Категории: Мир о нас

Зеленський «провалив» свою першу зустріч із Байденом, американський президент був «сердитий», — The Guardian про книжку Франкліна Фоера

Володимир Зеленський провалив свою першу зустріч з Джо Байденом у Білому домі, президенти не змогли знайти порозуміння: про це йтиметься у книзі Франкліна Фоера «Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки»

.

Про це пише видання The Guardian, яке отримало примірник книги перед її офіційною публікацією.

Зазначається, що президента США «розлютили» вимога Володимира Зеленського про вступ України в НАТО та «абсурдний аналіз» динаміки Альянсу, оскільки він очікував висловлення подяки за підтримку США.

«Навіть найпалкіші симпатики Зеленського в адміністрації (Байдена, — ред.) погодилися, що він (Зеленський, — ред.) промахнувся», — так автор книги «Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки» Франклін Фоер пише про зустріч президентів у вересні 2021 року.

У книзі Фоер також із захопленням відгукується про лідерство Байдена щодо підтримки України після початку повномасштабного російського вторгнення. Проте, оскільки війна в Україні продовжується, а військова та фінансова підтримка Києва стала гострим питанням у Конгресі та на республіканських президентських виборах, зображення Фоером Байдена та опис невпевненого старту Зеленського, можуть підкріпити про занепокоєння Білого дому з приводу книги.

Вказано, що Фоер не використовує прямих цитат та не посилається на джерела, проте за словами видавця Penguin Random House, книга побудована на «безпрецедентному доступі до вузького внутрішнього кола радників, які оточували Байдена протягом десятиліть».

В газеті The Atlantic, де працює Фоер, раніше з’явився уривок книги, у якому йдеться про виведення військ з Афганістану наприкінці літа 2021 року. Це відбулося напередодні першого візиту Зеленського до Білого дому. Президент України довго домагався зустрічі з президентом США: тоді Трамп відмовив йому, оскільки Зеленський не погодився допомагати шукати компромат на політичних опонентів Трампа, серед яких був і Байден.

За словами Фоера, Зеленський плекав «застарілі образи від цього епізоду» і «принаймні підсвідомо… здавалося, звинувачував» Байдена, наступника Трампа в Овальному кабінеті, «за приниження, якого він зазнав, за політичну незручність, яку він пережив». Автор також пише, що президент України вважав американського колегу слабким, особливо через рішення на початку 2021 року скасувати санкції проти російської компанії, яка будує «Північний потік-2».

Водночас Байден, погодився на зустріч із Зеленським, але теж не був про нього високої думки, особливо на тлі дружніх стосунків, які український президент встановив з праворадикальним сенатором-республіканцем від Техасу Тедом Крузом, який заблокував затвердження кандидатів на посади в Держдепартаменті на знак протесту щодо рішення про «Північний потік».

«Розумів він це чи ні, але Зеленський був співучасником цього трюку. Це тхнуло тим, що адміністрація вважала дилетантством. Правду кажучи, Байден не був високої думки про свого українського колегу», — йдеться у книзі.

Мовлячи про роль Байдена в американсько-українських відносинах за часів Барака Обами, Фоер зазначає, що нинішній президент США  був «глибоко зануреним в українську політику довше, ніж Зеленський».


Книга, про вихід якої пише The Guardian, змушує поставити кілька дуже неприємних питань про стиль міжнародних перемовин Зеленського. У книзі Франкліна Фоера «Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки» описаний епізод, де зустріч Зеленського і Байдена характеризується як провальна.

Байден під час зустрічі очікував бодай формальної подяки США за підтримку, яку вони надавали й надають Україні, але натомість був змушений вислухати довгий список вимог, головною з яких був вступ України до НАТО. А потім Зеленський взагалі виголосив тираду про те, що НАТО — це організація-історичний пережиток, і Франція з Німеччиною вже збираються залишити Альянс. Це був абсурдно і кричуще суперечливий висновок, який розлютив американського президента.
І ось тепер питання:
1) Чи розумів Зеленський, що говорити про антиамериканські настрої при першій зустрічі — контрпродуктивно?
2) Чи готували в ОП Зеленському психологічний портрет Байдена, як завжди робиться перед зустрічами на найвищому рівні? Бо мета не вивалити свої міркування візаві, а досягти результату.
3) З весни 2021 США попереджали про концентрацію військ вздовж кордону України не просто так. Дратувати американського президента, а не переконувати — це було від непрофесіоналізму і неймовірного его? Чи свідомо?
Так, є підстави говорити, що США нам винні. І не через Будапештський меморандум. Вашингтон підтримував програму скорочення звичайних озброєнь в рамках відповідного Договору. Та розмовляти про це можна по-різному: якщо хочеш показати себе крутого — це один стиль, якщо потрібен результат — інший. Це була дуже небезпечна і безвідповідальна історія. До повномасштабного вторгнення рф залишалося півроку.

Последние новости

Набув чинності новий закон про мобілізацію

В Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Він був ухвалений та підписаний президентом України в квітні. Політики…

47 минут назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 18.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

1 час назад

Катери «Ірпінь» та «Рені» — вже у морі

На початку травня Військово-Морські Сили Збройних Сил України отримали ці судна від ВМС Естонії. Катери виконуватимуть бойові завдання, у тому…

13 часов назад

Рпц-шну помийку в центрі Києва прибрали

Рпц-шну помийку в центрі Києва прибрали, і ні Онуфрій, ні Вася Ломаченко захищати її не прийшли. Як не прийшли защітнікі…

14 часов назад

ЗНИЩЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ШТУРМОВОЇ ГРУПИ ПІД ЛИПЦЯМИ ВІДЕО

Російська штурмова група просувалась в обхід наших позицій, але сама потрапила у засідку, яку майстерно організувала піхота 3-го батальйону 13-ї…

14 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 16-17.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.05.2024 1. Найбільші імпортери російського вугілля різко знизили його закупівлю. -…

14 часов назад