Категории: Мир о нас

Польські винищувачі для України. Блінкен каже – «дуже активно» працюємо над питанням

США активно обговорюють із Польщею, як компенсувати їй проріхи в обороноздатності, якщо Варшава вирішить передати свої винищувачі радянського зразка Україні для відбиття повномасштабного вторгнення Росії.

Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив на пресконференції у Молдові у відповідь на запитання журналіста.

У Білому домі повідомили раніше, що Вашингтон обговорює з Варшавою можливість передачі МіГ-29 ВПС Польщі на потреби Повітряних сил ЗСУ – ця техніка українцям знайома і під неї не треба переучувати льотчиків: можна одразу брати її та бити ворога. Така угода США-Польща-Україна вимагатиме схвалення Білого дому та Конгресу.

«Ми активно розглядаємо зараз питання літаків, які Польща могла б передати Україні, і розмірковуємо, як зможемо компенсувати це Польщі, якщо вона вирішить передати літаки», – сказав Блінкен.

Глава Держдепу США заявив, що не може говорити про будь-які конкретні терміни щодо цього питання, але додав, що тема опрацьовується «дуже-дуже активно».

P.S.

Польський МіГ-29

У Wall Streat Journal наголошується, що Польща може надати Україні винищувачі МіГ-29 та штурмовики Су-25, згодом взамін отримавши від США F-16.

У свою чергу, у коментарі CNN представник США сказав, що відправка винищувачів в Україну є «самостійним рішенням, яке може ухвалити будь-яка країна», і зазначив, що необхідно опрацювати безліч логістичних питань, зокрема те, як літак перекинуть з Польщі до України.

Польський МіГ-29
.

Разом з тим, на нашу думку, не варто баритися. Бо ми вже обпеклися на інформації, коли 28 лютого Україна заявила, що українські пілоти прибули до Польщі, щоб отримати військові літаки від партнерів із ЄС. Йшлося про радянські винищувачі, такі як МіГ-29, на яких українські пілоти вже навчені літати. Український парламент навіть конкретизував скільки їх буде: 28 МіГ-29 із Польщі, 12 зі Словаччини та 16 із Болгарії, а також 14 Су-25 із Болгарії.

Однак згодом ці країни ЄС офіційно заявили, що не збираються передавати Україні бойові літаки.

Також лунали і інші пропозиції.

Так, про швидку доцільність передачі від США для ВПС України трьох ескадрилій літаків А-10 ( це американський броньований одномісний штурмовик, призначений для знищення танків, бронемашин та інших наземних цілей) заявив Еверетт Пайетт (Everett Pyatt), колишній помічник секретаря США з питань військово-морського флоту та логістики. Ця позиція була оприлюднена у впливовому американському виданні Defense News декілька днів тому.

defence-ua

Штурмовик А-10

Последние новости

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

6 часов назад

Єрмак потужний менеджер. Робить те, що я скажу, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає главу ОП Єрмака потужним менеджером. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg. "Єрмак потужний менеджер, один із…

7 часов назад

Міністр Федоров збрехав виданню «Голос Америки»

Хакери викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі…

10 часов назад

Росіяни окупували Сокіл та Восход на Донеччині та просунулися в Сотницькому Козачку на Харківщині

Російські військові окупували села Сокіл та Восход у Донецькій області.  Про це повідомляє DeepState. Також ворог розширив фронт у Харківській області…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 04.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

«Слуга народу» Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем

Екснардеп Андрій Деркач та "слуга народу" Олександр Дубінський підтримували зв'язок із ГРУ РФ, готуючи пресконференції з метою дискредитації влади України.…

22 часа назад