Категории: Мир о нас

Том Купер: звіт про війну в Україні за 19 вересня 2023

Всім привіт!

У мене дуже насичений тиждень, тому «кілька новин» про події на передовій у «телеграфному» режимі:

— 17 вересня росіяни випустили 6 «Шахедів» та 6 крилатих ракет: усі вони були збиті ППО.

— 18 вересня російські випустили 24 «Шахеди» і 17 крилатих ракет: 18 «Шахедів» та 17 крилатих ракет було збито ППО.

— 19 вересня росіяни випустили 30 шахідів, 27 було оголошено збитими.

— Загалом ситуація нагадує щось на кшталт «перерви» у великих операціях; багато розмов про «укрупнення» позицій та реорганізацію підрозділів. Це «природно» після всіх високоінтенсивних операцій останніх 2 тижнів, не кажучи вже про останні 3,5 місяці.

— Проте ЗСУ продовжують деякі наступальні операції, наприклад, у районі Новоселівського (захід Луганської області), на схід від Андріївки (Бахмут), на південному заході Донецької області та на півдні Запорізької області (на схід від Новопрокопівки).

— Виходить, що окрім 72-ї ОМСБ, росіяни втратили ще майже всі 31-у та 83-ю бригади ВДВ. Виразно одне: командир 31-ї бригади загинув у бою, а один із колишніх командирів 72-ї дивізії з’явився у соціальних мережах і поскаржився, що під час боїв підрозділ залишився без боєприпасів і зараз його де-факто не існує — «тільки на папері» . Якщо це з урахуванням втрати трьох бригад лише у районі Бахмута щоправда, то росіян там великі проблеми. Тому що:

  • наявність однієї навченої бригади ВСРФ та 2-х навчених бригад ВДВ на одному секторі = лінія оборони
  • замінити 3 знищені загони на 3 загони ледь навчених мобіків = вірний шлях до катастрофи.

Не дивно, що за чутками, Герасимов замкнувся в «написанні книги», і останнім часом його рідко можна побачити в Генштабі в Москві: на його місці я був би розпачливий.

Чому?

Тому що український наступ, можливо,  надзвичайно ефективно знищує те, що залишилося від російських збройних сил. Тим часом у Путіна та його МО РФ не залишилося стратегічних варіантів. Їхні війська розгромлені, а навчені резерви витрачені до такого рівня, що вони вже не можуть вести навіть локальну наступальну операцію: їм залишається лише поповнювати ряди, і їх знову розстрілюють пачками.

До речі, з огляду на відео, опубліковане за останні кілька днів, кількість полонених російських військовослужбовців постійно зростає. Ні, не «масово» (поки що). Проте: росте. Подумайте, за останні кілька днів я бачив близько 7-8 різних груп — так: цілих груп — військовополонених, які перебувають під опрацюванням ЗСУ. Так, багато хто з 72-ї ОМСБр, деякі були мобиками, але: військ ВДВ багато — і вони були взяті в полон не лише в районі Андріївки (тобто на Бахмутській ділянці), а й у районі Новопрокопівки — Вербового (південь Запорізької) області).

«Насамкінець», сьогодні в соціальних мережах поширилося ще одне спостереження щодо військових карт. Коли справа доходить до ситуації на півдні Запорізької області та південному заході Донецької області, більшість експертів, схоже, як і раніше, «одержимі» ідеєю подвійного російського протитанкового рову.

Це досі (неправильно) сприймається як російська 1-ша лінія оборони», і тому український наступ оцінюється тим, яку частину цих двох ровів контролюють ЗСУ… чи не контролюють.

Ще раз: це абсолютно некоректно. Так, там є два великі протитанкові рови. Їх легко знайти на супутникових картах, тому вони привертають найбільшу увагу.

….або, насправді: відволікають…

Що насправді складає російську оборонну лінію?

  • мінні поля
  • десятки та сотні польових укріплень.

Щодо другого пункту: окопи, траншеї, комплекси траншей, цілі «форти» з траншей, деякі з них перебувають під землею. Більшість із них «об’єднані» (або «захищені») ще більшою кількістю мін.

Це означає, що навіть перебуваючи «на південь» від величезного російського мінного поля – наприклад, у районі між Роботино та Вербове – українські війська, як і раніше, натикаються на додаткові, менші мінні поля при кожній спробі досягти російських позицій.

І лише між Копані та Вербовим їх десятки і сотні (достатньо, щоб «поховати» приблизно три російські дивізії), і основна їхня маса захована де-факто в кожній живоплоті. І багато хто з них захищений додатковими мінними полями меншого розміру. Це означає: щойно українці захоплять одну огорожу, їм доведеться просуватися вздовж наступної, розмінувати, атакувати та знищувати росіян — і це лише для того, щоб досягти наступної позиції росіян у наступному огорожі.

Хоча основна частина таких позицій була побудована перпендикулярно до українських напрямів наступу, багато з них побудовано в тому ж напрямку. Це, у свою чергу, означає, що українцям часто доводиться «зупинятися» та перенаправляти свої атаки на такі позиції на своїх флангах.

Таким чином, насправді значення мають  не  ці два великі протитанкові рови: вони були побудовані для того, щоб зупинити або сповільнити наступ механізованих військ. Але вони дуже широкі для піхоти і не забезпечують їй достатнього захисту. Враховуючи, як ведеться ця битва із середини червня, вони, по суті, не мають значення.

Натомість важливо коректно бачити лінію фронту приблизно так:

Саме всі ці «невеликі, нерегулярні траншеї/позиції» насправді становлять російську лінію оборони.

Майте на увазі: ця карта дуже, дуже груба. Вибачте, але об’єктивно: мені не вистачить даних, щоб намалювати кожну російську траншею.

Ах, так, і ще: «дороги через мінні поля на півночі» — це приблизні позиції «безпечних смуг», розчищених ЗСУ. У цьому випадку я не маю проблем визнати: не став би вдаватися в «деталі» навіть якби вони в мене були.

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.07.2024 1. Доходи російських компаній впали на третину через санкції. -…

45 минут назад

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

12 часов назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

12 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

12 часов назад