Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 23.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 23.10.2023
1. Частка росіян, яким не вистачає зарплати на основні потреби, за два роки зросла на 20% і становить 45%.
— 2021 року 25% опитаних заявили, що зарплата за основним місцем роботи не дозволяє їм покрити основні потреби, а 2023 року частка зросла до 45%.
— Два роки тому 36% респондентів зізналися, що їхня зарплата повністю покриває витрати, а 2023 року аналогічну думку висловили 20% опитаних.
2. Домашній інтернет в росії подорожчає на 15% через санкції.
— Про подальше підвищення попередили 82% провайдерів.
— Однією з причин підвищення є подорожчання обладнання через санкції та відхід західних вендорів.
— Також російські топ-менеджери компаній наголосили на загальному погіршенні ситуації в економіці.
3. У першій половині 2023 року обсяг інвестицій у стартапи в росії впав більш ніж у десять разів — з $287 млн. до $27 млн.
— Кількість угод скоротилася на 21%, з 84 до 66.
— У першому півріччі більшість інвестицій припала на приватні фонди ($11 млн), але навіть цей показник знизився майже в дев’ять разів порівняно з аналогічним періодом 2022 року.
— Інвестиції від бізнес-агентів склали $6,6 млн, корпорацій та їх фондів — $6 млн.
— Державні інвестори вклали лише $2,5 млн, знизивши свою активність у 27 разів.
— Іноземні інвестиції виявилися мінімальними — $0,6 млн.
— Прогнозується, що падіння збережеться і в другій половині року.
4. Російський «Газпром» постачатиме додаткові обсяги газу до Угорщини протягом наступної зими, а також надасть Китаю 600 мільйонів кубометрів газу цього року на додаток до контрактних зобов’язань.
— «Газпром» прагне компенсувати втрату більшості своїх ринків в Європі з початку війни росії в Україні, здебільшого через вибухи, які серйозно пошкодили газопроводи «Північного потоку» у Балтійському морі.
— Хоча Євросоюз загалом різко скоротив свою залежність від російських енергоносіїв у відповідь на війну в Україні, Угорщина вирішила наростити постачання російського блакитного палива – додатковий обсяг становитиме 1,3 млрд кубометрів.
5. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) продав 5,3% акцій у капіталі Московської біржі групі компаній Softline.
— Підкомісія урядової комісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій схвалила угоду при дисконті 60% та податок на вихід у 20% від суми угоди.
— Середній дисконт для організацій, що виходять із російських активів, становить 50%.
— У квітні 2022 року ЄБРР заморозив доступ рф до ресурсів банку та закрив офіси в москві. Однак росія залишається акціонером ЄБРР.
— У травні 2022 року банк заявляв, що має намір вийти з російських активів «якнайшвидше».
6. Росія більш ніж удвічі збільшила експорт металургійного вугілля до Індії.
— Експорт коксівного (металургійного) вугілля з росії до Індії збільшився за вісім місяців 2023-го в 2,3 рази на рік і досяг 4,3 млн т.
— Частка російських поставок у загальному імпорті вугілля, що коксується, в країну збільшилася з 5% до 11,2%.
7. ЄС розглядає можливість збільшення граничних цін на газ для запобігання зимовій кризі.
— У ЄС побоюються, що зниження цін на енергоносії та рекордно високі обсяги зберігання газу можуть виявитися недостатніми на тлі триваючої війни на Близькому Сході і диверсій на кшталт пошкодження газопроводу Balticconnector у Балтійському морі.
— Наразі Єврокомісія «не має жодних ознак негативних наслідків» запровадження обмежень у лютому 2023 року, а ціни на газ майже на 90% нижчі, ніж торік, йдеться у презентації, з якою ознайомилися журналісти.
— У презентації також пропонується продовжити дію законодавства, яке дозволило державам-членам ЄС прискорити видачу дозволів на будівництво вітрових електростанцій і сонячних електростанцій.
— Наступного місяця Єврокомісія має представити пропозицію щодо того, які заходи мають бути продовжені.
8. Запаси газу в ЄС продовжують оновлювати історичний максимум.
— Темпи закачування до сховищ відновилися після потепління в Європі.
— Відбір газу з ПСГ країн ЄС 21 жовтня, згідно з даними Gas Infrastructure Europe, склав 22 млн куб. м.
— У той же час закачування складало 201 млн куб. м. Зараз ПСГ Європи заповнені на 98,44% (на 8,58% вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років), у них 108,37 млрд куб. м газу — це історичний максимум запасів газу в ЄС.
— Потужності регазифікації зрідженого газу та подальшого його закачування до трубопроводів Європи завантажено на 48% від максимуму.
9. США збільшили експорт нафти.
— Найбільше купує Європа, яка раніше закуповувала нафту в росії.
— рф ринок втратила — у другому кварталі частка російської нафти в ЄС склала 2,7%, тоді як ще рік тому була 15,9%, а два роки тому — 29,2%.
10. Казахстан розпочне переговори з урядом Хорватії щодо збільшення експорту казахстанської нафти нафтопроводом «Адрія».
— Хорватська компанія-оператор нафтопровідної системи Хорватії Jadranski naftovod (JANAF) висловила зацікавленість у нарощуванні експорту казахстанської нафти споживачам у Балканських та східноєвропейських країнах через хорватський нафтопровід «Адрія».
— Проектна пропускна спроможність нафтопроводу становить 34 млн. тонн нафти на рік, встановлено – 20 млн. тонн, з яких 40% йде на внутрішній ринок Хорватії, а 60% – транзитом потрапляє до сусідніх країн.
— Наразі 70% експорту казахстанської нафти йде до Євросоюзу.
11. Україна знову закликала FATF внести росію до «чорного списку».
— Міністерство фінансів та Держслужба фінансового моніторингу знову закликали Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести росію до «чорного списку» під час пленарних засідань у Парижі 23-27 жовтня.
— Також українські відомства закликали FATF оприлюднити розширену заяву щодо того, які ризики рф створює для світової фінансової системи.

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

10 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

10 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

10 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

14 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

14 часов назад