Категории: Экономика

Яйця по 17 гривень: НАЗК внесло до реєстру корупціонерів колишнього головного закупівельника Міноборони

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення колишнього керівника Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Богдана Хмельницького.

Як повідомляє пресслужба НАЗК, це той самий чиновник, який від імені Міноборони підписав контракт із ТОВ «Актив компані» на постачання для армії «золотих яєць» по 17 гривень за штуку.

Підставою для внесення Богдана Хмельницького до реєстру корупціонерів стало виконання Міністерством внесеного у січні 2023 року припису НАЗК, за результатами якого посадовця притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

«Це відбулось у зв’язку із ненаданням цим посадовцем на запит НАЗК копії звіту аудиту процесу закупівель у очолюваному ним Департаменті – ще до початку гучного скандалу із завищеними закупівельними цінами», – зазначається у повідомленні.

У березні 2023 року Солом’янський районний суд міста Києва притягнув Хмельницького до адміністративної відповідальності за те, що він вказував неправдиву інформацію в офіційних документах, щоб перешкодити НАЗК у здійсненні перевірок.

У НАЗК нагадали, що наприкінці 2022 року агентство витребувало матеріали та аудиторський звіт процесу закупівель товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану, який проводився в очолюваному на той момент Богданом Хмельницьким Департаменті Міноборонони.

Однак Хмельницький надіслав до НАЗК листа, в якому заявив про неможливість надання звіту нібито через його відсутність. Проте НАЗК встановило, що чиновник був ознайомлений під підпис із цим звітом задовго до того, як він надав недостовірну інформацію НАЗК. За це на нього склали протокол про вчинення пов’язаного з корупцією правопорушення.

Одночасно із складенням протоколу НАЗК надіслало до Міноборони вимогу щодо усунення Богдана Хмельницького від посади та внесло 23 січня міністру оборони припис про проведення службового розслідування. Своєю чергою Міноборони наклало на Хмельницького дисциплінарне стягнення.

Як повідомлялося, у січні ЗМІ повідомили, що Міноборони підписало угоду на послуги організації харчування у 2023 році військових частин на загальну суму 13,16 млрд грн за завищеними у 2-3 рази цінами. Наприклад, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Також значно вищими за магазинні виявилися ціни на овочі та інші продукти.

Міністр оборони Олексій Резніков інформацію про закупівлю продуктів за завищеними цінами заперечував. За його словами, в оприлюдненому ЗМІ документі була технічна помилка — постачальник вказав ціну не за десяток, а нібито за кілограм яєць.

Водночас він визнав, що через це наприкінці грудня було відсторонено, а у січні звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького. Разом із тим після скандалу з Міноброни звільнився заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

Згодом Хмельницькому, Шаповалову та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку повідомили про підозри за фактом розтрати державних коштів на суму 107,79 млн грн шляхом закупівлі 5700 неякісних бронежилетів для ЗСУ.

biz.censor.net

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

3 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

3 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

3 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

4 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

4 дня назад