Категории: Украина

У САП заявили, що НАБУ порушило справу через втручання Венедіктової у справу Татарова

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурора Ірини Венедіктової у справу про ймовірне хабарництво заступника Офісу президента Олега Татарова.

Про це в програмі “Мокрик По Живому” заявив виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, пише hromadske.ua.

Він розповів, що 3 грудня в ЄРДР внесено провадження “щодо втручання в роботу правоохоронних органів”.

Зокрема, Бюро вказало, що генпрокурор не мала права змінювати групу прокурорів.

“Йдеться про рішення Венедіктової змінити групу прокурорів у справі Татарова. Вона зробила це ввечері 1 грудня, саме перед тим, як детективи НАБУ планували повідомити Татарову про підозру. Через це нова група прокурорів була змушена заново вивчати справу і про підозру заступнику глави ОП повідомили вже 18 грудня”, – нагадав Грищук.

Виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук у студії hromadske, Київ, 25 грудня 2020 року

За його словами, коли прокурор з колишньої групи прокурорів вже був у суді і мав клопотати про обрання запобіжного заходу для Татарова, у САП дізнались, що групу прокурорів змінили.

“Ми спочатку подумали, що це помилка, потім зрозуміли, що це не помилка, а була свідома дія. Ми витребували матеріали, вивчили їх і надали вказівки детективам (що змінити у справі). У них на це пішло десь два тижні”, — сказав він.

Грищук також не зміг підтвердити, що Венедіктова діяла законно. “Я б сказав так, у 37-ій статті (КПК, на яку посилалась Венедіктова) не описані ті обставини, які давали можливість змінювати (групу прокурорів)”, — зазначив він.

Нагадаємо, в Офісі генерального прокурора заявляють, що заява НАБУ, у якій Бюро звинуватило Офіс генпрокурора у перешкоджанні притягнення винних до відповідальності у справі про мільйонні розкрадання коштів Нацгвардії, є безпідставною.

Включення Генерального прокурора до складу групи пояснили необхідністю “забезпечення швидкого, повного, неупередженого, всебічного та ефективного дослідження” усіх обставин cправи, яка “набула резонансного статусу”.

“Окрім цього, з метою досягнення ефективного досудового розслідування та вивчення обставин справи по суті, до складу групи прокурорів, було включено в.о. керівника САП Максима Грищука, а старшим групи визначено начальника управління САП Андрія Довганя», — повідомили в Офісі генпрокурора, наголосивши, що такі дії Венедіткової «не потребували жодних узгоджень з жодною особою або органом досудового розслідування».

У НАБУ заявили про тиск на слідство у справі про мільйонні розкрадання коштів Нацгвардії, в якій підозрюваним є екснардеп та колишній кінцевий бенефіціарний власник «Укрбуд» Максим Микитась.

Заступнику голови ОП Олегу Татарову підготували підозру, але Венедіктова зупинила її вручення.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.05.2024 1. росія допомагає Північній Кореї розробляти розвідувальний супутник. - Багато…

2 часа назад

Бійці ССО атакували позиції росіян на Харківщині та захопили полонених

Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ здійснили успішний наліт на російські позиції у Харківській області. Кадри бойової роботи українських спецпризначенців показала пресслужба ССО.…

7 часов назад

Іспанія попросить інші країни ЄС підтримати рішення МКС щодо Ізраїлю

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що звернеться до інших 26 країн-членів Євросоюзу з проханням офіційно підтримати Міжнародний…

12 часов назад

Навіщо цей безглуздий саміт?

"Про зе-цинізм, многостраждальний Харків і ярмарок марнославства. Або навіщо цей безглуздий саміт???" Сьогодні дві ніби зовсім розрізнені, але нерозривно пов’язані…

16 часов назад