Втрати в ООС порівняно з минулим роком – зросли. Нас – просто убивають

Втрати в ООС порівняно з минулим роком – зросли. «Треба просто перестати стріляти» — президент Зеленський цю ідею наполегливо втілює у життя. Результати – відомі.

Ми розвели сили на трьох ділянках. Ми погодилися з формулою Штайнмайєра. Набрали зобов’язань під час Паризької зустрічі з Путіним.

Але, доречне питання – протилежна сторона готова просто перестати стріляти? Різноманітні Сивохи і Устенки нас регулярно переконують, що треба замирюватися, і що задля єдності країни ми мусимо порозумітися з бойовиками ДНР-ЛНР. Та чи хочуть якогось порозуміння самі бойовики?

Є простий маркер, аби дізнатися це – подивитися на динаміку втрат на фронті, від моменту коли намір «просто перестати стріляти» почав втілюватися, тобто – від початку роботи уряду Гончарука. І порівняти з втратами минулорічними. От що виходить в результаті.

Торік, від вересня 2018 р. по січень 2019 р. (включно) в зоні проведення ООС загинули 84 силовики. Нині, від вересня 2019 р. по 1 лютого 2020 р. втрати українських силовиків склали 78 бійців. Вже одне це свідчить, від намагань «перестати стріляти» толку – ніякого. Солдати продовжують гинути і зменшення втрат на 7% погоди не робить – чисельність втрат не буває стабільною. У жовтні 2018 р. загинули 21 боєць, тоді як у грудні того ж року – 13. Причин тому – маса, від інтенсивності боєзіткнень до банального везіння. Але.

Набагато цікавіше все стає, якщо придивитися до причин загибелі військовослужбовців. Вони у зоні ООС бувають різні. Солдати гинуть від ворожої зброї. Солдати гинуть у ДТП. Солдати гинуть через необережне поводження зі зброєю. Трапляються випадки самогубства. Тощо. Умовно втрати розділяють на бойові і небойові. І от тут на нас чекає сюрприз.

В період вересень 2018 р. – січень 2019 р. втрати українських силовиків від ворожої зброї становили 44 особи – 9 у вересні, 14 у жовтні, 11 у листопаді, 7 у грудні і 3 у січні. Але вже зараз, в період від вересня 2019 р. по січень 2020 р. у бойових умовах загинули 55 військовослужбовців. 14 у вересні, 10 у жовтні, 6 у листопаді, 11 в грудні, 14 у січні. Переважна більшість наших солдат загинули від кулі снайпера, або від ворожих мін. Серед 55 загиблих від зброї ворога – полковник Коростельов, командир 128-ї гірсько-штурмової бригади. Другий комбриг протягом війни. Заслуговує на увагу також динаміка загиблих – зменшення до мінімуму у листопаді, після чого – знову збільшення. Очевидно, причина у Паризькій зустрічі Путін-Зеленський яка сталася 9 грудня.

Зменшення статистики загиблих навіть на 7% сталося не через зменшення активності бойовиків, а через зменшення в зоні ООС небойових втрат. Існує чимало причин такого зменшення. Одна з них – змобілізованість солдат і офіцерів через значне ускладнення обстановки. І це має місце. Розведення сил – з одного боку, і явне пожвавлення терористів – з іншого.

Думаю, нікому не треба доводити, якби Москва хотіла припинення війни – стрільба на Донбасі припинилася б уже зараз. Але – вона посилюється. Наших солдат гине не менше – їх гине більше. Ворог відверто дає зрозуміти, що на всі мирні ініціативи Зеленського він чхати хотів. Москва навіть не приховує, що її кінцева мета – посадити Зеленського за стіл переговорів з терористами, аби Зеленського руками терористів примушувати до нових і нових поступок, а Заходу показати, що ніякої російської агресії нема – є лише «громадянська війна» в Україні.

Очевидно, намір Зеленського замиритися з Москвою – провалився. Втрати на фронті не стали менші ніж були – проте Росія повернулася в ОБСЄ, а ЗЕкоманда, віддавши Москві терориста Цемаха, зіпсувала стосунки з Нідерландами і розвалила коаліцію союзників України на Заході, яку так важко формував президент Порошенко. Під питанням – санкції проти Кремля. Що на це каже Зеленський? Він каже що: «війна продовжується, і треба з іще більшими зусиллями намагатися її завершити». Знову – просто перестати стріляти.

Тоді як нас – просто убивають.

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

11 загиблих героїв січня:

Побратимы простились с боевым медиком Клавдией Сытник, погибшей на Донбассе:

Последние новости

Російський наступ на Харківщині: актуальна ситуація і перспективи

Дивні маневри росіян, котрі з боліт Ленінградської області та Карелії весь квітень тягли ешелони з військами в Курську область, розвантажували…

2 часа назад

Ситуація на Харківщині критична, закликаю мерів великих міст виділити допомогу для воїнів, — Бутусов

Юрій Бутусов звернувся до мерів великих міст із закликом надати допомогу воїнам, які боронять Харківщину. Про це він повідомив у Facebook. "Звертаюсь…

2 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 13.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

8 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 12.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.05.2024 1. Волгоградський НПЗ, на якому сьогодні була пожежа після удару…

19 часов назад