Категории: Экономика

Україну визнали найбіднішою країною Європи: дані МВФ ?

Згідно з даними нового звіту МВФ, Україна є найбіднішою країною Європи, посідаючи 134 місце.

Про це повідомив економіст, керівник приватним інвестиційним фондом на фондовому ринку США Володимир Компанієць на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що за показником ВВП на душу населення Україну обійшла Молдова.

«У новому звіті МВФ не тільки збільшено показник ВВП України, але був переглянутий ВВП й інших країн», — зазначає Компанієць.

Економіст пояснив: кардинально змінили показники Молдови, що призвело до значного поліпшення її результатів. «Це призвело і до суттєвого поліпшення показника ВВП на душу населення Молдови. Тепер вона займає 133 місце в світі з 2,6 тис. долара ВВП на душу населення, а Україна — 134 місце у світі, маючи 2,65 тис. долара ВВП на душу населення», — додав Компанієць.

Середня офіційна зарплата в другому кварталі 2018:

— Молдова — $375,82 (6369,8 леїв);

— Україна — $325,53 (8529 грн).

За даними економіста, за розміром офіційної середньої зарплати Україна також посідає останнє місце у Європі.

P.S.

Mason Lemberg Яка примітивна маніпуляція:

1) По-перше: варто було б розібратися з цифрами, які змінилися і причинами їх зміни. Бо, наприклад, ось тут, МВФ прогнозує показники які зараз відображені в 2017 році тільки у 2018 році
https://ava.md/…/10/mvf-uluchshil-prognoz-ekonomicheskogo/
Дані Світового Банку теж кажуть, що ви помиляєтеся
https://tradingeconomics.com/moldova/gdp
Ці ж дані відображені на офіційному сайті статистики Молдови — http://www.statistica.md/newsview.php?l=ru&idc=168&id=5942
ВВП Молдови за 2017 рік в леях становить 150 мільярдів. В той час, коли в таблиці МВФ за 2017 рік він становить 177 мільярдів леїв.
Я думаю, цих даних мало б бути достатньо, щоб не бути настільки однозначним у висновках, яким є ви. Бо дуже ймовірно, що показника 9,7 мільярдів доларів ВВП Молдови досягне тільки в 2018 році, а не в 2017, як зазначено в тій таблиці (ймовірно помилково)
ПЕРШИЙ ПУНКТ НЕАКТУАЛЬНИЙ, АВТОР НАДАВ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЦИФРАМ. ДІЙСНО, МОЛДОВА ЗМІНИЛА МЕТОДИКУ І ПЕРЕРАХУВАЛА ПОКАЗНИКИ ВВП.

2) По відношенню до Україні автор «аналітики» або не знає, або маніпулятивно замовчує, що розрахунок показника ВВП на душу населення здійснюється з врахуванням населення окупованої частини Донбасу, а це як мінімум 4,5 мільйони громадян. Вже не кажучи за заробітчан ітд.
Тобто що ми маємо: автор «аналітики» зрівнює ВВП/душу населення Молдови з показником ВВП/душу населення Україні за 2017 рік, який є заниженим мінімум на 15% за рахунок населення окупованої частини Донбасу
Нормально так: Зрівнювати ПРОГНОЗНИЙ показник Молдови за 2018 і занижений мінімум на 15% показник України за 2017?

3) А з чого автор зробив такий прекрасний висновок, що Україна є найбіднішою країною Європи? І чому основою висновку послужив показник значно заниженого ВВП на душу населення України?
Ок, навіть якщо відштовхуватися від ВВП, навіть якщо брати ВВП на душу населення, то чому не брати цей же показник скоригований по паритету споживчої вартості? Бо саме цей показник більш точніше розкриває поняття «бідність», показуючи наскільки багато жителі країни можуть собі дозволити купити товарів/послуг.
Ось, навіть в цих таблицях, де показник Молдови ймовірно за 2018 рік, а України значно занижений, показники по паритету споживчої вартості становлять 6,7 тис. доларів для Молдови і 8,8 тис. доларів для України. Нагадую, показник України за 2017 рік, без росту в 2018 році, та й ще занижений мінімум на 15% за рахунок того, що враховано населення окупованої частини Донбасу.

4) І вишенька на торті — це ота прекрасна карта, де Україна виділена одним кольором разом з Африкою і Пд-Сх. Азією, а та ж сама Молдова маніпулятивний показник якої відрізняється від України на 1%, виділена зеленим кольором.

5) ВВП на душу населення Венесуели за 2017 рік становить 6890 дол. США, що в 3 рази більше ніж в України. А чи відповідає це дійсності і чи говорить це про бідність вирішувати тим хто думає

P.P.S.

Вчера украинские и российские СМИ разразились «шокирующей новостью» со ссылкой на якобы «данные МВФ» – будто бы Украина стала самой бедной страной Европы.

Естественно, никаких таких утверждений МВФ не делал, а сама упомянутая «новость» не соответствует действительности.

Появившиеся многочисленные публикации ссылаются на запись в ФБ «экономиста, управляющего частным инвестиционным фондом на фондовом рынке США» В.Компанийца: «Согласно обновленным данным МВФ, Украина является самой бедной страной Европы… Обновил инфографику, которая с первого взгляда показывает экономическую ситуацию в Украине и где мы находимся по сравнению с другими странами. В новом отчете МВФ по показателю ВВП на душу населения нас обошла Молдова, а мы обошли Папуа Новую Гвинею… Теперь Молдова занимает 133 место в мире 2694.469 долл ВВП на душу населения, а Украина 134 место в мире 2656.01 долл ВВП на душу населения«.

К сожалению, указанный автор совершил неприемлемую экономическую ошибку, а многочисленные СМИ, сославшиеся на его запись, эту ошибку некритически повторили.

Величины 2694 дол. для Молдовы и 2656 дол. для Украины, указанные в записи Компанийца, – это значения ВВП на душу населения в обеих странах по обменным валютным курсам в 2017 г. из базы данных МВФ.

Однако данный показатель (ВВП на душу населения по обменным курсам) в качестве индикатора уровня развития (богатства, бедности) стран мира не используется, по крайней мере, последние пять десятилетий – со времени внедрения в практику международных сопоставлений концепций уровня относительных цен и паритетов покупательной способности валют. Вместо этого индикатора используется показатель ВВП на душу населения по паритетам покупательной способности валют – либо в текущих, либо в постоянных ценах.

По данным МВФуровень относительных цен в Молдове в 2017 г. был на треть (на 32,8%) выше, чем в Украине.

Следовательно, ВВП на душу населения по паритетам покупательной способности в текущих ценах в 2017 г. составил:

в Молдове – 6687 дол.,

в Украине – 8754 дол., или на 30,9% выше.

Аналогичным является и соотношение ВВП на душу населения по паритетам покупательной способности валют в постоянных ценах 2011 г.:

в Молдове – 6078 дол.,

в Украине – 7957 дол., или на 30,9% выше.

Экономическая ситуация в Украине остается сложной.

В 2013-15 гг. страна пережила тяжелейший экономический кризис – не только из-за кремлевской агрессии, но и в результате проведения безответственной экономической политики со стороны в том числе новых украинских властей, прежде всего со стороны Национального банка под руководством В.Гонтаревой.

Хотя в последние три года в стране возобновился экономический рост, он не является ни быстрым, ни устойчивым.

В 2017 г. ВВП на душу населения в постоянных ценах в Украине оставался ниже уровня 1990 г. примерно на 28%.

Какой бы сложной ни была экономическая ситуация в стране, она не дает никаких оснований для безосновательных утверждений о том, что Украина якобы «стала беднейшей страной Европы».

П.С. Печальная картина:

То есть полученные результаты – это «не по данным МВФ, а по моему собственному расчету паритетов покупательной способности валют ВВП на душу населения в Украине ниже, чем в Молдове». Но вы же написали: 1) что это по данным МВФ, 2) и что это не по ППС, а по обменным курсам. Почему?

Теги: ВВП

Последние новости

Життя президента Ірану перебуває «під загрозою», рятувальні роботи ускладнює погода, — Reuters

На місце, де сталася аварія гелікоптера лідера Ірану Ебрагіма Раїсі, направлені пошукові бригади. В Ірані заявляють, що життя Раїсі, а…

7 часов назад

Washington Post: Главный помощник Зеленского манипулирует властью, вызывает критику и не приносит извинений

Я б сказав, що це цілком компліментарна стаття про людину, у якої Зеленський працює президентом. У лонгріді взагалі не згадується…

7 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024 1. Єдиний НПЗ на Чорноморському узбережжі росії знову зупинився через…

7 часов назад

Російський загарбник конає від влучних ударів бійців 92 ОШБр ВІДЕО

Оператори ударних дронів 1-го штурмового батальйону 92-ої окремої штурмової бригади передислокувалися з Донецької області на Харківський напрямок і продовжують методично…

13 часов назад

Росіяни завдали ракетного удару по базі відпочинку в передмісті Харкова: 5 людей загинуло

Російські війська завдали удару двома ракетами по базі відпочинку, що розташована в передмісті Харкова. 5 людей загинуло, 16 - дістали…

16 часов назад

Знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец»

Сьогодні вночі Силами оборони України знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец».  Військово-Морські Сили ЗС України разом з побратимами…

16 часов назад