Категории: Мир о нас

РФ може наважитися на анексію острова Зміїний

Для втілення своїх задумів у гібридній війні проти України Росія може наважитися на анексію острова Зміїний. Український флот за такого сценарію готовий адекватно реагувати

Чомусь в українському інформаційному просторі не надто часто висвітлюються питання захисту національних інтересів та оборони держави з морського напрямку. А даремно. У нас агресія триває не тільки на суходолі. Вже більше трьох років під провокаційним натиском російського флоту перебуває північно-західна частина Чорного моря і виключна морська (економічна) зона України

Захоплення бурових платформ «Чорноморнафтогазу» на Одеському газовому родовищі, неодноразові обстріли літаків та кораблів ВМС України і постійні провокаційні дії російських кораблів у зоні відповідальності українського флоту свідчать про очевидні речі. Росія веде цілеспрямовані агресивні дії проти України для того, щоб повністю заблокувати розвиток нашої країни як морської держави та взяти під свій контроль окремі райони Чорного моря. Приклад — виключна морська (економічна) зона України — акваторії загальною площею приблизно 73 тис. кв. км, на які відповідно до міжнародного морського права поширюються суверенні права України.

Деякі військові експерти навіть схиляються до думки, що для втілення своїх задумів Росія могла б наважитися на захоплення острова Зміїний, адже агресор ніколи не відмовлявся від планів експансії. Слідом за захопленням бурових установок та газових родовищ анексія Зміїного є наступним кроком до відрізання Одеси і українських портів Южного та Чорноморська від морського сполучення. Можлива анексія острова російськими «зеленими чоловічками» і створення там так званої військово-морської бази, яка буде забезпечувати можливість патрулювання і вільного плавання російських військових кораблів, призведе до того, що Україна практично втратить весь доступ до моря. Думаю, не варто пояснювати, що стане з економікою, коли буде заблоковано морське судноплавство і роботу наших портів, оскільки Росія унеможливить повноцінне проходження вантажних суден у теперішніх обсягах. Для агресора це реальний шанс завдати удару по українські економіці, стан якої останнім часом є принаймні стабільним та навіть спостерігається певний розвиток.

Думка експерта

Захоплення острова Зміїний і його подальше використання як військової бази для дестабілізації Одеси і перешкоджання морській торгівлі, яку веде Україна в Чорному морі, можна вважати одним із реальних кризових сценаріїв війни Росії проти нашої держави.

Про це йдеться в публікації колишнього політичного радника екс-міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта Аарона Кореви на сайті аналітичного центру «Атлантична рада» США.

Експерт переконаний, що Росія не відмовилася від планів подальшої агресії стосовно України. Захоплення Зміїного, вважає шведський аналітик, стане наступним кроком Росії після взяття під свій контроль українських бурових платформ у Чорному морі неподалік Одеси. За його словами, таким чином, Україна буде обмежена у доступі до моря, оскільки Росія вже контролює Крим і газові родовища між півостровом і островом Зміїний.

— Для захоплення Зміїного можуть бути використані російські військові без розпізнавальних знаків під виглядом так званих одеських або бессарабських борців за свободу, нібито «незадоволеного» місцевого населення. Після їхньої появи на острові Росія може спорядити туди «гуманітарні конвої» і «громадських активістів» під прикриттям кораблів російського флоту з Криму для «закріплення результату» та «легітимізації» анексії. Надалі Зміїний можуть перетворити на військово-морську базу, з якої окупанти перешкоджатимуть судноплавству в цьому регіоні, — вважає Аарон Корева.

Враховуючи віддаленість Зміїного від материкової України, а він розташований за 35 км на схід від узбережжя Одеської області, є всі підстави стверджувати, що без підтримки із суходолу нашим прикордонникам буде вкрай важко реагувати на операцію російських військових.

Командування національного флоту чудово розуміє всю важливість захисту цього стратегічного напрямку. Тому розгортання сил та засобів і посилення угруповання військ на Зміїному ще з початку гібридної війни Росії проти України є важливим рішенням.

— На Зміїному постійно перебуває підрозділ морської піхоти ВМС України зі штатним озброєнням. Бійці постійно беруть участь у навчаннях, метою яких є забезпечення охорони морського кордону в разі ускладнення обстановки навколо острова. Приміром, «чорні берети» за підтримки літальних апаратів морської авіації здійснюють десантування на берег, відпрацьовують завдання із швидкісної стрільби, тактичного пересування, організації інженерного обладнання, маскування бойових позицій, оборони та охорони місць розташування і протидії висадці ворожого десанту. Тобто моделюють усі можливі варіанти розвитку подій у разі виникнення кризових ситуацій поблизу острова Зміїний та безпосередньо на ньому. Такі важливі заходи потрібно неодмінно проводити і надалі, — розповідає начальник відділу морської піхоти командування ВМС ЗС України полковник Сергій Татарковський.

Крім того, вже зроблені відповідні кроки щодо підсилення боєготовності екіпажів кораблів флоту підрозділами морської піхоти під час патрулювання визначених районів Чорного моря. Особливо акцентують увагу українські військові моряки на посиленні оборони й захисту підступів до острова Зміїний.

Разом із тим, визначений комплект сил бригади надводних кораблів ВМС забезпечує військову присутність у цьому морському районі. Високу ефективність роботи поблизу острова також можуть продемонструвати і малі броньовані артилерійські катери. Що важливо, наші кораблі готові адекватно реагувати на можливі провокаційні дії росіян.

До того ж екіпажі українських військових кораблів отримують чудову можливість вдосконалити свій морський вишкіл. Як зазначають моряки, вони вчаться маневрувати та ухилятися від умовних атак противника, проводять низку корабельних бойових навчань, зокрема комплексне застосування засобів ППО корабля при відбитті ворожих ударів у ході виконання бойових вправ, ведуть бій з кораблем противника, практичні дії при відбитті нападу маломірних швидкісних засобів, що атакують з різних напрямків, організацію універсальної оборони на переході морем. І такі заходи, на їхнє переконання, тільки сприяють підвищенню рівня боєготовності. Також особовий склад наших кораблів відпрацьовує заходи протипідводнодиверсійної оборони на незахищеному рейді та вчиться відбивати атаки ворожих підводних диверсантів.

Очевидно, що така діяльність українських ВМС дуже дратує росіян. Агресор розуміє, що легко острів Зміїний не захопити.

Віталій ПАНЧИШИН

 

Последние новости

Знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец»

Сьогодні вночі Силами оборони України знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец».  Військово-Морські Сили ЗС України разом з побратимами…

16 минут назад

В РФ після вибухів горить НПЗ у Слов’янську-на-Кубані і нафтобаза у Виборгу

У ніч із 18 на 19 травня російські телеграм-канали повідомили про вибухи і пожежі на нафтобазі у Виборзі Ленінградської області…

19 минут назад

Усик переміг Ф’юрі у бою за звання абсолютного чемпіона світу з боксу

У ніч з 18 на 19 травня у Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) відбувся бій за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій…

32 минуты назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 19.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

35 минут назад

Під час виконання бойового завдання загинув пілот Денис Василюк

Днями, під час виконання бойового завдання загинув начальник штабу – перший заступник командира авіаційної ескадрильї підполковник Денис Василюк. Про це…

20 часов назад