Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 29.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 29.04.2024
1. Росія звертається до низькотехнологічних рішень для протидії українським безпілотникам.
— Російська оборонно-промислова база рухається повільніше за українську, і обмежена жорсткою структурою закупівель.
— Враховуючи це, а також швидкі темпи розробок українських безпілотників, рф вирішила застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА.
— Це великі металеві сітки, які можуть повністю огородити будівлю і підтримуються швартовними тросами, закріпленими на металевих кілках у землі.
— Хоча ці сітки не такі передові, як системи радіоелектронної боротьби, вони виявилися ефективними.
— В умовах дефіциту засобів ППО у росії, здатних захистити кожну потенційну ціль, і неефективності багатьох існуючих систем проти українських безпілотників, ці сітки стали безцінними.
2. Європейські банки заплатили рф вчетверо більше податків, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну.
— Найбільші європейські банки, які продовжують працювати в росії, заплатили в 2023 році більше 800 млн євро податків до російського бюджету. Це вчетверо більше, ніж до повномасштабного вторгнення рф в Україну.
— Європейські банки Raiffeisen Bank International, Unicredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP у 2023 році повідомили, що їхній сукупний прибуток перевищив €3 млрд. Це втричі більше, ніж у 2021 році.
— Через стрибок прибутковості банки заплатили близько €800 млн податків порівняно з €200 млн 2021-го.
— Високий прибуток західних банків рф говорить про те, як іноземні компанії, які продовжують працювати в росії, допомагають їй підтримувати фінансову стабільність на тлі санкцій.
— Більше половини податкових виплат припало на Raiffeisen Bank International. Група Raiffeisen Bank International раніше повідомляла про плани щодо скорочення російського бізнесу. Deutsche Bank, OTP та Commerzbank скоротили свою присутність у росії. Intesa знаходиться на стадії продажу бізнесу.
— Американські банки не включалися до підрахунків Financial Times, оскільки вони не розкривають свої результати саме у росії у звітності. Зазначається, що Citigroup, за даними Київської школи економіки, виплатив у росії $53 млн і став четвертим за величиною платником податків серед західних банків. JPMorgan заплатив $6,8 млн.
— Крім того, іноземні банки виграли не лише від підвищення процентної ставки, а й від західних санкцій щодо російських банків.
— Російські кредитні організації втратили доступу до міжнародних платіжних систем, що підвищило привабливість західних банків.
3. Китайські фірми йдуть у «підпілля» через платежі з рф.
— Для здійснення платежів за свої товари деякі компанії у Китаї розглядають можливість використання валютних брокерів, які діють уздовж кордону Китаю з росією.
— «Оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з росією, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних каналів фінансування, таких як грошові брокери – навіть використовуючи заборонену криптовалюту» – повідомили Reuters джерела.
— Інші повністю пішли з російського ринку.
— Компанії не можуть належним чином вести бізнес, використовуючи офіційні канали, оскільки великим банкам тепер потрібні місяці, а не дні, щоб провести платежі з росії.
— Великі державні банки стурбовані можливими санкціями США щодо російських транзакцій і посилюють перевірку пов’язаних з росією компаній, щоб запобігти ризику санкцій.
4. Байден готовий потроїти тарифи на імпорт сталі та алюмінію з Китаю.
— Байден закликав торговельного представника США Кетрін Тай «розглянути можливість потроїти» існуючу 7,5% тарифну ставку на китайську сталь і алюміній.
— Він звинуватив Пекін у «великому» субсидуванні китайських сталеливарних компаній, які продають свою продукцію на світових ринках за «несправедливо низькими» цінами.
— На Китай припадає майже половина світового виробництва сталі.
— Китай був сьомим за величиною експортером сталі до Сполучених Штатів у 2023 році із загальним обсягом поставок усієї сталевої продукції 598 000 нетто.
5. Євросоюз ще до кінця весни може затвердити 14-й пакет санкцій проти росії.
— Перш за все обмеження мають на меті зменшити можливості рф обходити вже запроваджені обмеження.
— Але також дискусії ведуться навколо заборони імпорту російського скрапленого газу, який з 2022-го приніс рф понад €30 млрд.
— Раніше Європарламент затвердив правила, які дозволяють державам-членам Євросоюзу самостійно забороняти російським та білоруським компаніям бронювати потужності газової інфраструктури.
— Також санкції мають вдарити по «тіньовому флоту» росії, який допомагає їй обходити нафтові санкції.
6. Італія не виступатиме проти заборони на російський СПГ.
— Італія звільнилася від російського природного газу і не матиме проблем із запропонованим пакетом санкцій ЄС щодо скрапленого природного газу (СПГ), який розглядає Європейська комісія, заявив міністр енергетики Італії Гілберто Пікетто Фратін.
— Італія була однією з країн, яка найбільше залежала від російського газу під час тотального вторгнення Москви в Україну в 2022 році.
— Але вона була надзвичайно спритною в диверсифікації поставок завдяки трубопроводу з Алжиру та збільшенню можливостей імпорту СПГ.
— «Ми диверсифікували поставки; у нас є різні джерела, і у нас є регазифікаційні термінали, тому у нас є достатньо пропозицій, щоб бути спокійними», — сказав міністр.
— За офіційними даними, поставки з росії становили менше 5 відсотків загального імпорту газу в Італію в минулому році, порівняно з 43 відсотками в 2020 році .
7. Італійско-російська торгова палата призупинила оплату російськими рублями.
— Італійсько-російська торгова палата (ІРТП) призупинила роботу системи, за допомогою якої російські компанії могли купувати італійські товари за рублі.
— Рішення пов’язане із побоюваннями влади можливого обходу санкцій через цей механізм.
— Палата почала проводити операції в тестовому режимі з лютого, проте комітет фінансової безпеки Італії повідомив, що не рекомендує цю схему. У відомстві висловили побоювання, що розроблений механізм може допомогти в обході санкцій.
8. Німеччина виступає проти того, щоб вилучати заморожені активи рф на відновлення і військову підтримку України.
— Німеччина побоюється провокацій нових позовів проти німців за злочини Другої світової війни, якщо активи рф вилучать, а не залишать замороженими.
— Берлін вважає, що активи росії потрібно залишити недоторканними, щоб їх можна було використати як важіль у будь-яких переговорах для закінчення війни і спонукання рф до поступок частини захоплених українських територій.
— Ще одним мотивом відмови Берліна від арешту активів може бути те, що він захищає німецькі компанії, які все ще працюють у росії, від заходів у відповідь.
— Країни G7 дедалі більше схиляються до передачі частини російських активів Україні. Однак позиція Німеччини може стати на заваді.
9. Естонія з травня обмежує роботу одного КПП на кордоні із росією.
— З 1 травня прикордонний перехід «Нарва-1 — Івангород» перейде з цілодобового режиму роботи на скорочений: з 7:00 ранку до 23:00 години вечора.
— Водночас міністр фінансів Естонії Март Вирклаев запропонував скоротити режим роботи також на ПП «Койдула» і не вести обслуговування вночі.
— На кордоні Естонії та рф функціонують п’ять КПП, «Койдула», що межує із Псковською областю росії, призначений для автомобільного руху.
Volodymyr Omelyan

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 28.04.2024
1. Спостерігається стагнація промислового виробництва та інвестицій в росії, експорт товарів продовжує погіршуватися, а прибутковість у більшості галузей промисловості падає.
— Центр макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування оприлюднив у суботу негативну оцінку, також попередивши про дефіцит імпортних комплектуючих і сировини.
— У своєму щомісячному аналізі макроекономічних тенденцій за квітень центр зазначив, що бачить ознаки погіршення багатьох показників наприкінці 2023 року та на початку 2024 року.
— Обмеження імпорту через санкції Заходу через війну в Україні та проблеми з платежами були додатковою перешкодою, оскільки деякі підприємства критично залежали від постачання компонентів і сировини.
— росія більше не може покладатися на доходи від енергоносіїв і дешеву робочу силу для економічного зростання через санкції щодо вуглеводнів і нестачу персоналу, йдеться в повідомленні.
2. Реєстр електронних повісток та військового обліку та заборона виїзду закордон — в рф з 1 листопада діють нові правила для військовозобов’язаних.
— Електронна повістка буде вважатися врученою через 7 днів після розміщення в реєстрі повісток незалежно від того, чи побачив її там військовозобов’язаний чи ні.
— Окрім заборони виїзду закордон будуть і обмеження з поводженням з нерухомістю та отриманням документів.
— Таку схему рф зможе використовувати під час нового проведення чергової хвилі мобілізації.
3. Російські спортсмени будуть негайно покарані в разі політичних висловлювань на Олімпійських іграх в Парижі. Про можливі заходи розповів президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах.
— Російські атлети, які будуть висловлювати свої політичні погляди на спортивних майданчиках — зокрема демонструвати знак Z, символ російської війни проти України — можуть бути вилучені з-поміж учасників.
— «Негайно буде відкрита дисциплінарна процедура і вжиті необхідні заходи та/або санкції. Аж до негайного виключення з Ігор», — запевнив Бах.
4. Китайські банки продовжують затримувати та повертати зовнішньоторговельні платежі російських компаній під загрозою вторинних санкцій з боку США.
— Не проходять навіть звичайні платежі, із росії гроші йдуть, а в Китаї банк-кореспондент затримує платіж і не пускає далі.
— Гроші повертаються навіть не за підсанкційний товар. Кожен платіж у китайських банків обробляється в ручному режимі, і вони запитують у контрагентів компаній рф транспортні документи.
— Якщо у цих документах китайський банк виявляє російських залізничних перевізників, які перебувають під санкціями, платіж повертається.
— Найменше питань у китайських банків виникає до платіжних агентів із бенефіціарами з КНР. Посередники можуть бути з Гонконгу, Киргизії, Казахстану, ОАЕ.
5. Туреччина планує укласти угоду щодо СПГ з компаніями США, аби зменшити залежність від рф.
— Туреччина, яка імпортує майже весь свій природний газ з рф, прагне створити «новий портфель поставок», який зробить її менш залежною від будь-якого одного партнера.
— Туреччина отримає до 2,5 млн. тонн ЗПГ на рік завдяки довгостроковій угоді, яка обговорюється з Exxon.
— Цього обʼєму вистачило б для покриття приблизно 7% споживання природного газу Туреччиною минулого року.
— На росію припадає близько 40% турецького споживання ЗПГ. Москва також є найбільшим постачальником нафти в Туреччину.
— Комерційні умови угоди з Exxon все ще обговорюються, але 2,5 млн. тонн ЗПГ, що поставляються до Туреччини, наразі коштуватимуть близько 1,1 млрд. доларів.
— Анкара також зверталася до інших американських виробників природного газу щодо укладання угод про постачання ЗПГ, прагне «диверсифікувати» свої поставки природного газу до того, як деякі з її довгострокових контрактів з росією закінчаться у 2025 році, а контракти з Іраном — наступного року.
6. Для України існує три сценарії використання знерухомлених на Заході активів рф, повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.
— Перший сценарій, «супероптимістичний», передбачає конфіскацію заморожених російських активів на користь України.
— Другий варіант, «нейтральний», передбачає вилучення доходів під позику — в такому разі доходи будуть нараховані за 10 років наперед, а виплачені вже зараз одним траншем.
— За песимістичного сценарію — лише поточне відрахування доходів, нарахованих від російських активів. Це максимум 5 млрд євро на рік.
— З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну США та союзники негайно заморозили 300 мільярдів доларів російських активів закордоном, однак ці гроші залишаються невикористаними — більшість з них знаходяться у країнах ЄС, та приблизно 5 мільярдів доларів — у США.

Последние новости

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км. Основні зусилля зосередив на напрямку Стрілеча — Липці та на захопленні Вовчанська, — Сирський

Російська армія намагається примусити ЗСУ залучити додаткову кількість бригад зі складу резерву. Основні зусилля противника наразі зосереджені на напрямку Стрілеча-Липці…

1 час назад

Британська розвідка попереджала Україну про російський наступ на Харківщину, — The Guardian

Британська військова розвідка попереджала керівництво України про російський наступ на Харківську область. Про це пише The Guardian з посиланням на власні…

6 часов назад

У російському вторгненні винний весь світ?

​​Ви пригадуєте аби Саакашвілі (при всьому моєму настороженному до нього ставленні) після війни 08.08.08 заявляв що у російському вторгненні винний…

6 часов назад

Росіяни заявили про масовану атаку безпілотників

У ніч проти 17 травня пролунали вибухи в районі тимчасово окупованого росіянами Севастополя в Криму, у Новоросійську, Туапсе та Бєлгороді.…

7 часов назад