Категории: Мир о нас

Українські військові кораблі йдуть на Азов через Керченську протоку, росіяни не знають що робити

У четвер, 20 вересня, пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянську, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела.

Починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ РФ – «Аметист» проекту 22460, згодом до нього долучився ще один не встановлений корабель.

Очікується, що прохід з Чорного у Азовське море буде відбуватися через контрольовану росіянами Керченську протоку. Відповідно до угоди 2003 року Азовське море – це внутрішнє море двох держав, відповідно до чого цивільні та військові судна під прапорами України та РФ можуть безперешкодно заходити через протоку та йти у свої порти.

A500 «Донбас» та A830 «Корець» йдуть до Бердянську поблизу узбережжя окупованого Криму

Цим неодноразово користувалась РФ, а тепер із загостренням ситуації на Азовському морі вирішило скористуватись і командування ВМС ЗС України відповідно до потреб, що виникли.

Судно «Донбас» планується використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення, який на сьогодні у даному регіоні немає.

Незважаючи на те, що ще взимку судно планувалося до виведення зі списків ВМС та подальшого списання, через свій незадовільний технічний стан, командування вітчизняного флоту знайшло досить оригінальний спосіб використання не молодого судна. Враховуючи відсутність будь яких об’єктів ВМС на Азовському морі – рішення перевести його сюди більш ніж правильне.

A500 «Донбас» був збудований на Щецинській судноверфі у Польщі 1969 році, мав назву «ПМ-9». Судна цього підприємства тоді вважалися найвитривалішими, активно застосовувались у бойових походах з початку 1970-х років.

A500 «Донбас» у Севастополі у 2012 році

У 2000-х роках судно було переобладнано під корабель управління з демонтуванням незадіяного обладнання плавучої ремонтної майстерні.

20 березня 2014 року корабель був захоплений російськими окупантами. 18 квітня 2014 року переведений до Одеси.

4 вересня 2016 року в 4:40 на кораблі виявлено задимлення одного з бойових постів, яке ліквідовано в 9:24, постраждалих не було, однак, відбулося вигорання частини внутрішніх приміщень.

A500 «Донбас» на рейді поблизу Одеси у вересні 2018 року

Морський буксир «Корець» призначений для буксирування і кантування інших суден і плавучих споруд у морі. Побудований на Ярославському суднобудівному заводі (заводський № 403) у 1973 р., увійшов до складу Чорноморського флоту.

«Корець» та «Аккерман» під час навчань ВМС ЗС України

20 березня 2014 р. захоплений росiйськими вiйськами. 20 травня 2014 року повернутий ВМС України.

На буксирі “Корець” служить команда тральщика “Черкаси”, який екіпаж був змушений покинути під тиском окупанта.

Морський буксир «Корець» сучасний стан

Згодом озвучувались плани здійснити переобладнання цього морського буксира на мінний тральщик, щодо реалізації поки нічого не відомо.

Нагадаємо, що на початку вересня до Бердянську автотрейлером були доставлені два малі броньовані артилерійські катери P178 «Лубни» та  P178 «Кременчук» які вже спущені на воду та проводять необхідні випробування на морі.

Стало відомо, що пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» зараз знаходяться безпосередньо перед мостом з півострова Тамань до Криму.

P.S. Реакция российских оккупантов: Корабли ВМС Украины вошли в исключительную экономическую зону РФ

Корабль управления «Донбасс» и буксир «Корец», относящиеся к Военно-морским силам Украины, вошли в исключительную экономическую зону РФ у берегов Крыма и продолжают там находиться. Об этом сообщили в крымском погрануправлении ФСБ, передает ТАСС страны оккупанта.

Они следуют в северо-восточном направлении. Их на безопасном расстоянии сопровождают корабли российской береговой охраны.

P.P.S.

Спочатку ми миттєво і без зайвого галасу перекидаємо на Азов бронекатери сушею. Потім з Одеси виходять 2 судна — пошуково-рятувальне «Донбас» та морський буксир «Корець» з курсом на Керченську протоку…

Що далі? Якщо Росія не пропускає — фіксуємо, вертаємося назад і показуємо, в черговий раз, всьому світу хто є хто. Чекаємо нових санкцій, які з кожним етапом стають все страшніше танків чи літаків. Якщо пропускають — отримуємо потрібні кораблі на Азові і знатну «зраду» у росіян які не змогли нічого вдіяти з нашими ВМС.

Але найголовніше тут інше. Чи не вперше за всі роки, не ми граємо у їх гру, а Росія має думати як відповідати на наші кроки! Ми беремо ініціативу у свої руки і починаємо тиснути, прощупувати слабкі місці, дивитися на реакції та далі тиснути!!!

Не залежно від результату, велика шана ВМС за те, що не побоялися і знайшли сміливість почати тиснути на росіян та задавати тон!

Тарас Чмут

Последние новости

Окупанти обстрілюють Харків, зафіксовано прильоти по цивільній інфраструктурі

Зранку 30 квітня у Харкові чути вибухи. Про це повідомив у телеграм-каналі мер Харкова Ігор Терехов. "У Харкові чутно вибухи -…

5 часов назад

Какова же реальная цель Столтенберга?

В Киеве с визитом побывал Йенс Столтенберг – Генеральный секретарь НАТО. Визит Столтенберга не анонсировался и стал в определенной мере, неожиданностью.…

5 часов назад

Акваріум гупі

Влада квартал ваяє закон про мобілізацію\демобілізацію. Потім ухвалює його без демобілізації і кидає в лице захисникам «хамське»: «знали куди йшли».…

6 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 30.04.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.04.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

6 часов назад