Категории: Украина

Священник УПЦ МП виправдовував військову агресію РФ та чекав окупації

Реальний термін ув’язнення отримав настоятель храму Дніпропетровської єпархії УПЦ МП, який підтримав агресивну війну проти України.

Про це повідомляють СБУ, Дніпропетровська обласна прокуратура, співрозмовник УП в правоохоронних органах

На підставі зібраних спецслужбою доказів суд визнав зловмисника винним у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України та глорифікації її учасників і призначив йому 5 років тюрми.

Вирок суду набув законної сили, оскільки прокурори відстояли вирок в апеляції.

За даними джерела УП, йдеться про Олександра Лунєгова – настоятеля “Храму Святителя Іоанна Милостивого” парафії Дніпропетровської єпархії УПЦ в сел. Письменне Васильківського району Дніпропетровської області.

Прокурори у суді довели, що після початку повномасштабного вторгнення РФ священнослужитель неодноразово розміщував коментарі під проросійськими відеоматеріалами на вебресурсі YouTube.

Під час проповідей він виправдовував повномасштабне вторгнення РФ та захоплення частини території України. Також у ході особистих розмов з прихожанами клірик переконував їх виїжджати до Росії або в тимчасово окуповані регіони нашої держави, щоб допомагати загарбникам, зазначають в СБУ.

Разом з цим протоієрей очікував на захоплення Дніпропетровщини, про що неодноразово висловлювався під час спілкування з місцевими жителями.

Співробітники СБУ задокументували злочини фігуранта, і у вересні 2022 року затримали його у власному помешканні.

При обшуках у затриманого вилучили мобільні телефони, які він використовував для нав’язування кремлівської пропаганди.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти підривної діяльності клірика на користь країни-агресора.

df.news


Служба безпеки задокументувала підривну діяльність ієродиякона московського патріархату в Україні, який діяв на користь країни-агресора.

За даними джерел в Лаврі йдеться про архідиякона Павла (Музичука), який координував постановочні акції з російськими замовниками та звітував перед ними.

За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

Під виглядом «акцій протесту» клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві.

Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється у державній зраді.

Зокрема, як з’ясувало розслідування, ворожий пропагандист «інструктував» ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври.

Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії.

Крім того у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію рф проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво росії. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

На підставі одержаних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

9 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

9 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

9 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

13 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

13 часов назад