Категории: Боевые действия

Ракетні системи та артилерія завдають до 90% вогневого ураження противнику — бригадний генерал Баранов

Сили оборони України з лютого 2022 року знищили тисячі зразків озброєння та військової техніки російського війська

Сьогодні артилерійські системи відіграють надважливу роль на полі бою і саме на ракетні війська та артилерію сьогодні припадає до 90% вогневого ураження сил та засобів противника — таку цифру називає начальник Головного управління Ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов.

Завдяки наявності на озброєнні Сил оборони високоточних ракетних систем, таких як американські HIMARS та M270, і західних зразків 155-мм артилерійських систем, Україна змогла створити «далекобійний «вогневий кулак», який б’є настільки потужно, що ворог вже не має змоги вести з нами дієву контрбатарейну боротьбу», цитує Баранова Military Media Center.

Як наголошує генерал, українські артилеристи завдають ювелірних ударів по російських артилерійських системах, завчасно виявляючи їхнє місцерозташування.

Високі результати українська артилерія демонструє завдяки низці факторів — як рівню навченості наших військових, так і технологічним перевагам — використанню сучасних цифрових технологій, автоматизованих СУВ та систем контрбатарейної боротьби, відзначає Баранов.

Так, наприклад, якщо порівняти дані порталу Oryx, то з лютого 2022 року лише за підтвердженими на фото та відео випадками РФ втратила ледь не вдвічі більше буксированої артилерії (Towed Artillery), майже у два з половиною рази більше самохідної артилерії (Self-Propelled Artillery), і у понад п’ять з половиною разів більше — ракетних систем залпового вогню (Multiple Rocket Launchers).

Німецка САУ PzH 2000 у ЗСУ, фото — 43-я ОАБр


Начальник Головного управління Ракетних військ і артилерії та безпілотних систем ГШ ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов:
— 90% вогневого ураження сил та засобів противника припадає на Ракетні війська та артилерію. ЗСУ створили далекобійний вогневий кулак, через це РФ не може вести контрбатарейну боротьбу.
Споконвіку принципи протистояння незмінні: концентрація зусиль на найслабшій ділянці. Хижак має кігті і точить їх об дерево, щоб пробити шкіру жертви, ікла, щоб перекушувати шию. Первісна людина тиждень терла кінець палки об камінь, щоб загострити її і перетворити на дротик, а сучасна людина виточує артилерійський ствол довжиною в 52 калібри, щоб ним каналізувати енергію вибуху, винайденого китайцями разом з порохом тисячу років тому, і направити болванку з вибухівкою у ворога, заточує систему зв’язку, управління вогнем, повітряну розвідку, щоб свій дротик летів у ворога ефективніше ніж його.
І ще років 100 артилерія за параметрами ціна/якість буде найефективнішим винайденим засобом знищення ворога.
А тому точність і дальність влучання, швидкість виявлення цілі і пострілу, і кількість снарядів — ось ті параметри, на які орієнтуються західні штаби в прогнозах нашої війни.
І тут дяка США, Британії, Німеччині, Франції і всім іншим країнам, завдяки яким ми отримали перевагу в довжині стволів, а також американському робочому, який виробляє для нас болванки, TNT і IMX.
Доки ми матимемо цю перевагу, перевага орків у м’ясі не буде мати вирішального значення. Вони лякають всіх своїм «невичерпним людським ресурсом», але по-перше, він вичерпний, а по-друге, снаряду, особливо касетному, плювати скільки путін прижене рабів в отарі: хоч 10, хоч 100. 100 — навіть краще, якщо прямо в цю купу залетить. А на прикладі м’ясного розходу вагнерівців ми побачили, як в кінці спрацьовує накопичений ефект і доводиться драпати із Москви.
Тому 47-а бригада чи 3-я окрема при неймовірних умовах 4 місяці продовжують зберігати наступальний потенціал. В той час як навпроти них вже змінилося по 3 комплекти ворожих військ.
І виробництво снарядів у США і ЄС будуть тільки наростати. До кінця 2024 року США вийдуть на 80 000 снарядів в місяць. До кінця 2025 року 100 000 на місяць. В ЄС план передбачає вийти на 1 млн снарядів за 2024 рік (80 000 снарядів на місяць).
Вихід на 160 тис снарядів на місяць, або 5 тис снарядів в день, дозволить не зупиняти контрнаступ взагалі. Генштаб ЗСУ отримає поле для маневру і зможе вирішувати: або чинити тиск на ворога безперервно, щоб його зламати, або зробити паузу на декілька місяців, накопичити запас снарядів, і висипати на голови орків вже не по 5-7 тисяч снарядів на день, а по 20-30 тис. Провести серйозну масовану багатоденну чи навіть тижневу артпідготовку по знищенню ворожих укріплень і прориву оборони, з виходом на оперативний простір аж до Керчі. Нова авіація, Ф-16, зможуть вже прикривати наші колони від ударів з повітря.
Математику війни не обійти розмовами про «росія може воювати вічно».
Дитячі надії студії соловйова на Трампа, який прийде і скасує допомогу Україні, спіткає та ж доля, що надії, що в Україні нікому буде воювати, Україну зіллють, Україні не дадуть артилерію, танки, Ф-16. Коли в 2024 році промисловість США розкрутиться, гроші вкладені на її масштабування дадуть ефект, то 2,5 мільярди доларів відібрані «у простого нороту з Алабами» на закупку снарядів для України це будуть копійки порівняно з політичним ризиком для майбутнього президента пов’язаним з проблемами від скасування таких поставок. Навіть якщо на виборах переможе Такер Карлсон і відмовиться викуповувати снаряди у американського виробника, 2,5 мільярди завжди знайде ЄС. 15-трильйонний ВВП такі трати на рік може нести століттями.
Те саме з надіями на те, що «чоловіки в Україні закінчаться».
Франція у Першій світовій війні маючи приблизно ті самі 19 млн чоловічого населення, що і Україна зараз, в незрівнянно більш кривавій м’ясорубці для неї, змогла витримати втрати майже 1 млн загиблих. Кожен рік війни Франція втрачала по 200-300 тис чоловік тільки убитими. А зуби вже оркам вибили, здатність наносити такі втрати обламали.
Начальник артилерії генерал Баранов повідомляє, що ЗСУ вже встановили паритет у контрбатарейній боротьбі з військом ворога. Самі російські генерали, як відставлений командарм Попов і його дружок Гурульов, пищать про відставання в контрбатарейці, попри їхню поки багаторазову перевагу в снарядах. Росія вже втратила здатність проводити наступальні операції. І тенденція незмінна. Перевага у вогні переходитиме на бік ЗСУ. В кінці всі елементи складуться і спина російського фашизму буде зламана.
На жаль, казки про «2-3 недели максимум», «швидкий наступ попри перевагу росіян бо українці героїчні» і «в Криму до травня» нанесли очевидний удар по моралі українців. Пішло розчарування і випадання на російські нарративи, що «росія здатна воювати десятиліттями».
Але, насправді, досвід попередніх ста років не містить прикладів, коли б орки витримали війну десятиліттями. Навпаки: лише за останні 100 років росія розвалилася двічі. Хіба що зараз вони готові піти всім генофондом за фараоном в піраміду. Але історія людства таких прикладів не знає. Навіть в первісних суспільствах в псевдо-релігійному угарі всі поголовно здохнути за вождя відмовлялися. Значно частіше вождя удавлюють, коли усвідомлюють його хитрий замисел всіх покласти заради своєї шкури. Скільки тупі орки до цього усвідомлення йтимуть — питання. Шамани Маргоша Сімоньян і Владімір Соловйов парять свою хуцпу. Вони лякають ядерними бомбами по Сєбірє, бо знають: попри «провалівшийся контрнаступ» російське військо на передовій вже захлинається кров’ю. Навіть кровожерливе командування вагнера жахнулося від своїх втрат і вирішило: чим сідати на ніж підлеглих, краще посадити на ніж пухліньке начальство. Так буде і цього разу.
Джон Сміт

Французька САУ Caesar у ЗСУ, фото — АрміяInform

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

17 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

17 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

17 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

22 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

22 часа назад