Категории: Экономика

Таємний лист Резнікова. Виведення харчування армії на Prozorro зривають

Міністерство оборони просить Кабмін повернути можливість укладати прямі договори на харчування.

Журалістка Цензор.НЕТ отримала від джерел листа від Міноборони на Кабмін з пропозицією продовжити вже не на 90 днів, а на 2023 рік виконання зобов’язань з харчування армії за державним контрактом.

Лист прийшов на Кабмін 9 червня.

6 червня вперше з початку повномасштабного вторгнення закупівлю харчування для армії було проведено на системі Prozorro. В результаті торгів за 22 лотами вдалось зекономити більше 6 мільярдів бюджетних коштів, що становить більше 25% суми торгів.

Якщо загальна вартість лотів була 24 671 395 000 гривень, то за результатами торгів вона знизилась 18 298 870 368 гривень.

Після цього колегіальний орган Міноборони мав би розглянути результати торгів і підписати протоколи. Але суто технічна в принципі своєму процедура раптом розтягнулась у часі.

За словами членкині колегіального органу Дани Ярової, розгляд документів постачальників затягується, що може призвести до зриву самої процедури.

При цьому вже з середи по ринку почали циркулювати чутки, що Міноборони відхилить переможців в інтересах окремих компаній, які нібито за це вже комусь дали хабар. А якщо це не вдасться, то міністерство повернеться до прямих договорів. 


Таємний лист Резнікова: що не так з іграми харчової мафії та виведенням торгів на Prozorro

6 червня вперше з початку повномасштабного вторгнення закупівлю харчування для армії було проведено на системі Prozorro. У результаті торгів за 22 лотами вдалось зекономити 6 мільярдів бюджетних коштів, що становить понад 25 % суми торгів.

Утім, як виявилось, навіть після цього Міноборони пробує зберегти можливість підписувати прямі договори.

Попри побоювання торги на Prozorro відбулися. Якщо загальна вартість лотів була 24 671 395 000 гривень, то за результатами торгів вона знизилась до 18 298 870 368 гривень.

6 мільярдів зекономлених бюджетних коштів – достатній успіх. Особливо, зважаючи на те, що торги могли бути оскаржені представниками компанії «Актів компані» за всіма 22 лотами.

Але суспільний розголос змусив компанію відкликати позов на другий день після торгів.

Тепер колегіальний орган Міноборони мав би розглянути результати торгів, відповідність кандидатів і підписати протоколи. Але суто технічна в принципі своєму процедура раптом розтягнулась у часі.

При цьому вже із середи по ринку почали циркулювати чутки, що Міноборони відхилить переможців в інтересах окремих компаній, які нібито за це вже комусь дали хабар. А якщо це не вдасться, то міністерство повернеться до прямих договорів.

Як доказ цього Цензор.НЕТ отримав листа від Міноборони на Кабмін з пропозицією продовжити вже не на 90 днів, а на 2023 рік виконання зобов’язань з харчування армії за державним контрактом.

Лист прийшов на Кабмін 9 червня. І якщо протоколи за результатами торгів не будуть вивішені або заблоковані в інший спосіб, то армія повернеться до харчування за прямими контрактами.

Тепер подивімось, як змінився розклад серед гравців ринку за результатами торгів на Prozorro.

Попри те, що на торги так і не вийшов ритейл, усе ж зміни були досить цікаві.

8 лотів виграло ТОВ «АТОМСЕРВІС», яке може отримати контракти на 7,2 млрд грн. Його засновником значиться Савченко Олександр Михайлович.

Він же бенефеціар понад 25 % команії «Військторг», керівник «Укрпродакорд Ор», у 2016 очолював ТОВ «Геус груп».

Ще одна засновниця компанії Ірина Лесечко також тісно пов’язана з групою «Військторг».

Не лише журналісти, але й слідчі СБУ відносили фірми «Атомсервіс», «Ректан», «Ресурс-Сервіс КМ» та «Військсервіс-Волонтер» до однієї групи, що присвоювала кошти на харчових підрядах. І які в журналістських колах довго називали «єнакієвськими», за зв’язки в попередні часи з Юрієм Іванющенком.

«Військсервіс-Волонтер» до повномасштабного вторгнення було монополістом на підрядах Міноборони. У 2021 році фірма мала 85 % контрактів на харчування армії. Це відбулось завдяки відхиленню пропозицій фірми «Преміум фінанс груп» з пулу Тетяни Глиняної, тепер вже відомої завдяки яйцям по 17 «Актів компані». Тоді опоненти заявляли, що «Військсервіс-Волонтер» пролобіював під себе в Міноборони умови закупівлі.

«Актів компані» в тендерах на друге півріччя 2023 участі не брало. Більше того, компанія пробувала оскаржити їх у судах, але після розголосу, влаштованого членами антикорупційної громадської ради, позов відкликала. Втім це був не єдиний чинник впливу на компанію. Як стало відомо Цензор.НЕТ, на цей момент рахунки компанії були арештовані через суди. Саме в результаті цього в деяких ЗМІ з’явились тексти про те, що найближчими тижнями армія залишиться без харчування.

Натомість це не означає, що інтереси «білоцерківських», так ще іноді називають пул компаній Тетяни Глиняної не був представлений на тендерах.

У тендері на постачання з точками доставки Київ, Київщина та Чернігівщина перемогла компанія РГК. Ця ТОВка записана на Василя Хворостяного. І її пов’язують з групою Тетяни Глиняної. Крім того, в тендерах брала участь ТОВ «ГРАНД КОНСАЛТ», яка безпосередньо записана на саму Глиняну.

Ця компанія брала участь у торгах щодо тих самих лотів, де переміг «Атомсервіс». Але запропонувала вищу ціну.

Щодо одного з лотів пропозицію «Атомсервісу» 7 червня було відхилено. І якщо він не виправить документи, тоді переможцем тут стане компанія Глиняної «Гранд консалт».

До речі, там де «Атомсервіс» не подав повний пакет документів, його теж можна запідозрити в змові з конкурентами на користь останніх. Цензор.НЕТ уже писав, що в деяких питаннях ці конкуренти вміють діяти у своїх спільних інтересах.

Третій за величиною слот на торгах отримала «Трейд лайнс рітейл». Ця компанія виграла тендери на харчування з точкою постачання на Вінниччині та Львівщині на суму 1,51 млрд грн, скинувши на торгах 0,5 млрд.

Компанія має 2 мільйони уставного фонду. Її очільником значиться Тимків Володимир Іванович. Серед кінцевих бенефіціарів також є Швед Ольга Ігорівна, яка є 100 % бенефіціаром «ВТ Девелопмент». Ще одним спільним засновником «ВТ Девелопмент» та «Трейд лайнс рітейл» виступає Світлана Гринкевич.

«ВТ Девелопмент» зайшла на ринок харчування армії у 2023 році. Її контракти до квітня становили 1,7 мільярда. І компанія постачала харчування на Одещину.

Минулий директор «ВТ Девелопмент» Тарас Ястремський також був директором «Ніса девелопмент». Ця компанія займається вже нерухомістю.

На сайті компанії вказано, що НІСА Девелопмент є учасником Групи Wheston Holding Europe, що бере участь у девелоперських проєктах в Україні

«Надає сервіс, допомогу та консультації для передислокації та розміщення бізнесу в Україні та співпрацює з іншими компаніями- учасниками Групи, що поєднують Західну Європу та Україну», – зазначено на сайті.

Єдиним девелоперським проєктом компанії є індустріальний парк на Львівщині площею 20 га. Про цей парк є аж одна згадка, датована 2017 роком – про зустріч Тараса Ястремського з тодішнім головою ОДА Олегом Синюткою.

Решту аукціонів виграли ТОВ «Гарна страва» (0,85 млрд грн), ТОВ «Контракт продрезерв 5» (0,64 млрд грн), ТОВ «Торговий дім Мірінталь» (1,49 млрд грн).

ТОВ «Гарна страва» та ТОВ «Контракт продрезерв» мають одного бенефіціара – Шелест Євгенію Вікторівну. Шелест також є бенефіціаром компанії «Театр трапези». Також «Гарна страва» має серед бенефіціарів Діану Шаркун. Як писали «Наші гроші», до 2018 року компанії «Театр трапези» і «Гарна страва» належали Євгенії Храпливій, відомій як дружина прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області Андрія Храпливого.

Цікаво, що остання компанія «Мірінталь» до цього взагалі займалась виробництвом вина в Ізмаїльському районі Одеської області. А тепер постачатиме там харчі для військових.

Чи змінили торги на Prozorro розклади серед головних гравців? Так. Для порівняння: станом на початок 2023 найбільший пакет контрактів мала скандальна «Актів компані» – 13 мільярдів, тоді як «Трейд граніт інвест» – 8,9, а «Архімагір» та «Ректан» (входять в одну групу ВІЙСЬКСЕРВІСВОЛОНТЕР (колись іменовані «єнакієвські»), представлену нині Атомсервіс) – по приблизно 4,5 мільярда.

У 2022 році найбільше контрактів – 8 – мала компанія «Преміум компані» ( з групи Глиняної, яка у 2023 увійшла вже як «Актив компані»).

Тепер дивимось на те, як змінився розклад і кого з великих гравців не опинилось серед переможців. Так, це «Трейд граніт інвест». Хоча вони брали участь у торгах. Просто не скидали ціну. У тих тендерах, де переміг «Атомсервіс».

Тепер дивимось, що відбувається далі.

У четвер Департамент з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України надав свої зауваження до учасників торгів. Найбільш ретельно вони були виписані щодо «Атомсервіс».

Далі наводимо текст висновку повністю:

ТОВ «АТОМСЕРВІС» (код ЄДРПОУ – 39927581) є фігурантом в кримінальних провадженнях.

Разом з тим, товариством подано до переліку документів, які надаються відповідно до вимог тендерної документації Договір № 291 від 24.05.2023 укладеного між ТОВ «МИКОЛАЇВМОЛПРОМ» (орендодавець) та ТОВ «АТОМСЕРВІС» (орендар) відповідно якого орендодавець передає, а орендар приймає частину майнового комплексу розташованого за адресою:*****.

В той же час, відповідно до інформації отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державний реєстр Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна, датованого 08.06.2023, майновий комплекс розташований за адресою: ******* перебуває у власності ТОВ «ДОМІНІК 2018» (код ЄДРПОУ ****).

Таким чином, ТОВ «АТОМСЕРВІС» надало на тендер недостовірну інформацію про наявність приміщень розташованих за адресою: ****** що відповідно до

В порушення вимог підпункту 12.3. пункту 12 Оголошення про проведення спрощеної закупівлі затвердженого Протоколом засідання Колегіального органу Міністерства оборони України від 24 05.2023 № 2/4/1 ТОВ «АТОМСЕРВІС» надано перелік документів, які вимагаються для підтвердження відповідності учасників встановленим кваліфікаційним критеріям, вимогам установленим статтею 17 Закону та іншим вимогам Закону, що подаються у складі пропозиції:

2) Наявність в учасника спрощеної закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій, а саме: наявність загальною кількістю не менше ніж 2 000 кв.м. складських та/або інших приміщень з холодильною камерою не менше ніж 500 кв.м, які учасник використовує для ведення господарської діяльності та зберігання продуктів харчування; наявність вантажного автотранспорту в кількості не менше ніж 20 одиниць для перевезення вантажу, з яких мінімум дві вантажівки – рефрижератори, для перевезення замороженої продукції. Учаснику необхідно надати у складі пропозиції підтвердження права користування (в тому числі логістичні послуги) або власності. Надати можливість замовнику комісійно перевіряти спроможності постачальника. Вказане може бути однією з підстав відхилення пропозиції учасників.

Також, відповідно до інформації наявної в інтернет ресурсах («Наші гроші») зазначене товариство відноситься до однієї групи фірм що присвоювали кошти на харчових підродах такі, як «Ректан», «Ресурс-Сервіс КМ», «Військсервіс-Волентер».

Відповідно до проведеного аналізу зазначене товариство здійснювало придбання товарів у наступних контрагентів: ТОВ «АЛГ Груп» (код ЄДРПОУ ****), ТОВ «МК-Мясний» (код ЄДРПОУ ******),
ТОВ «Він-Експо» (код ЄДРПОУ *****). Водночас встановлено, що ТОВ «АЛГ Груп» пов’язана з підприємствами транзитно-конвертаційної групи: ТОВ «АРХІМАГІР» (код ****), ТОВ «ЮНІОПРОДУКТ» (код ****), ТОВ «ФССУКРАЇНА» (код ЄДРПОУ ******), ТОВ «Військторгсервіс-Волонтер» (код ЄДРПОУ *****), ТОВ «РЕКТАН» (код *****). Крім цього, ТОВ «МК-Мясний» має основного контрагента ТОВ «АРХІМАГІР», шо свідчить про пов’язаність вищевказаних СГД і діяльності злочинної схеми з привласненням бюджетних коштів, шляхом штучного завищених цін на продукти харчування. Також виявлено
ТОВ «Він-Експо» здійснило придбання продукції у підприємства з іноземним капіталом «Індраяні Оверсіз (код ЄДРПОУ 25398535)».

Натомість щодо ТОВ «ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ» у звіті просто зазначено, що воно є фігурантом у кримінальних провадженнях. А щодо ТОВ «ГАРНА СТРАВА» з посиланням на «Вihus. info» зазначено, що ця компанія у січні-лютому 2023 року пропонувала товар для військових, ціна якого була завищеною.

У принципі, до роботи антикорупційного департаменту запитань немає. Їм треба було озвучити ризики – вони їх озвучили. У більшості журналістів, які працюють з темою, вони будуть схожі.

Водночас у колегіального органу є відповіді для службового користування, які спростовують ці зауваження. В антикорупційному департаменті визнали слушність цих відповідей.

Далі м’яч повертався на поле колегіального органу, який мав 5 робочих днів для того, щоб або опрацювати протоколи з переможцем, або відхилити переможця через невідповідність вимогам і розглянути документи наступного.

У результаті на вечір понеділка процес триває. Щоб розглянути переможця, останній день – вівторок. Далі колегіальний орган матиме по 5 днів на кожного наступного конкурсанта. Але військові частини в цей час мають у когось замовити харчування. Питання – у кого? Таке затягування і дає привід просити Кабмін продовжити прямі контракти.

На запитання про лист, у Міноборони Цензор.НЕТ неофіційно відповіли, що його відкличуть або в понеділок, або у вівторок зранку. Хоча в самому міністерстві не приховують, що воліли б зберегти прямі контракти. З ними нібито міністерство почувалось би надійніше.

Водночас, навіть якщо переможці з Prozorro будуть затверджені, це ще не значить, що вони зможуть щось постачати. У принципі, якщо якийсь прокурор вирішить арештувати рахунки якоїсь компанії, то це суттєво вплине на постачання харчів армії.

Наразі відомо, що у вівторок колегіальний орган, що працює з тендерами збереться не на 14:00, як планував, а на 10-ту ранку.

Тетяна Ніколаєнко 

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

3 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

3 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

3 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

4 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

4 дня назад