Категории: Мир о нас

Том Купер: звіт про війну в Україні за 23 квітня 2024року. Криза

Всім привіт! Маю зізнатися, я дуже втомився від усіх урочистостей з приводу військової допомоги США та заяв про те, який обсяг військової допомоги хтось у ЄС «розглядає», «планує» та/або «готується» відправити в Україну… А також — від нових дискусій , за яких умов Київ може отримати ракети Taurus KEPD німецького виробництва.

Кого це хвилює? Справа в тому, що всього цього зараз немає в Україні.

Все це може потрапити до України – через дні, тижні чи місяці. А може й не потрапити зовсім. Ніхто до ладу не знає. Таким чином, «святкувати» це в соціальних мережах — це все одно, що святкувати знищення ще однієї російської вантажівки: слідом за нею чекають ще «5 мільйонів». Чи все одно, що вірити заявам західних політиків: це як — ви серйозно думаєте, що стриптизерка в нічному клубі, яка виконує танець на колінах, відчуває до вас серйозні почуття?

Подивимося правді в очі і приймемо це: причина, через яку російські зуміли вийти до Часового Яру, дійти до Очеретино і захопити Новомихайлівку, полягає в тому, що ЗСУ поки  не вистачає навіть протитанкових мін . Не лише артилерійських снарядів чи протитанкових керованих ракет (ПТУР). Так, FPV використовуються сотнями, але ми можемо побачити відео лише тих небагатьох, які досягли «вражаючих успіхів». Ми не бачимо десятків, які були збиті,  потрапляли безрезультатно  або били повз ціль. Можливо, колись у майбутньому вони стануть набагато ефективнішими. Але на даний момент FPV є доповненням: не заміною артилерійських боєприпасів, не заміною мін, не заміною ПТУР, не заміною БМП і т. д. — яких просто  немає.

….і поки вони не стануть доступні, та ще й у достатній кількості – що в кращому разі  займе місяці – немає сенсу у будь-яких урочистостях.

«Підсумки» удару російського УМПК по Новому району Часового Яру 21 квітня.

***

ПОВІТРЯНА/РАКЕТНА ВІЙНА

Так, ЗСУ використовують знищення штабу 31-ї  дивізії ППО в Джанкої, щоб завдати ще кількох ударів по окупованому Криму. До речі, вони запустили протикорабельну ракету «Нептун» , щоб вразити щось усередині севастопольського порту.

Що саме постраждало, насправді неясно, але кажуть, що підводний тендер  «Комуна»  серйозно пошкоджено. Ймовірно, він був побудований ще 1915 року.

Геолокація, де в порту Севастополя щось було підбито та сильно димиться

Довоєнне фото Комуни …

…принаймні, одне можна сказати напевно: це не вплине на будь-який позитивний вплив на розвиток подій на Донбасі. Тому що, як і ті «атаки БПЛА на російські нафтопереробні заводи», воно абсолютно не впливає на здатність ВКС продовжувати обстрілювати лінію фронту ЗСУ більш ніж 150 бомбами на день, що планують.

… що дозволяє російським штурмовим групам продовжувати наступ.

Яка ж несподіванка, що останні два дні ВКС обстрілює такі місця, як Покровськ, Московське, Галицинівка та подібні – всі за 5-40 км за лінією фронту на ділянці Авдіївка-Шахтарськ, та окрім усіх авіаударів безпосередньо за українськими позиціями вздовж лінії фронту.

Для інформації конкретного генерала там, у Києві: це називається «заборона» і слугує для того, щоб зірвати потік підкріплень та постачання (наскільки вони є) для українських військ у першій лінії оборони.

Так, ВКС можуть собі це дозволити, тому що ЗСУ, як і раніше, катастрофічно не вистачає ракет класу «земля-повітря». Для інформації всім ідіотам, які ухвалюють рішення на Заході: безглуздо (зі запізненням) «боротися» за те, щоб доставити «більше Patriot в Україну» — якщо для них не вистачає ракет. Це проблема, яку  ви  мали подбати ще рік тому, але не зробили цього.

***

БИТВА ЗА ДОНБАС

У той час як Зеленський радий оголосити про виробництво 10 самохідних гаубиць «Богдана» на місяць, а Буданов бурмоче про майбутню кризу ЗСУ «у травні 2024 року або близько того», на кількох точках лінії фронту на Донбасі спостерігається  серйозна криза  вже зараз. Що не дивно, враховуючи, що ця криза назріває вже останні сім місяців: коли, по суті, доводиться протиставляти піхоту, озброєну автоматами і нечисленними РПГ (як змушені робити ЗСУ), супротивникові, що безперервно атакує, підтримується з повітря, ударами, артилерією і бронетехнікою занадто довго (як ВРСР може собі дозволити): результати неминучі.

Бахмут…  поки ВРРФ зайняті зміцненням позицій, досягнутих за останні кілька днів, ВКС систематично знищує позиції ЗСУ в районах Канал і Новий Час Яр плануючими бомбами УМПК.

Принаймні, схоже, що хтось там був досить розсудливим, щоб прибрати 67 механізовану з місця і замінити її підрозділами, здатними виконувати свою роботу.

Якщо так… а це, зважаючи на все, так і є (бо 67-й у районі Часового Яру вже не видно): ну ось вам і «М’ясник», дорогі українці…

Авдіївка-Шахтарськ  … Проникнення ВРРФ через нову українську лінію оборони на ділянці Очеретино стає не чим іншим, як неприємним. Справді: тим часом, воно глибше, ніж їхнє проникнення під Попасною ще у травні 2022 року. За підтримки десятків авіаударів та масованих артилерійських вогнів росіяни не лише захопили залізничну станцію Очеретине, а й просуваються вглиб центру міста.

Гірше того: на північний схід від цього прориву ВКС вже обстрілюють з УМПК позиції ЗСУ 129-ї ТД у Новокалиновому та Кераміці, а на південь від ВРРФ посилено розширюють це прорив ударами по 3-й штурмовій у Бердичах на півночі, а також розгромили Семенівку вогнем з систем залпового вогню

….Сподіваюся, Байден і компанія KG GesmbH AG пишаються тим, що 47-ї механізованої поки що не вистачає навіть 25-мм боєприпасів для БМП M2/M3 Bradley (не тільки 120-мм снарядів для танків M1 Abrams): обидві поставки склали 800 штук . Бредлі в Марокко та мільярди військової допомоги Ізраїлю, безперечно, зміцнять стабільність у цих частинах світу… і утримають китайців від вторгнення на Тайвань…

Тим часом Первомайське  повністю перебуває під контролем Росії, і лише завдяки вмілим стримуючим діям 59-ї моторизованої дивізії і тому факту, що ВРРФ поки що не може краще організуватися і наступати вищими темпами, росіяни не атакували Нетайлово та Невельське. Поки що.

(…принаймні це могло б уберегти українців від паніки з приводу якогось «супервеликого» російського наступу на Харків, але гаразд: хто я такий, щоб говорити…)

Новомихайлівка…  79-а  повітряно-десантна та 116-а ТД тим часом протистоять частинам російських 36-ї  мотострілецької та 155-ї  бригад морської піхоти, 7-ми різних мотострілецьких полків та 10-го  танкового полку. І обидві вони під майже постійними ударами плануючих бомб. Який сюрприз, учора, через більше року, росіяни повністю захопили село… Не дивно, що росіяни наступають широким фронтом на південь від Новомихайлівки і, таким чином, найкраще досягають дороги, що з’єднує Костянтинівку з Вугледаром на півдні: всі оборонні успіхи 72-ї та 79-ї за останні 16 місяців, швидше за все, виявляться марними.

***

Я міг би продовжити подібні описи, але ось у чому: існує межа того, що може витримати будь-який вид збройних сил – незалежно від того, наскільки хоробрі та/або кваліфіковані солдати. Коли цієї межі досягнуто, результати неминучі.

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024 1. Звітність «Газпрому» показала, що компанія більш ніж удвічі знизила…

3 часа назад

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова: міністерство інфраструктури розділяють на дві частини - Кубраков буде змушений подати у відставку Як повідомляв…

4 часа назад

Через 2 роки злий замисел викрито. Ну слава богу

ФСБшний куратор полковника президенстької охорони в лютому-березні 2022 року в перші дні вторгнення дав йому завдання знайти виконавців серед президентської…

4 часа назад

Київрада визнала Залужного почесним громадянином: «Слуги народу» відмовились голосувати та вийшли із зали

Ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного визнано почесним громадянином міста Києва. Фракція "Слуга народу" під час голосування залишила залу. Про це повідомив депутат Київради,…

5 часов назад