Категории: Мир о нас

Том Купер: звіт про війну в Україні за 4 травня 2024 року

Всім привіт! Короткий огляд найважливіших подій за останні кілька днів.

DEAD – українською

Оскільки я захоплююся повітряною війною, однією з найцікавіших подій за останній тиждень або близько того була свого роду «анти-Бук-кампанія», що проводилася 3-ою СЗГ  (так, той самий підрозділ, який ось-ось отримає свій БПЛА «Shark» дякую вам, дорогі читачі; пізніше сьогодні буде окрема інформація з цього приводу), а також кілька інших підрозділів у співпраці з українським підрозділом HIMARS. Бонус: вони націлилися не лише зенітні ракети «Бук», а й російські радари далекого виявлення. Таким чином, ці зусилля можна охарактеризувати як щось подібне до «операції DEAD по-українськи», де DEAD означає «знищення засобів протиповітряної оборони противника».

Ця кампанія розвивалася за наступними напрямками (датами є дати виходу відео, а не дати здійснення атак, що розглядаються):

— 24 квітня: радар 96Л9Е (С-300) обстріляний М142 на заході Луганської області (підтверджено — один член екіпажу загинув):

— 25 квітня: 3-я  СЗГ направила М142 на цей «Бук» на заході Луганської області:

— 25 квітня: ударний безпілотник Warmate вразив російський радар 48Я6-К1 «Підліт» (в той же день Warmate також вразили дві установки «Бук»):

— 30 квітня: 3-я  СЗГ навів М142 на цей «Бук» на півдні Запорізької області:

— 2 травня: невідомий підрозділ СЗГ завдав удару БПЛА по цьому «Буку» на території Росії, недалеко від кордону із Сумською областю:

— 3 травня: невідомий підрозділ СЗГ використав БПЛА ПД-2 (попередник БПЛА «Shark») для завдання удару М142 по пусковій установці 9К330 «Тор» на півдні Запорізької області:

Іншими словами: оскільки має трохи більше боєприпасів, ВСУ активно прагнуть знищити – а не лише «придушити» – російську ППО вздовж лінії фронту. Це правильно: врахуйте, що це важливо не тільки для того, щоб МіГ-29 та Су-27 ЗСУ могли продовжувати вражати обрані російські цілі, але такі удари також важливі для наступних атак з M142 HIMARS та MGM-140/164/168. Атаки ATACMS на передові російські штаби та склади постачання також «полегшуються». Більше того, деякі з таких атак явно «відчиняють двері» для ударів БПЛА по цілях у глибині Росії.

…як і два дні тому, коли  штаб 331 полку ВДВ в районі Бахмута був обстріляний з HIMARS . Так, це той самий 331 полк ВДВ, який був розгромлений 72-q механізованої під час битви за Мощун у березні 2022 року.

Ще один наочний приклад: у ніч з 1 на 2 травня СБУ нарешті правильно використала свої далекі БПЛА (мабуть, якийсь генерал був зайнятий черговим інтерв’ю ЗМІ) і вдарила по електропостачанню залізниці з Москви до Білгорода. Це лінія, якою росіяни перевозять масу вантажів для фронтів на сході України. Тепер сподіватимемося, що українські ЗМІ можуть запросити додаткові інтерв’ю найближчими днями… бо одного такого удару поки що замало: цю лінію потрібно тримати під постійним тиском і завдавати ударів якнайчастіше.

Зрозуміло, що росіяни намагаються не відставати.  Ось відео , на якому вони стверджують, що потрапили до системи IRIS-T ПГУ на південь від Харкова, опубліковане ще 2 травня. Чи справді в такому разі щось було вражено: ну. вирішуйте самі.

Росіяни також активізували авіаційні та ракетні удари по позиціях ЗСУ на північ від Харкова: відомо, що за останні кілька днів вони знищили або пошкодили як мінімум чотири або п’ять бойових броньованих машин ЗСУ, а також завдали удару по цивільній інфраструктурі» у Київському та Холодногірському районах.

***

БИТВА ЗА ДОНБАС

Загалом у Харківській області щось серйозно назріває. Я не соромлюся вдаватися до всіх відомих мені подробиць, і навіть якщо важко зрозуміти, що саме. За моєю оцінкою, у ВРРФ немає можливостей (з погляду військ, техніки та постачання) для початку там великої кампанії. Але не лише українські ЗМІ та громадськість, навіть ЗСУ поки що перебувають у режимі «серйозного сприйняття ситуації». Отже, давайте додамо це у свої «записи» і пам’ятатимемо про це найближчими днями та тижнями.

Куп’янськ-Сватове…  росіяни знову почали наносити авіаудари та штурмувати район Кислівка-Котлярівка (утримується 57-й  моторизованою ЗСУ), де їхній 26-й  танковий та 272-й мотострілковий полк ведуть двосторонню атаку з 1 травня. Це вивело їх уперед приблизно на 50-100 метрів ціною ще 20-30 БМП та ще однієї знищеної штурмової групи.

Удар касетної бомби РБК-500, розгорнутої за допомогою УМПК-комплекту, за українською позицією на північний захід від Кислівки, 1 або 2 травня.

Бахмут …  поки ВКС продовжують обстрілювати Часів Яр плануючими бомбами УМПК, бої зосереджені на ділянці на південний схід від міста: на ділянці, де росіяни досягли каналу Донбас-Сіверський Донець і створили плацдарм на захід від нього.

Покровськ-Авдіївка…  запеклі бої, але серйозних змін на цій ділянці за останні 2-3 дні немає. Російська 27-та  мотострілецька дивізія була зайнята подоланням великого мінного поля між Очеретино та Новокалиновим, щоб почати атаку на 115-ту  мотострілецьку дивізію в Архангельському не тільки з південного сходу, але і з південного заходу. Разом про те, всі атаки росіян на Новоолександрівку було відбито. Тому вони почали атакувати позиції 100-ї моторної дивізії на полях на північний схід від цього села.

Однією з причин є те, що зараз командири ВРРФ на «100%» задіяють свої  мобік-батальйони.  Дивіться: вони продовжують посилати їх у штурми до тих пір, поки такі загони не будуть повністю вичерпані, не залишивши навіть 20-30% тих, хто вижив, як у колишні часи.

Одна з цікавих закономірностей, що виникають в результаті такої практики: кількість російських солдатів, що здаються в полон, постійно зростає. Кілька місяців тому бригади ЗСУ, дислоковані в цьому районі, були «щасливими», якщо їм вдалося взяти в полон хоча б одного російського солдата на місяць. Нині вони ловлять приблизно «три на тиждень у середньому».

Звичайно, 27-а  мотострілецька настає і в західному напрямку від Очеретино, Соловйова та Бердичів, але знову ж таки: її зусилля на цих напрямках залишилися настільки ж ефективними, як і дії 90-ї  танкової на південь: там з’ясувалося, що росіяни досі не взяли все Нетайлове. Дійсно, навіть їх наступ на Невельське (розташоване на висоті 200, що домінує над районом на південь від Первомайського) просувається дуже повільно.

Важлива примітка для поразок у США:  росіяни захопили ще один знищений  танк М1 «Абрамс». Війна тепер безповоротно програна, розумієте… Моя рекомендація: Україні слід зробити реакції США на напади японських камікадзе на військові кораблі ВМС США влітку 1945 року. Як відомо, тоді США відійшли до узбережжя Каліфорнія. Отже, Україна тепер теж має капітулювати.

Ах так: а Земля плоска.🙄

Красногорівка…  Росіяни завдають повітряних ударів, обстрілюють, атакують, атакують і атакують, перш за все з півдня. Проте ЗСУ тримаються.

***

Запорізька область

Старомайорське…  Росіяни знову кажуть, що прорвали лінію фронту в Україні. Дивіться: їхня 5-та танкова і («поповнена») 60-та мотострілецька бригади просунулися приблизно на 200 метрів, «до упору» до південної околиці Урожайного. Зрозуміло, це місце (заборонене 58-ю бригадою) постійно піддається сильним бомбардуванням УМПК та ударними дронами.

Роботино…  російська 42-а мотострілецька дивізія все ще намагається витіснити 141-у піхотну дивізію з північної та східної частини села.

***

ДНІПРО/ПІВДЕННИЙ ХЕРСОН

Кринки  … Це у відповідь на всі питання про можливу евакуацію українського плацдарму: ніхто з моїх знайомих нічого не знає про такий висновок. Відомо лише, що ВКС продовжують обстрілювати південну частину села та північний берег Дніпра у цьому районі (включно із селом Тягинка) плануючими бомбами УМПК. Я розумію це так:

а) росіяни атакують українські позиції на півдні села Кринки (навіщо це робити, якщо українці звідти нібито пішли?)

б) росіяни націлюються на точки, звідки українці перекидають через річку підкріплення та запаси.

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Командир роти ЗСУ звернувся до «слуги» Безуглої: «Мізки вмикати не пробували? Що ви творите?»

Командир роти ударних БПЛА "Люфтваффе" 129-ї бригади ТРО Микола Колесник порадив "слузі народу" Мар’яні Безуглій зважувати свої заяви, оскільки це може…

11 часов назад

Порошенко передає ЗСУ 2 тис. дронів

Петро Порошенко везе на фронт чергові 2 тисячі дронів. Вартість цієї партії техніки – 40,9 млн грн, або понад мільйон…

11 часов назад

Чотири окупанти летять високо у повітрі після вибуху свого човна. ВIДЕО

Українські воїни ліквідували ворожу штурмову групу, яка рухалася водою на човні поблизу острова Нестрига на Херсонщині. На запису, який опублікований…

22 часа назад

Генерал Кривонос пояснив, чому вважає президента некомпетентним у питаннях війни

Генерал-майор запасу ЗСУ Сергій Кривонос висловив свою думку щодо президента України, який не володіє реальною інформацією щодо подій на фронті…

22 часа назад

ВОНИ ШУКАЮТЬ БОНАПАРТА

Той факт, що Мар'яна Безугла накинулася на військових, більшість аналітиків оцінили вірно. Так, так за погіршення ситуації на фронті суспільство…

22 часа назад