Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 29.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 29.11.2023
1. Постачання комп’ютерних процесорів до росії впало на 70%.
— З січня до жовтня імпорт чіпів від Intel впав на 64% рік до року, а від AMD — на 70%.
— При цьому в підрахунку враховувалися не лише офіційні поставки, а й здійснені через паралельний імпорт.
— Скорочення поставок процесорів може загальмувати контрактне виробництво російського обладнання, оскільки компаніям не вистачатиме компонентів.
2. Експорт коксівного (металургійного) вугілля з росії у вересні впав на 8,2% до того ж місяця минулого року до 2,3 млн т.
— За дев’ять місяців постачання знизилося рік до року на 5,1% до 23,6 млн т.
3. Європа зменшує імпорт російської сталі.
— Європа першого року дії квоти на імпорт російських слябів не вибрала її повністю.
— З жовтня 2022 року, коли санкції набули чинності, до вересня 2023 року країни ЄС закупили 2,8 млн. тонн слябу з росії.
— Це менше за дозволені 3,75 млн тонн, але повністю покриває потреби європейських прокатних заводів НЛМК.
— Зниження імпорту може бути спричинене загальним скороченням споживання сталі в ЄС.
4. Понад 20% російського СПГ у Європі переправляється до інших частин світу.
— І ця практика збільшує доходи Москви, незважаючи на опір ЄС.
— Контракти на перевалку СПГ заборонені у Великій Британії та Нідерландах, але у Бельгії, Франції та Іспанії паливо регулярно перевантажується з одного танкера на інший. Такі перевалки вкрай важливі для росії, оскільки вона намагається найкраще використати свій арктичний флот.
— Перевалка зазвичай здійснюється між російськими танкерами «льодового класу», які використовуються для курсування між Ямалом (заводом «Ямал СПГ») та північно-західною Європою, і звичайними СПГ-танкерами, які потім вирушають до інших портів, звільняючи судна льодового класу для повернення на північ.
— П’ята частина газу призначалася для таких країн, як Китай, Японія та Бангладеш.
— Зебрюгге у Бельгії та Монтуар-де-Бретань у Франції отримають найбільше російського СПГ із усіх портів ЄС у 2023 році.
5. Власники нафтових танкерів в Греції зменшили кількість російської нафти, яку вони транспортують. Це рішення може в результаті зламати ланцюги доставки російської нафти — Bloomberg.
— Згідно із даними відстеження суден, кількість грецьких танкерів, що прямують до росії, цього місяця скоротиться на 25% порівняно з жовтнем і на 60% порівняно з червнем.
— Раніше цього місяця Міністерство фінансів США налякало деяких власників танкерів, попросивши їх пояснити, що вони зробили для дотримання встановленого «Групою семи» граничного рівня цін на російську нафту — 60 доларів за барель або нижче.
— В копії одного з листів, з якою ознайомилось Bloomberg, містився запит на надання широкої інформації та документації про поставки і компанії, яким транспортуються грузи. Там же містилася погроза кримінального переслідування, якщо одержувачі не виконають поставлені вимоги.
— Представники двох страхових компаній також повідомили, що тон розмов з владою змінився протягом останніх тижнів, що свідчить про більш суворе дотримання ліміту.
6. Російський олігарх Хан програв суд про зняття санкцій ЄС.
— Співзасновник інвестиційної компанії LetterOne, бізнес-партнер Міхаіла Фрідмана, олігарх Герман Хан програв суд з оскарження санкцій Європейського союзу.
— У середу в Люксембурзі Генеральний суд ЄС відхилив його апеляцію, ухваливши відповідне рішення.
— Хан переважно відомий своєю компанією LetterOne, заснованою в 2013 році разом з партнерами Фрідманом, Кузьмічовим і Авеном — всі вони вийшли зі складу ради директорів після того, як потрапили під санкції в березні 2022 року.
7. Скорочення поставок газу з росії спонукало Європу до підвищення енергоефективності.
— Прогнозоване споживання викопного палива у наступному році знову стане нижчим — Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).
— Звіт МЕА показав, що розвинені економіки континенту скоротили споживання газу на 15% у 2022 році після того, як росія перекрила газові потоки.
— Європейські домогосподарства та підприємства зменшили потреби у використанні газу ще на 9% за перші три квартали цього року, що може призвести до стійкого скорочення попиту на газ найближчими роками, зазначає МЕА.
8. Індія збільшує імпорт коксівного вугілля з росії.
— Ціни на австралійське вугілля різко зросли, що спонукало Індію диверсифікувати джерела постачання.
— Санкції проти росії спочатку перешкоджали цьому переходу, але покращення платіжних механізмів, включаючи розрахунки в рупіях, сприяють збільшенню російського імпорту.
— Індійські державні виробники стали зараз активно закуповують російське коксівне вугілля, а Steel Authority of India очікує значних поставок цього кварталу.
9. Уряд Фінляндії вирішив повністю закрити всі наземні пункти переходу кордону з росією з 30 листопада до 13 грудня, оголосив прем’єр-міністр країни Петтері Орпо.
— За його словами, у Гельсінкі вважають, що короткочасне та повне закриття КПП буде ефективним для врегулювання проблеми міграційного потоку з території росії до Фінляндії.
10. Президентка Молдови Мая Санду позбавила громадянства Олександра Калініна, лідера маргінальної проросійської Партії регіонів і Конгресу молдавських діаспор у росії.
— Калінін, який був головою Партії регіонів із 2016 року, відкрито підтримував російське вторгнення в Україну, а також використовував символіку Z, заборонену в Молдові й асоційовану з війною в Україні, у своїх соціальних медіаматеріалах.
11. Казахстан збільшить транзит нафти системою магістральних нафтопроводів Дружба до Німеччини у грудні на 100.000 тонн до основного місячного плану до 200.000 тонн.
— Казахстан отримав додатковий графік транзиту у напрямку Німеччини на четвертий квартал, у тому числі 50.000 тонн із прокачуванням у листопаді та 100.000 тонн – у грудні.
12. Росію не обрали до виконавчого комітету Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХВ).
— За підсумками голосування Росія набрала 65 голосів за необхідного мінімуму 66 голосів.
— До ради на наступний рік обрали 21 країну. Від Східноєвропейської групи місця у виконавчій раді ОЗХО отримали Польща, Литва та Україна.

Последние новости

Офіс Президента хакнув НАБУ

Офіс Президента хакнув НАБУ і взяв під власний контроль всю інформацію щодо розслідування справ проти чиновників-топкорупціонерів. Про це в ефірі Radio…

53 минуты назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 14.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.06.2024 1. Росія призупиняє валютні торги, оскільки санкції США створюють плутанину.…

14 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 15.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

14 часов назад

Німеччина оголосила про новий пакет допомоги Україні

Німеччина виділила для України новий пакет військової допомоги. Пакет включає системи ППО IRIS-T, реактивні системи залпового вогню HIMARS і танки…

1 день назад