Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій станом на 01.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій станом на 01.02.2023
1. За рік кількість російських компаній під санкціями зросла майже вдвічі — з 1,6 тис. до 2,9 тис., а з урахуванням афілійованих юросіб їх кількість досягає вже 10 тис.
2. Середня ціна бареля російської марки нафти Urals у січні 2023 року становила $49,48.
— Це у 1,7 разів нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель).
3. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що видобуток нафти у 2023 році в росії скоротиться на 1 млн б/д — про це повідомив директор агентства Фатіх Бірол.
— «Ми вважаємо, що видобуток нафти в росії знизиться майже на 1 млн б/д у наступних кварталах», — повідомив він.
— За його прогнозом, видобуток нафти в США у 2023 році, навпаки, зросте приблизно на 1 млн б/д.
4. Російські експортери, включаючи російсько-казахстанський Казросгаз, знизили залізничні відвантаження зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ) на зовнішні ринки у 2022 році на 10,8%.
— Причиною скорочення експорту став пошук нових маршрутів через втрату ринку України та припинення транзиту через її територію, а також зниження закупівель споживачами у Північно-Західній Європі, незважаючи на відсутність санкцій щодо зрідженого газу з рф.
5. російський уряд вирішує проблеми банків за рахунок платників податків.
— ВТБ банк готується до найбільшої додаткової емісії.
— 2022 ВТБ, за оцінками експертів, закінчив з серйозними збитками — близько 500 млрд. рублів.
— Вийти у плюс банк розраховує за рахунок держбюджету — 30 січня збори акціонерів ВТБ затвердили збільшення статутного капіталу майже на третину, на 301,96 млрд. рублів (отже, загальний розмір статутного капіталу складе 952,99 млрд. рублів).
— Під цю справу за закритою передплатою буде розміщено понад 30 трлн акцій, які мають викупити Росмайно та Мінфін.
6. За дев’ять місяців 2022 року комерційні та управлінські витрати у великих та середніх російських підприємствах, не пов’язані безпосередньо з виробничим процесом, зросли на 12,3%.
— Середні витрати у перерахунку на кожне підприємство збільшилися на 9,7%.
— Зростання витрат на просування продукції та адміністративно-управлінський функціонал відзначено у сферах торгівлі, обробної промисловості, видобутку корисних копалин, транспортування та зберігання, а також у галузі професійної, наукової та технічної діяльності.
— Підприємства були змушені суттєво наростити витрати через інфляційні процеси, нестабільність попиту, зростання виробничих та логістичних витрат у 2022 році.
7. Зарплати айтішників у росії впали на 13%.
— Незважаючи на від’їзд із росії тисяч IT-спеціалістів, зарплати програмістів значно впали у січні.
— Ставка айтішника-початківця впала на 13%.
— А зарплата досвідченішого програміста знизилася на 11%.
— Зарплати програмістів падають через відхід іноземних компаній, падіння попиту на послуги IT-фахівців з боку роботодавців та великого припливу на ринок айтішника-початківця.
— Вихід з ринку закордонних компаній та їх продуктів знизив темпи цифровізації в країні.
8. Завантаженість п’ятизіркових готелів у москві впала до мінімуму.
— Завантаженість п’ятизіркових готелів москви впала до 52,7% в 2022 році і виявилась найнижчою серед усіх сегментів готельного ринку.
— Головна причина зниження заповнюваності дорогих готелів — відсутність «інтуристів» через обмежене авіасполучення та відключення росії від міжнародних платіжних систем.
— Ситуацію із завантаженням високобюджетних готелів можуть врятувати лише туристи з Китаю, але їх приплив буде цього року стриманим через новинний фон і відсутність звичних люксових магазинів.
9. У росії впало виробництво тракторів та комбайнів.
— російські заводи випустили на 32% менше, ніж роком раніше, зернозбиральних комбайнів, кормозбиральних – на 14%, а сільськогосподарських тракторів – на 1%.
10. Кількість засуджених у росії скоротилася на 32 тис. осіб.
— Станом на 1 січня 2023 року в кримінально-виконавчій системі росії числиться 433 тис. ув’язнених.
— Станом на 1 січня 2022 року було 465 тис ув’язнених. З початку 2022 року кількість ув’язнених скоротилася на 32 тис осіб.
— Різке зниження кількості ув’язнених спостерігалося восени 2022 року.
— Найбільше скорочення відбулось у жовтні — 14 тисяч осіб.
11. Країни, які росія вважає дружніми, повністю приєдналися до санкцій, — заявив віцепрезидент росбанку Алєксандр Рахманін.
— За його словами, працювати з російськими кредитними організаціями, що потрапили під обмеження, відмовляються «колеги» з Китаю, Туреччини, ОАЕ і навіть пострадянських республік, включаючи Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Туркменістан.
— В Китаї найбільші державні банки – Bank of China, ICBC, China Construction Bank – відмовляються приймати платежі від банків з рф, які потрапили під блокуючі санкції.
12. Турецька компанія Havaş, яка обслуговує літаки в аеропортах Анкари, Стамбула та Анталії, попередила авіакомпанії росії, білорусі та Ірану про ризики припинення обслуговування літаків, які потрапили до списку санкцій США.
— У цьому списку знаходиться понад 170 літаків «Аеролфота», «Перемоги», S7, Utair та інших російських авіакомпаній, а також два бізнес-джети Романа Абрамовича.
— Зараз Havaş вивчає юридичні аспекти ситуації та просить авіакомпанії надати списки літаків, у виробництві яких використано не більше 25% американських деталей та технологій.
13. США ввели санкції проти осіб, пов’язаних з рф та рб
— Мінфін США запровадив повні блокуючі санкції проти 22 фізичних та юридичних осіб з кількох країн, пов’язаних з обходом санкцій США для підтримки російського ВПК.
— Зокрема санкції торкнулися ізраїльського TEXEL F.C.G. TECHNOLOGY 2100 LTD та осіб, пов’язаних з цією компанією, що займається мікроелектронікою.
14. Міжнародна федерація журналістів розгляне питання про припинення членства спілки журналістів росії на екстреній сесії 22 лютого 2023 року.

Последние новости

Відстояти історію Скіфії — прямий національний інтерес України

Ви навіть в Музеї історичних коштовностей України в Києві почуєте, що скіфська пектораль "безумовно виготовлена греками". 1-е фото - грецька…

17 минут назад

Десять років тому громадянин Зеленський проігнорував другу повістку

Десять років тому громадянин Зеленський проігнорував другу повістку. "Для призову під час мобілізації громадянинові Зеленському В.А. надсилалися повістки: 15.04.2014, 23.06.2014,…

1 час назад

Російські окупанти КАБами атакували два райони Харкова

Росіяни обстріляли Харків, у місті чули вибухи. Є влучання у двох районах - у приватний житловий будинок та дитячий навчальний заклад.…

1 час назад

Росіяни заявили про атаку ATACMS на окупований Севастополь

У неділю, 23 червня, у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Міноборони РФ та місцева окупаційна влада заявили про атаку ракетами…

2 часа назад

Я досі рахую Арєстовіча великою небезпекою для України

Послухала «інтервʼю» Арєстовіча путінській підстилці Собчак. Деякі міркування вважаю за потрібне зафіксувати. Я досі рахую Арєстовіча великою небезпекою для України.…

3 часа назад