Категории: Политика

Зеленський з запізненням у рік погодився на будівництво лінії оборони: але за які кошти?

У щоденних зверненнях Зеленського, окрім звичного протоколу й інформації про президентський графік, іноді між рядків бувають дійсно дуже важливі сигнали. В останньому повідомленні про засідання Ставки президент акцентував на будівництві фортифікаційних споруд.

Фраза “мін та бетону нашій державі вистачить” розшифровується як посилення оборони. І говорить про обʼєктивну ситуацію на фронті.

Саме про це “Європейська Солідарність” кричить вже пів року, наголошуючи, що окупанти, зайнявши території, відразу будуть капітальні бліндажі й кілька ліній фортифікацій, мінуючи кожен метр української землі.

Українська ж влада не спромоглася побудувати нові захисні лінії навіть на кордоні з РФ, після героїчного звільнення нашими ЗСУ Чернігівщини, Сумщини, Харківщини.

Коли ми наполягали на збереженні частини військового ПДФО в регіонах, то якраз подали поправки, що 10% податку має йти на фортифікаційні споруди. В регіонах є відповідна будівельна техніка і робоча сила, й завжди саме інженерні війська і регіональна влада відповідали за фортифікаційні споруди. Саме ці оборонні рубежі, забетоновані нашою командою навколо Авдіївки у 2016-18 роках, не дали зараз окупантам шансу легко взяти місто.

До речі, в останньому зверненні Зеленського йдеться, що “має бути відповідна робота в громадах”. Все правильно! Але ж гроші в громад забрали на службу Держспецзвʼязку! Законом 10037, який проголосували “Слуги” та ОПЗЖ.

Яким коштом громади тепер будуватимуть ці фортифікаційні споруди?

Нещодавно в ЗМІ була інформація, що віцепремʼєр з цифровізації М. Федоров проводив нараду разом з Міністерством оборони щодо фортифікаційних споруд. Але в Мінцифри є “Дія” і немає екскаваторів, аби рити окопи. Чому не Мінрегіон цим займається? Чому всі рішення приймаються з затримкою на рік?

Звичайно, я дуже тішуся, що команда Зеленського читає виступи представників “ЄС” і наші думки лягають в якісь логічні рішення. Шкода, що із запізненням і якось навиворіт, бо не дуже розумію, як Мінцифри будуть заливати бетоном і закладати мінами наші кордони та рубежі, куди пруть окупанти.

Й звичайно, ОП має чесно говорити з суспільством. Бо про контрнаступ позитивні позаштатні радники кричали з кожної праски. А про оборону — між рядками говорить президент.

Управлінський хаос і безпорадність уряду ведуть країну до дуже важких часів. Ще раз переконуюсь, що сценарій це зупинити один – негайне переформатування Кабінет Міністрів в уряд національної єдності.

Й можна хоч сто разів затуляти опозиції рота, кошмарити й блокувати відрядження, але в цьому і є наша місія — говорити правду, заради держави. Аби її ще чули.

Iryna Gerashchenko

Последние новости

Головний прокурор МКС в Гаазі Хан запросив ордер на арешт Нетаньягу

У понеділок, 20 травня, головний прокурор Міжнародного кримінального суду запросив видати ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони…

3 часа назад

Єрмак після перемовин з представником РФ Козаком 10 лютого 2022 року переконав Зеленського в тому, що російського вторгнення не буде – BBC

Глава Офісу президента Андрій Єрмак не вірив у повномасштабне вторгнення Росії попри попередження з боку західних партнерів, а 10 лютого…

3 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 20-21.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.05.2024 1. Акції «Газпрому» впали після відмови платити дивіденди. - Акції…

3 часа назад

П’ять років Зеленського. Атракціон. Епоха втрачених смислів

Журналісти питають, “а що твоя бульбашка говорить про кінець офіційного президентського терміну Зеленського?”. А я дивлюся чим переймаються соцмережі і…

4 часа назад

Зеленський кричить на генералів ЗСУ, — The Economist

Президента України Володимира Зеленського можуть тримати у так званій "теплій ванні", в якій генерали не надають йому всієї інформації про…

5 часов назад