Категории: ВидеоВПК

Турецький ASELSAN масово поставляє новітні тепловізори для українських ПТРК «СКІФ»

Українські підприємства військово-промислового комплексу продовжують розвивати двосторонні відносини зі своїми турецькими колегами.

Так, в цьому році, було придбано кілька партій нових тепловізійних прицілів виробництва компанії Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret As, для вітчизняних ПТРК «Скіф» (Стугна-П).

Згідно з даними китайського ресурсу 52wmb (відстежує експортно-імпортні операції), з березня по травень поточного року, Державне підприємство «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Прогрес», що входить до складу ДК «Укроборонпром», 7 разів отримувала тепловізійні камери Eye Lr S турецької компанії Aselsan. Загальна кількість тепловізорів, поставлених навесні, становить 102 одиниці.

Дані про експорт турецьких тепловізійних камер Eye Lr S Aselsan до України у 2018 році. 52wmb

Як вказується в описі до товару — «Тепловізійні камери Eye Lr S призначені для нічного спостереження (або в умовах несприятливої видимості густий туман суцільна задимленість тощо) цілі, за тепловим профілем, у складі приладів наведення ПТРК «Скіф». Це пасивна допоміжна додаткова приставка до телевізійного каналу приладу наведення, що не являється передавальним пристроєм та призначена для нічного спостереження за тепловими профілями цілей в умовах несприятливої видимості. Працездатний стан камери тільки у складі з зовнішнім телевізійним монітором через провідний інтерфейс. У плинному часі роботи приладу наведення інтегрується електричним зв’язком з основним телевізійним приладом наведення служить для виявлення цілі та її зображення».

Випробування нової модифікації ПТРК «Скіф» з адаптацію пускової установки для використання її в умовах м’яких ґрунтів та піску. Квітень 2018. Фото: КБ «Луч»

Нагадаємо, переносний протитанковий комплекс «Скіф» являє собою експортний варіант ПТРК «Стугна-П». Комплекс був розроблений київським КБ «Луч» та комплектується ракетами калібрів 130 мм і 152 мм з тандемними кумулятивними (РК-2С, РК-2М-К) і осколково-фугасними (РК-2ОФ, РК-2М-ОФ) бойовими частинами. Він дозволяє вражати різноманітні цілі (бронетехніку, доти, вертольоти та інше) на дальності до 5 тисяч метрів. Бронепробиття кумулятивної ракети становить 800-1100 мм за ДЗ.

ПТРК «Стугна-П», оснащена тепловізором, на випробуваннях нової партії ПТУР для ЗСУ. Липень 2018 року. Фото: КБ «Луч»

У ПТРК «Скіф» застосована напівавтоматична система наведення за променем лазера. Виявлення цілі й наведення забезпечується за допомогою оптичного та інфрачервоного прицілів, що дозволяє вести вогонь в складних погодних умовах.

Особливістю ПТРК є можливість наведення ракети на ціль із закритих позицій і укриттів. Іншою характерною рисою комплексу є траєкторія польоту ракети: після пуску вона летить над лінією візування (на висоті близько 10 м) і знижується на рівень цілі на кінцевій ділянці польоту. Лазерний промінь при цьому світить у хвіст ракети й тільки за частку секунди перед ударом перекладається на ціль. Крім того, комплекс оснащений пультом дистанційного керування, який дозволяє вести вогонь з дистанції до 50 м.

Пульт дистанційного керування ПТРК «Скіф» під час випробуваннь нової модифікації комплексу. Квітень 2018. Фото: КБ «Луч»

У свою чергу тепловізійна камера Eye Lr S Aselsan, як повідомляє виробник, дозволяє при будь-якій погоді та часу доби визначати цілі на дистанції до 12 кілометрів (танки — за 5,6 км, людей — за 2,5 км).

defence-ua.com

Последние новости

Наслідки ракетного удару по Харкову

О 3.20 10 травня російській загарбники завдали ракетного удару по Харкову. Виникла пожежа, є постраждалі. Про це повідомив начальник Харківської ОВА…

2 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 10.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

2 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024 1. Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ. - Атаки…

12 часов назад

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

18 часов назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

18 часов назад