Категории: ВПК

Швеція посилить берегову оборону України протикорабельним комплексом RBS 17

Уряд Швеції офіційно повідомив про посилення Збройних Сил України береговим ракетним комплексом RBS 17.

Точна кількість комплексів не названа, але, у будь-якому випадку, вона не може бути більша за вісім одиниць. Більше банально немає у самій Швеції.

Також офіційний Стокгольм повідомив про передачу на безоплатній основі і іншого озброєння, зокрема великокаліберних гвинтівок Barrett M82 у калібрі 12,7 мм, які у шведській армії мають назву AG 90. А також протитанкових гранатометів AT4 (шведське армійське найменування Pansarskott 86) у кількості 5000 одиниць.

Зазначимо, що назвати RBS 17 повноцінним протикорабельним комплексом доволі важко. Бо це дещо перероблена версія відомої ракети AGM-114C Hellfire з лазерним наведенням, яку адаптували для пуску з наземної платформи. Дальність польоту ракети оцінюють у 8 км.

Ця 50-кг ракета не може похизуватися потужною бойовою частиною, але RBS 17 можливо ефективно використовувати проти катерів. Принаймні для цього точно вистачить 8-кг кумулятивної частини. Також ще одним важливим фактором RBS 17 є її мобільність. Установка легко перевозиться з місця на місце, а приведення до бою займає відносно невеликий час.

Зокрема саме такі установки можуть стати у нагоді при обороні від невеликих десантів армії РФ на десантних катерах. Як мінімум RBS 17 не завадить для унеможливлення тактики малих десантів, зокрема на острів Первомайський.

P.S.

Швеція поставить Україні великокаліберні снайперські гвинтівки AG 90 та протитанкову зброю AT4.

Про це йдеться у заяві Міністерва оборони Швеції.

Швеція прийняла нову поправку щодо надання Україні фінансової підтримки та обладнання у відповідь на вторгнення Росії.

Шведські збройні сили можуть обходитися без певних оборонних матеріалів протягом обмеженого періоду.

Уряд пропонує Швеції передати Україні додаткові оборонні засоби у вигляді протикорабельного ракетного комплексу RBS 17, снайперських гвинтівок AG 90 та боєприпасів до них, а також додатково 5000 шведських безвідкатних протитанкових гранатометів AT4.

Швеція також має намір внести 60 мільйонів шведських крон до створеного НАТО фонду підтримки Збройних Сил України.

Навесні цього року Швеція пожертвувала близько 48 мільйонів євро на спеціальний рахунок Національного банку України для збирання коштів на підтримку збройних сил країни.

Наразі уряд пропонує Швеції внести до фонду додатковий фінансовий внесок у розмірі 55 млн євро. Ця підтримка допоможе зміцнити здатність України протистояти російській агресії у критичний момент.

Швеція підтримала українське громадянське суспільство через дії через Шведське агентство з надзвичайних ситуацій у рамках Механізму цивільного захисту ЄС та ООН. Уряд також пропонує включити на цю підтримку додаткові 10 мільйонів євро.

Що ж до озброєння, то початку війни Швеція поставила вже 10 000 протитанкових гранатометів АТ4.

АТ4 є серією 84-мм некерованих реактивних переносних однозарядних безвідкатних протитанкових засобів виробництва шведської компанії Saab Bofors Dynamics. Гранатомет може керуватися одним солдатом і, залежно від моделі ракети, має дальність стрільби від 200 до 600 м і може пробивати броню завтовшки до 460 мм.

AG 90 – шведське позначення американської снайперської гвинтівки Barrett M82 калібру 12,7 мм. Це напівавтоматична зброя, що стріляє патронами НАТО 12,7×99 мм із магазину на 10 патронів. Максимальна ефективна дальність становить близько 1,8 км.

mil.in.ua

Последние новости

Поставили 6 винищувачів просто неба: Forbes оцінив наслідки удару по Миргороду

Під час удару по аеродрому Миргород Росія знищила два українських Су-27, пише Forbes. Росія за останні 9 місяців знищила щонайменше…

7 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.07.2024 1. Доходи російських компаній впали на третину через санкції. -…

8 часов назад

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

19 часов назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

19 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

20 часов назад