Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 02.07.2024
1. Доходи російських компаній впали на третину через санкції.
— Загальний дохід російських компаній в 2023 році впав на 36% — до 814 трлн руб.
— Зниження доходів російських організацій минулого року пов’язане із зовнішніми санкціями: компаніям потрібно розбудовувати логістичні та виробничі процеси.
— Оскільки інфраструктура економічних відносин бізнесу з так званими «дружніми» країнами не була достатньо розвинена, це вимагало побудови нових торгово-фінансових зв’язків та нових логістичних схем.
2. Російський Центробанк визнав, що програє у боротьбі з інфляцією.
— Висока облікова ставка та інші заходи, обіцянки найрішучіших дій, щоб зменшити інфляцію, не допомагають російському Центробанку.
— Поки що ціни у росії зростають швидше за нещодавно підвищений прогноз ЦБ — тож його знову доведеться підвищувати.
— За неповні півроку інфляція в рф сягнула майже 4%, які ЦБ рф призначив цілью на весь рік. ЦБ до останнього декларував, що поверне інфляцію до цілі цього року, ще в лютому його прогноз на цей рік був 4-4,5%, але наприкінці квітня прогноз був підвищений до 4,3-4,8%.
— Консенсус-прогноз опитуваних Центробанком рф аналітиків тоді був 5,2%, а у травні зріс до 5,5%.
3. Російська авіакомпанія S7 планує виводити з експлуатації літаки Airbus A320neo через санкції.
— У цих літаках стоять двигуни PW1100G американської компанії Pratt&Whitney. Через санкції їх неможливо ремонтувати.
— Про проблеми S7 з літаками Airbus вперше стало відомо у жовтні минулого року. Спроби знайти запчастини або домовитися про ремонт в Ірані не були успішними.
— Ні іранські, ні російські фахівці ремонт двигунів P&W останнього покоління освоїти не можуть.
— Сімейство A320neo вперше ввели в експлуатацію у 2016 році. Частиною флоту S7 вони стали у 2017 році. Всього S7 має 31 літак Airbus A320neo і вісім літаків A321neo, які на тлі санкцій простоюють на землі.
— S7 Airlines – російська авіакомпанія, що володіє найбільшою в росії мережею внутрішніх маршрутів, збудованої на базі трьох великих авіатранспортних вузлів в Москві, Новосибірську і Іркутську.
— Як відомо, проти авіагалузі росії у 2022 році введено жорсткі санкції: для літаків закрили небо більшість світових держав, а лізингодавці, в основному з Ірландії та Бермудів, висунули вимогу повернути всі літаки власникам.
— Також ці літаки позбавили сертифікатів льотної безпеки.
— Російські авіакомпанії можуть літати територією країни та в кілька так званих «дружніх» держав і лише до того часу, поки літаки перебувають у придатному технічному стані, оскільки ні ремонту, ні запчастин іноземні компанії їм не надають.
— Провідні авіабудівники, зокрема американський Boeing і французький Airbus, також приєднались до санкцій.
4. Абрамович скуповує стартапи в Європі, а його діти не збираються повертатися до рф.
— За кілька тижнів до війни рф в Україні Роман Абрамович почав переписувати свої трасти на дітей, що свідчить про його обізнаність щодо планів Путіна.
— А на даний час Абрамович продовжує скуповувати активи в найбільших стартапах Європи, обходячи санкції.
— Так, в січні 2024 року стало відомо, що інвестиційний фонд Target Global розпоряджався від імені Абрамовича десятками мільйонів доларів і допоміг бізнесменові придбати активи в найбільших стартапах Європи.
— Бізнесмен вклав у низку європейських стартапів $63 млн. Наприклад, у фінтех-гіганта Revolut і платформу для продажу автомобілів Cazoo.
— За участь у веденні бойових дій рф на території України та тісні зв’язки з Путіним, олігарх вже потрапив під санкції Великої Британії, ЄС, Канади, Австралії, Швейцарії, Нової Зеландії та України, але в США на дії мільярдера й досі закривають очі.
5. Експорт російського ЗПГ за перше півріччя зріс на 2,7% рік до року, до 16,79 млн тонн, найбільше — до країн ЄС, на 6,3%, де найбільшим покупцем стала Франція, яка наростила закупівлю ЗПГ із рф на 86 ,8%
— До 3,2 млн тонн. Іспанія, яка посідала перше місце серед покупців російського ЗПГ в ЄС у 2023 році, у першому півріччі 2024 року знизила закупівлю ЗПГ із рф на 14,6%, до 2,55 млн тонн.
— Експорт ЗПГ із рф до Китаю за шість місяців упав на 11,4%, до 2,5 млн тонн, до Японії — на 8,6%, до 2,77 млн ​​тонн.
6. Світовий банк визнав росію країною із високим рівнем доходу.
— За його оцінками, на кожного мешканця припадає $14 250 валового доходу.
— Економічна активність росії обумовлена ​​зростанням оборотів у військовій сфері у 2023 році. Ці чинники призвели до зростання як реального, і номінального валового внутрішнього продукту. Як зазначає банк, спостерігається зростання даних показників на 3,6% та 10,9% відповідно. При цьому валовий національний прибуток зріс на 11,2%.
— Крім росії, у категорію країн із високим доходом перейшли Болгарія та Палау. Вони, за даними регулятора, продовжили відновлення після пандемії коронавірусу.
7. Європа збільшила на 27% споживання трубопровідного газу з росії.
— Експорт трубопровідного газу з росії до Європи (країни Євросоюзу та Молдови) всіма експортними газопроводами за шість місяців 2024 року зріс на 27% до того ж періоду минулого року до 15,4 млрд куб. м, випливає із даних «Газпрому» та європейської мережі операторів газотранспортних систем.
— Зростання транзиту газу через Україну та постачання до ЄС загалом пояснюється ціновою кон’юнктурою на європейському газовому ринку та зниженням імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ).
— Зростання світових цін на газ відбувається на тлі збільшення попиту на ЗПГ в Азії через спекотну погоду (це призводить до зростання вироблення електроенергії для кондиціювання повітря).
8. ЄС скоротив імпорт вуглеводнів.
— У першому кварталі поточного року Євросоюз скоротив обсяги імпорту вуглеводнів на 10,5 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє європейська статистична служба.
— Цей показник також відбився на вартісних показниках, де зниження становило майже чверть. Загальний обсяг імпорту енергоносіїв до країн ЄС становив майже 184 млн т, а от у грошовому вираженні становив понад $100 млрд.
— Газовий сектор скоротився майже на 12%, а обсяги імпорту ЗПГ на 11,5%, доповнює статистична служба. США значно збільшили свою частку у постачаннях ЗПГ понад 47 відсотків, тоді як росія та Алжир поставили 17,7 відсотків та 10 відсотків відповідно.
— Норвегія зберігає лідерство головного постачальника газу для Євросоюзу з часткою понад 45 відсотків, за нею слідує Алжир з 17,1 відсотка та росія з 17,3 відсотками.
9. Італійська фінансова група UniCredit (контролює російський банк «ЮніКредит») звернулася до Вищого суду ЄС загальної юрисдикції щодо деяких вимог Європейського Центробанку про скорочення присутності групи у росії.
— UniCredit вимагає «остаточного юридичного роз’яснення» встановлених ЄЦБ вимог щодо ліквідації московського підрозділу групи.
— Представники банку зазначили, що в цілому згодні з необхідністю скоротити діяльність корпорації в росії, але вони мають побоювання щодо умов скорочення. UniCredit на час слухань просить припинити дію відповідного рішення регулятора.
— У UniCredit наголошували, що навряд чи зможуть піти з російського ринку за нинішніх умов, оскільки не хочуть віддавати активи за низьку ціну.
10. Європейська комісія привітала розширення обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі у відповідь на зусилля влади Мінська з обходу санкцій проти нього та росії. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської комісії.
— «Європейська комісія вітає ухвалення Радою ЄС нового пакету санкцій проти Білорусі з урахуванням її залучення до злочинної агресивної війни росії проти України.
— Тісна інтеграція економіки росії і Білорусі значно полегшує обминання існуючого санкційного режиму (ЄС) проти росії. Черговий раунд санкцій проти Білорусі віддзеркалює деякі із заходів, що вже застосовані проти росії, що робить санкції ЄС проти росії більш ефективними», — йдеться у повідомленні.
— Нові санкції враховують специфічні риси торгівлі між ЄС і Білоруссю, та вражають різні сектори білоруської економіки, включаючи торгівлю, послуги й транспорт.
— Такі зусилля дозволяють розробляти ефективну стратегію проти обходу санкцій, та водночас забезпечити пропорційність обмежувальних заходів проти Білорусі відповідно до ступеня її залучення до російської агресивної війни проти України.
— Зокрема, були введені додаткові обмеження на експорт товарів подвійного призначення, а також на постачання товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруської промислової бази.
— До санкційного переліку потрапили, зокрема, морське навігаційне обладнання, деякі предмети розкоші, а також імпорт товарів, що дозволяють Білорусі розширити джерела бюджетних надходжень, в тому числі заборону на імпорт діамантів та золота.
— Під заборону підпадають прямий або непрямий імпорт, закупівля або передання з Білорусі таких товарів як гелій, вугілля, мінеральна продукція, включаючи сиру нафту.
— Ці заходи доповнюються новими заборонами на експорт товарів та технологій, що можуть використовуватися у галузі нафтопереробки або для виробництва скрапленого газу.
— Також європейські експортери будуть зобов’язані включати положення «не для Білорусі» у всі нові контракти на поставки для третіх країн, особливо стосовно товарів, які можуть використовуватися росією на полі бою в Україні.
— Нові санкції суттєво обмежують перелік послуг, які можуть надаватися Білорусі, її владі та установам, включаючи бухгалтерські послуги, аудит, інженерне забезпечення та рекламні послуги.
11. Сі Цзіньпін прибув з візитом до Казахстану, де зустрінеться з путіним.
— Сі Цзіньпін вилетів до Казахстану спеціальним літаком із Пекіна. Політик відвідає Раду глав держав-членів Шанхайської організації співробітництва, яка відбудеться в Астані.
— Також планується поїздка Сі до Таджикистану на запрошення президента.
— У свою чергу у кремлі заявили, що путін проведе переговори з президентом Казахстану та лідерами інших держав.
— Також у рф розповіли, що планується укладання низки нових угод.
— Крім того, у саміті візьме участь президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. Він планує провести переговори із російським диктатором.
Volodymyr Omelyan

Последние новости

Зеленський дозволив ухилянту Боголюбову виїхати з України

Соратник Коломойського олігарх Боголюбов втік із України Співвласник групи «Приват» залишив Україну: є підозри щодо нелегального перетину кордону. Про це повідомляє портал…

2 часа назад

Російські ракетні удари по Одещині та Дніпру: вже восьмеро загиблих, 65 поранених

4 липня російські війська завдали удару балістичною ракетою по портовій інфраструктурі в Одеській області, внаслідок чого загинула одна людина, ще…

3 часа назад

Стамбульські домовленості можуть стати основою для переговорів з Україною, — Путін

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія може повернутись до так званих "стамбульських домовленостей" щодо миру між РФ та Україною. Про це…

3 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024 1. росія вилетіла з десятки найбільших економік світу. - Падіння…

3 часа назад

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

12 часов назад