Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 24.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 24.01.2024
1. Українські дрони паралізували роботу найбільшого виробника ЗПГ.
— У вихідні внаслідок удару дрону було вражено порт Усть-Луга на Балтійському морі.
— Він паралізував роботу експортного терміналу «Новатека» — найбільшого в рф виробника зрідженого природного газу (ЗПГ). Через три дні після нальоту БПЛА термінал, через який за кордон щорічно продавалося до 5 млн тонн нафтопродуктів, продовжує простоювати.
— Внаслідок удару на терміналі, який розташований в головному порту росії на Балтійському морі, було пошкоджено дві цистерни і насосну станцію, а пожежу екстрені служби гасили більше доби.
— «Новатек» повідомив, що зупинив технологічні процеси на заводі, який відвантажував на експорт лігроїн та авіагас покупцям у Малайзії, Сінгапурі, на Тайвані та в Китаї.
— Термінал «Новатека» продовжує стояти. Це коштує компанії $2 млн на день, оцінюють аналітики.
— Ремонт може тривати кілька тижнів, а в найгіршому випадку — розтягнеться на кілька місяців.
2. За два роки війни в Україні, ціни на авіаквитки в росії зросли на 48,4%.
— 2022 року авіакомпанії трималися на запасах, 2023 року запаси вичерпалися, та й рубль упав – утримувати літаки стало дорого.
— Також спочатку стримувати ціни допомагала держпідтримка. У 2023 році грошей стало мало і обсяги субсидування закінчилися.
— Перевізники стали безпосередньо переносити зростання витрат у ціни для пасажирів.
— Працюючих літаків у країні ставатиме дедалі менше, ціни на квитки зростатимуть все вище, поки авіаперельоти не перетворяться на розкіш.
3. Продажі алкоголю в росії зростають. Росіяни п’ють все більше.
— 2023 року росіяни придбали майже 230 млн дал спиртного, що на 4% більше, ніж роком раніше. Це абсолютний рекорд із продажу алкоголю.
— Традиційний попит на горілку скоротився на 1%, а реалізація коньяку зросла на 10%, джину, віскі та рому – на 15.
— На стільки ж виросло споживання слабоалкогольної продукції – пива та сидру.
4. Два інциденти сталися з літаками Airbus російських авіакомпаній у середу.
— У літака А321 авіакомпанії «Аерофлот» при заході на посадку в Шереметьєво відмовила навігаційна система, в результаті чого екіпаж прийняв рішення піти на друге коло.
— У А320 авіакомпанії S7 відбулася відмова зеленої гідросистеми в польоті.
5. російський виробник літаків «Яковлєв» продовжує торгувати з компаніями з країн НАТО. Торік європейські та американські заводи поставили до рф запчастин на $8 млн.
— Журналісти отримали доступ до митних даних імпорту «Яковлєва», з яких випливає, що компанії з Франції, Німеччини, США та низки інших країн продовжують постачати в росію запчастини та деталі для розробки і виробництва літаків.
— Найбільше компанія, яка виробляє цивільні борти і бойові літаки, купила у американської компанії Honeywell — на понад $3,9 млн.
— Поставки здійснювалися після початку широкомасштабної війни росії проти України.
— Розслідувачі припускають, що придбані «Яковлєвим» деталі могли використовуватися для будівництва та ремонту винищувачів Су-30 які на озброєнні російської армії
6. У росії не вистачає грошей на заміну десятків тисяч аварійних ліфтів.
— Через рік по всій росії необхідно замінити понад 100 000 із 550 тис. ліфтів, але коштів на оновлення 45 000 з них немає.
— Заміна близько 45 000 із 81 500 ліфтів у багатоквартирних будинках по всій росії, термін служби яких спливає у лютому 2025 року, не включена до плану капремонту таких будинків та не забезпечена фінансуванням.
7. BMW відключила для росіян функцію CarPlay у своїх авто.
— Ввезені в росію за паралельним імпортом автомобілі BMW відключають можливість підключення смартфона через Bluetooth до штатної медіасистеми, перестає працювати CarPlay.
— При спробі синхронізувати автомобіль із смартфоном виникає помилка. Проблема виникає у разі виявлення машиною свого перебування у рф.
8. Азербайджану увійшов до топ-10 постачальників нафти до ЄС.
— з січня по листопад 2023 року країна імпортувала 1,17 млн. тонн нафти з росії, що у 4,1 раза більше, ніж за аналогічний період 2022 року.
— В свою чергу, країна увійшла до топ-10 постачальників нафти до ЄС, причому головними покупцями у січні-жовтні були Чехія, Іспанія, Італія, Хорватія та Німеччина.
— Отже, москва має можливість збільшити продажі, Брюссель має шанс не закривати налаштовані на «важку» нафту НПЗ через санкції, а Баку – зняти вершки з посередництва.
9. У Нідерландах заарештували трьох осіб за підозрою в обході санкцій проти росії.
— Вони постачали до рф електронне та лабораторне обладнання подвійного призначення, вважають у Голландському управлінні по боротьбі з фінансовими та податковими злочинами.
— За даними телеканалу NOS, йдеться про компанію ETW-Technology, яка переправляла товари через країни Східної Європи, переважно через Латвію.
10. Болгарія хоче конфіскувати великий російський туристичний курорт на узбережжі Чорного моря.
— У Болгарії депутати від правлячої більшості готують закон, який дозволить передати під контроль держави великий російський туристичний курорт Камчія, що на узбережжі Чорного моря.
— Курорт «Камчія» належить російській столиці, але управляється громадянами Болгарії, які формально не підпадають під режим санкцій ЄС.
— Депутат Івайло Мірчев описує курорт як російський анклав на узбережжі Болгарії, який діє понад 14 років.
11. Японія збільшила імпорт російського ЗПГ у грудні 2023 року до рекордних значень із лютого 2017-го .
— Як свідчать дані японського Мінфіну, за останній місяць минулого року імпорт досяг 833 тис. т. До грудня 2022 р. зростання склало 42,5%.
— При цьому за весь 2023 імпорт російського ЗПГ Японією скоротився на 10,7%, до 6,13 млн т.

Последние новости

Міністр Федоров збрехав виданню «Голос Америки»

Хакери викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі…

3 часа назад

Росіяни окупували Сокіл та Восход на Донеччині та просунулися в Сотницькому Козачку на Харківщині

Російські військові окупували села Сокіл та Восход у Донецькій області.  Про це повідомляє DeepState. Також ворог розширив фронт у Харківській області…

3 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 04.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

3 часа назад

Україну не можуть взяти до НАТО через корумпованість в країні, — The Telegraph

На саміті НАТО у Вашингтоні Україні скажуть, що вона занадто корумпована, щоб вступити до Альянсу. Про це пише видання The Telegraph із…

15 часов назад

Офіс президента дискредитує військових

Який разючий дисонанс між ставленням до ЗСУ, наших солдатів і командирів в міжнародних партнерів України і в шавок Банкової. На…

15 часов назад