Категории: Мир о нас

Том Купер: повітряна війна над Україною Частина 1

Всім привіт!

Сьогодні я хотів би відповісти на низку запитань і коментарів, які з’явилися з тих пір… чорт забирай, це було  у вересні цього року , хоча здається, що це було кілька років тому… — відколи я торкнувся конкретних тем і пояснив кілька додаткових моментів, пов’язаних із повітряною війною над Україною. Якоюсь мірою я хотів би навіть зазирнути у майбутнє та пояснити, чого очікувати найближчими місяцями.

******

Я думаю, що мені потрібно почати з «кілька кроків назад в історію»… Давним-давно…. коли не було ні інтернету, ні смартфонів… неймовірно, чи не так….? Дійсно, тоді це було зовсім неймовірно для маси людей, що повзають по біосфері під назвою «Земля»… але я відволікся… повернемося до моєї історії: давним-давно народилася спрощена ідея здійснити революцію у повітряній війні за допомогою використання ракет.

Ідея стала настільки популярною, що поява ракет «повітря-повітря» (ААМ) та «земля-повітря» (ЗРК) призвела до деяких впливових людей у ​​всьому світі до кількох висновків. Наприклад, у другій половині 1950-х років подібні ідеї доводили багатьох учасників до того, що вони переконували не лише себе, а й усіх оточуючих, що, наприклад, ЗРК зроблять артилерійське озброєння літаків застарілим. Декілька років по тому деякі дійшли до того, що заявили, що всі пілотовані літаки застаріли: цілі уряди були переконані припинити фінансування досліджень і розробок майбутніх бойових літаків. Іншим казали, що можна заощадити чимало грошей, замовивши бойові літаки без встановлених на них гармат та озброєні лише ракетами.

Потім було кілька несподіваних воєн. Скажімо, війна у В’єтнамі, кілька воєн між арабами та Ізраїлем, насамперед – і їхній досвід шокував багатьох людей, переконаних у перевазі ракет та старіння зброї. Цей досвід показав, що авіоніка та системи наведення, встановлені на сучасних літаках та ракетах, такі як радари, інфрачервоні ГСН, гідропідсилювачі керма, ракетні двигуни… були незрілими: ще не розвинені досить добре, щоб зробити ракети явно вищими. Цей досвід навіть привів деяких висновків на кшталт: «Боєць без зброї подібний до птаха без крила».

За іронією долі, більшість оглядачів тоді випустили з уваги ще один важливий чинник: пілоти та наземні бригади, що літають і обслуговують дедалі складніші літаки, почали не встигати за новітніми технологіями. Вони все ще були одержимі зброєю і так званими «собачими боями» часів Другої світової війни: «собачі бої» означають спробу атакувати ворога з тилу з використанням кулеметів або автоматичних гармат.

Справа в тому, що пілотам не вистачало навичок, необхідних для повного використання нових технологій. Щоб змінити ситуацію, знадобилося зовсім нове покоління льотчиків.

….і до того, як таке нове покоління літальних апаратів надійшло на озброєння і стало помітним (хоча приблизно в той час, коли з’явилися маси бойових літаків, що перебувають на озброєнні нині в Україні та Росії) ще у 1970-х роках, майже всі учасники були насамперед стурбовані встановленням сучасних знарядь на винищувачі.

Проблема…. насправді, була не одна проблема…. Насамперед, тоді нікому і на думку не могла спасти думка про те, що бойовий літак, що розглядається, використовуватиметься в масштабній війні, яка вестиметься приблизно через 50 років. У кращому разі всі очікували, що винищувачі 1970-х років будуть замінені новими моделями 1980-х і 1990-х років… Більше того, політики того часу були або стурбовані критикою існуючих ракет, як, наприклад, на Заході; або заколисували себе хибним почуттям безпеки щодо переваги власних ракетних технологій, як, наприклад, на «Сході». Більше того, коли всього через кілька років, на початку 1990-х років, домінуючий конфлікт того часу – так звана «холодна війна» – раптово закінчився, майже всі швидко забули про бойові літаки та ЗРК: раптово, майже всі були зайняті іграми з іншими іграшками, святкуванням вечірок, навчанням використання Інтернету… чи війною проти «ісламо-фашистських пастухів кіз» десь у пустелях Північної Африки та Близького Сходу…

Інша проблема, і на той час майже непомічена масами громадськості, полягала в тому, що досягнення в галузі інформаційних технологій тим часом призвели до «маленької революції» у повітряній війні. Всі мрії про ракетне панування поступово здійснилися, і бойові літаки поступово отримали можливість дійсно виявляти і стріляти по своїх противниках ракетами далеко за межами гармати. Можливо, (Друга) війна в Перській затоці 1991 року ще не була абсолютно ясною щодо цього. Але: принаймні операція НАТО проти Сербії в 1999 році (також відома як «Косовська війна») — не кажучи вже про те, що «якась лісова пожежа» у вигляді війни між Ефіопією та Еритреєю приблизно водночас, ясно продемонстрували, наскільки далеко просунулися технології за попередні 20 років.

«Раптово» винищувачі почали знищувати один одного з дальностей 30, 35, 40, 45 і навіть 50 кілометрів.

Справді, якийсь час здавалося, що повітряна війна знову сповнена технологічних чудес. Так, що:

а) маса сучасних пілотів і наземного персоналу тим часом повинна була володіти знаннями, рівними вченим ступеням в галузі інженерії та електротехніки, щоб керувати оснащеною ними технікою. І настільки, що:,

б) лише через десять років з’явився перший безпілотний літальний апарат (БПЛА), озброєний ЗРК, а в 2002 році один з них навіть  випустив переносну зенітну ракету (ПЗРК), пристосовану для використання як зенітно-ракетний комплекс малої дальності, по іракському перехоплювачу МіГ -25, який збирався його збити

На жаль, ракета «ААМ», випущена цим БПЛА, була надто малою дальністю і надто повільною: велика і швидка ракета «повітря-повітря» Р-40, випущена цим МіГ-25 (у звіті ASCC/NATO, позначення «AA-6 Acrid ‘) швидко скоротила дальність і збила БПЛА задовго до того, як його FIM-92 Stinger зміг завдати удару у відповідь по МіГу. А потім, через два десятиліття, наприкінці лютого і на початку березня 2022 року, результати першого тижня повітряної війни під час тотального вторгнення Пуріна в Україну драматично продемонстрували: просто наявність «річного досвіду польотів» реактивного винищувача та «величезних яєць» недостатньо для перемоги в сучасній повітряної війни. Навпаки: відсутність розуміння нових технологій – і, як наслідок, тактики – ведення повітряної війни не що інше, як смертельним результатом.

******

….з чим я переходжу до справи: до самої суті проблеми, з якою ВПС України має зіткнутися на роки вперед – принаймні доти, доки вони намагатимуться протистояти сучасним винищувачам та перехоплювачам ВКС…. за допомогою F-16AM.

Про що я говорю?

Суть відповіді на це питання можна прочитати на цій діаграмі:

Згадані вище дальності дії ракет ґрунтуються на підтвердженому досвіді повітряних боїв за останні 20 років, а не на рекламних оголошеннях виробників.

Як має бути очевидно, радіолокаційна та ракетна дальність таких винищувачів та перехоплювачів ВКС, як Су-35С та МіГ-31БМ, значно перевершують дальність дії F-16АМ, які перебувають у процесі ухвалення на озброєння ЗСУ.

Простіше кажучи: будь-який український F-16AM, який намагається наблизитися до російського Су-35С або МіГ-31БМ, з великою ймовірністю буде виявлений та атакований ворожими зенітно-ракетними комплексами дальньої дії Р-37М, і це задовго до того, як він зможе випустити свою основну ракету — AIM-120C AMRAAM.

….що має бути очевидним, якщо взяти до уваги, що «AMRAAM» – це абревіатура від «удосконаленої ракети класу «повітря-повітря»  середньої дальності ».

Звичайно, будь-хто, хто має хоч якесь серйозне уявлення про сучасну повітряну війну, тепер нагадає мені: «Гей, не кожен повітряний бій ведеться в «ідеальних обставинах», коли два супротивники наближаються один до одного по прямій і їхні датчики забезпечують ідеальну пілотам. обізнаність щодо ситуації.

І я відразу ж погоджуся.

… хоча тоді це підштовхне мене до… того, що я збираюся обговорити в «Частині 2» цієї статті. 😉….

(…далі буде…)

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

3 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

3 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

3 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

4 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

4 дня назад