Категории: Политика

Росія — батьківщина слонів

Що дуже гарно вміють робити у Москві — брехати та фальсифікувати історію. Тут вони чемпіони світу. Візьмемо «видатного російського вченого» Михайла Ломоносова.

Хто не знає, що він першим у світі сформулював Закон збереження маси? Нас колись в есесесері цьому на уроках хімії вчили.
Нахабна брехня. Закон збереження уперше було сформульовано ще в античні часи. А у новітній час — 1630 року Жаном Ре. Ломоносова брехливі московські пропагандисти зробили «автором» відкриття на підставі цитати з його листа Ейлеру, але те речення було лише перефразуванням. Сам Ломоносов ніколи не претендував на це відкриття.
Відомо також, що Ломоносов плідно ПРАЦЮВАВ у Києво-Могилянські академії. У радянські часи на її стінах навіть пам`ятну дошку встановили. З відповідним текстом, причому українською (їз стилістичною помилкою, бо в українській немає «великий вчений», а є або «видатний», або «величний»). Аби ми вважали, що російський вчений тут навчав неграмотних українців різним наукам.
Насправді Ломоносов протягом 1734-1735 років у Києво-Могилянській академії НАВЧАВСЯ. Вивчав латину, філософію, твори античних авторів, історію. Бо ні у Москві, ні у Санкт-Петербурзі тоді не було гуманітарних навчальних закладів рівня Києво-Могилянки.
За великим рахунком, Ломоносов не є якимсь видатним вченим. Це не Ейлер, не Лавуазьє, не Лагранж і тим паче не Ньютон. Російська імперія тих часів не мала власної академічної науки і головне — науковців. Філософи Феофан Прокопович, Іоанн Козлович, Федір Лопатинський, Стефан Яворський — українці. Астрономи — француз Жан Деліль та німець Християн фон Вінсгейм. Математики та фізики — швейцарці Даніель Бернуллі, Леонард Ейлер та німець Георг Крафт. Історію Росії (яка начебто від Київської Руси походить) на замовлення царів вигадало знамените німецьке «тріо» Міллер, Шльоцер і Байєр.
Скажи про Ломоносова правду — що це був учений середньої руки, заслуги якого не наукові, а передусім — організаційні (заснування першої хімічної лабораторії, створення проекту Московського університету тощо) і міф про «велич» впаде. Бо до початку ХІХ століття жодної видатної особистості у науці Росія не дала.
Ми, українці, на жаль, теж з об`єктивних причин пасли задніх у природничих та прикладних науках — спостерігався занепад після загарбання України Москвою, але не переймаємося з цього, бо таки мали видатних філософів Прокоповича та Сковороду; лінгвістів Зертис-Каменського та Лящевського; істориків Грабянку, Величка, Бантиш-Каменського тощо. Але московським фальсифікаторам нейметься досі. Їм досі «величие» сниться.
Тому не якийсь там італієць Марконі, а росіянин Попов є винахідником радіо. Не брати Райт першими здійснили політ на літаку, а росіянин Можайський на своєму «диві» з паровим двигуном. Не брати Могольфьє першими піднялися у повітря, а російський піддячий Крякутний, якого насправді не існувало в природі. Цілком вигадано московськими «істориками» і російського селянина Артамонова, що не завадило брехунам зробити з нього першого винахідника велосипеда.
І якщо хто не знав, то росіянин Ползунов побудував свою парову машину раніше за знаменитого англійця Уатта.
Словом, Росія — батьківщина слонів. Вони вміють.
Питання, чому не вміємо ми? Не кажу про міфотворчість — сам намагаюся в міру своїх скромних сил боротися з історичними міфами. Але чому ми не «розкручуємо» реальних українських героїв — науковців, поетів, письменників?
Хто чув про Романа Ракушку-Романовського? А він є автором знаменитого Літопису Самовидця, писаного добірною українською мовою у той час, коли Петро І разом зі своїми боярами гульбенив у Лондоні, п`яними катаючись на тачках (вони тачок ніколи не бачили), розстрілювали картини з пістолів та валили просто на підлогу в орендованому у британського ботаніка Джона Евеліна будинку, підтираюсь оксамитовими портьєрами…

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 01.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

2 минуты назад

Захоплення кацапських окопів та кількох полонених ВІДЕО

Найкраща оборона - це атака! Наші воїни не лише захищаються, але й потужно штурмують ворожі позиції. У цьому відео показано…

11 часов назад

Чемпіонка України з Дніпра Алсу Алейнікова принижує українців

«Я полечу в Дубай, буду ходить по магазинам, а вы будете сидеть в войне и прятаться в подвалы. Вам, пидарасы,…

12 часов назад

Дмитро Чекалкин: Недбалість, саботаж, або відверта диверсія?

У минулому році "слуги" в авральному порядку забрали у місцевого самоврядування військове ПДФО тому що терміново потрібно було купувати дрони.…

12 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 30.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.04.2024 1. Спроба заморозити Європу обвалила газові доходи федерального бюджету росії.…

12 часов назад

Александр Кушнарь: ATACMS накрыли три базы ПВО в Крыму

HIMARS и украинские Ланцеты уничтожили сразу три ЗРК Бук

19 часов назад