Категории: Украина

ПО СИТУАЦІЇ НА ХЕРСОНЩИНІ

Дивлюся я на ситуацію на фронті і розумію, що ми на порозі дуже бурхливих подій. Очевидно, біля Херсону скоро розгорнеться грандіозна битва, результат якої вирішить долю всієї війни. Просто давайте пройдемося по фактах.

Отримавши РСЗВ «Хаймерс» і трохи набивши руку, ЗСУ завдали удари по Антонівських мостах (шосейному і залізничному), по мосту над шлюзом у Новій Каховці і по мосту через Інгулець у Дар’ївці. В один удар угрупування окупантів біля Херсону відрізали від лівого берега Дніпра і розсікли між собою. Що це означало? ЗСУ дала зрозуміти окупантам, що відрізання їх від власного постачання – справа часу. Якщо залишити все як є, російські війська на правому березі опиняться у вогневому мішку, після чого арта розіб’є скупчення російських військ, а контрнаступ ЗСУ доб’є все що залишиться. Це, так би мовити, на пальцях.
Що розумно було б зробити окупантах в цих умовах? Відповідь – забратися з правого берега, здати Херсон і зосередити війська на іншому напрямку. Але. Російська армія, як відомо, заднього ходу не має. Проявити жест доброї волі і забратися з Херсону для них означає визнати поразку. Тому, що роблять окупанти?
Вони навпаки заганяють на правий берег Дніпра нові і нові свої частини, з метою зробити те, що досі зробити вони не змогли. Взяти Миколаїв і Кривий Ріг. Наскільки це реально?
Та лихий його зна. Особисто мені така перспектива видається сумнівною. І от чому. Москва по суті, робить от що. Маючи частину своїх сил у напівмішку вона не виводить їх з мішка, вона заганяє в мішок нові сили, маючи на меті розірвати оточення ударом з середини. При цьому питання забезпечення своїх військ вона так і не вирішила. Якщо коротко, Москва різко збільшила на обмеженій площі кількість ротів, але не збільшила кількості харчів. Про те що ситуація із забезпеченням в Херсоні критична, ЗСУ розносять склад за складом, а місцеве населення шкодить окупантам, заплакав вже навіть російський пропагандист Анатолій Дрьомов. «Можливо затія з Херсоном закінчиться не за кримським сценарієм», — з сумом констатує прорагандист.
Що це означає? Те, що окупанти дуже обмежені в часі. Тому наступ, швидше за все, вони почнуть ще до повного розгортання своїх сил на правому березі. Просто тому, що час уже працює проти них. Це полегшить задачу ЗСУ. Але займатися шапкозакидництвом я не став би. Пересічний окупант все ще демонструє неабияку готовність перетворитися на перегній «за вєру, царя і атєчєство», а велика кількість таких камікадзе в одному місці це завжди важко.
Але ж ворог атакує ще й на інших ділянках, скажете ви. Рветься на Сіверськ, на Бахмут. Може Херсон – відволікаючий напрямок, а Донбас основний? Аби відповісти на це питання треба мати той обсяг інфи, яку має генерал Шаптала, керівник генштабу. Я такої не маю. Але я бачу. На Донбасі якщо ворог зупиниться, його прийдеться вибивати ЗСУ. А біля Херсону якщо ворог зупиниться його будуть вибивати голод, спрага, відсутність БК і неможливість вивозу поранених. І ЗСУ. Відчуваєте різницю?
Чи вийде у нас перемогти в цій битві? Не знаю, я не ворожка. Але я бачу як в Миколаїв повернувся легендарний Марчело – генерал Марченко. Я вірю у військовий талант генералів Залужного, Шаптали і їхнього учителя генерала Муженка.
А ще я бачу, що поразка біля Херсона для окупантів означатиме розгром значного їхнього угрупування, яке вже не можна буде використати на фронті. Ще то буде потужний світоглядний удар по настроях окупантів як на фронті, так і в їхньому тилу. Ще – загибель величезного обсягу ресурсів. Вихід до Дніпра поставить під обстріл всі російські комунікації з Криму на Південь України. Це буде гарні вихідні для подальшого звільнення української землі. За таке варто поборотися.
Це буде – перелам.
Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Ворог перекинув значну кількість своїх БТГр зі сходу на південь України

Російське окупаційне військо кардинально змінило розташування своїх батальйонно-тактичних груп в Україні – такий висновок можна зробити з чергового аналізу російських сил від користувача мережі Twitter під ніком Def Mon.

Так, якщо раніше найбільше БТГр Росія мала на Донецькому (було 32 БТГр, станом на 5 серпня до 15 БТГр) та Ізюмському напрямках (було 30 БТГр, тепер до 20 БТГр), то тепер основні російські сили розташовані на півдні України.

Більше деталей про російські підрозділи на півдні України

Загалом ворог розташував там 66 своїх БТГр, найбільше – на Херсонському напрямку: на лівому березі – 27 БТГр (раніше було 4 БТГр), на правому березі кількість БТГр зросла з 13 до 22 БТГР. На Запорізькому напрямку кількість БТГр також збільшилася – з 11 БТГр до 17 БТГр.
Мапа від Def Mon, яка демонструє ситуацію, коли українські війська вирішать повернутися на схід України
.

Також Def Mon відзначає одну цікаву річ, пов’язану з черговою логістичною «пасткою» для окупантів: «Якщо ЗСУ зібрали війська на північ від Херсона і вирішать повернутися на схід, то РФ матиме набагато більшу відстань, тому можуть зіштовхнутися з проблемами в цьому напрямку. Але РФ, у свою чергу, може контратакувати у напрямку Миколаєва».

M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
.

Разом з тим, варто зазначити й таке – ЗСУ регулярно влаштовують «бавовну» всім мостам, які поєднують правобережне угруповання окупантів з джерелами постачання на лівому березі, тому ворог серйозно ризикує своїми 22 БТГр, які у випадку контрнаступу ЗСУ можуть просто опинитися у «пастці».

defence-ua.com

Последние новости

Катери «Ірпінь» та «Рені» — вже у морі

На початку травня Військово-Морські Сили Збройних Сил України отримали ці судна від ВМС Естонії. Катери виконуватимуть бойові завдання, у тому…

3 часа назад

Рпц-шну помийку в центрі Києва прибрали

Рпц-шну помийку в центрі Києва прибрали, і ні Онуфрій, ні Вася Ломаченко захищати її не прийшли. Як не прийшли защітнікі…

4 часа назад

ЗНИЩЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ШТУРМОВОЇ ГРУПИ ПІД ЛИПЦЯМИ ВІДЕО

Російська штурмова група просувалась в обхід наших позицій, але сама потрапила у засідку, яку майстерно організувала піхота 3-го батальйону 13-ї…

4 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 16-17.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.05.2024 1. Найбільші імпортери російського вугілля різко знизили його закупівлю. -…

4 часа назад

Александр Кушнарь: ATACMS уничтожили 4 истребителя — снимки из космоса

Заканчиваем изучать последствия атак на аэродром в Бельбеке. Спутниковые снимки отличного качества показывают: "Два самолета МиГ-31 и один Су-27 были…

4 часа назад

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км. Основні зусилля зосередив на напрямку Стрілеча — Липці та на захопленні Вовчанська, — Сирський

Російська армія намагається примусити ЗСУ залучити додаткову кількість бригад зі складу резерву. Основні зусилля противника наразі зосереджені на напрямку Стрілеча-Липці…

10 часов назад