інституту. Він і вмовляє президента скасувати жорсткі санітарні обмеження — щоб уся нація перехворіла і з’явився колективний імунітет.

«План Атласа» — не обмежувати вірус (що й роблять уже пів року), а навпаки, дати йому швидко поширитися серед населення. А захищати й ізолювати — лише літніх людей, бо вони найуразливіші. Досвіду боротьби з епідеміями в нового радника взагалі немає, але Трамп — як пише газета — охоче до нього прислухається, адже повне відновлення бізнесу знижує втрати для економіки, для президента це важливо. Більше того, американська адміністрація начебто вже почала діяти відповідно до порад Атласа.

І вся Америка тепер гуглить — а що ж таке ця «шведська модель», якою Трамп так захопився? І чи була вона вдалою для самої Швеції?

Країна і справді одна з небагатьох намагалася зберегти звичний ритм життя. Хоча масові заходи припинили, студентів перевели на навчання онлайн, літнім людям наказали сидіти вдома — і все! Ніхто не закривав підприємства, щоб економіку врятувати. І це спрацювало — ВВП Швеції знизився лише на 7 відсотків, тоді як у сусідів по ЄС впав ще удвічі більше. При цьому, рівень смертності нижчий, ніж в Італії та Іспанії, де діяв жорсткий карантин. І значно більший, ніж у Данії та Фінляндії, де, як і всюди, зупиняли роботу бізнесу. ВООЗ сьогодні несподівано визнала, що «шведська модель» — правильна. І на майбутнє має стати зразком для інших країн.

Тож і штати можуть піти цим шляхом. Хоча лікарі з команди Трампа (і відомий доктор Фаучі, і спецкоординатор Дебора Біркс) — шоковані. І відстоюють необхідність і далі зберігати коронавірусні обмеження. Але Трампові «шведська» ідея до вподоби! Передусім, як спосіб отримати голоси тих, хто від карантину втомився.

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 16.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

6 часов назад

Замах на Фіцо: нападник пояснив, що він не згоден з політикою уряду

Як пояснив чоловік, що напав сьогодні на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, він не згоден із політикою уряду. Про це повідомляє…

17 часов назад

Російський окупант засунув гранату собі під бронежилет та підірвав ВІДЕО

Получи фашист гранату! Российский солдат был атакован украинским дроном. Не справился со стрессом и принял решение ускорить процесс, засунув гранату…

1 день назад

США виділять Україні новий пакет допомоги на $2 млрд, — Блінкен

Глава Держдепу США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати виділять ще 2 млрд доларів допомоги Україні. Про це він заявив…

1 день назад