Категории: Мир о нас

Підрив Каховської ГЕС: без води залишилися 4 мережі зрошувальних каналів, — ВВС

Внаслідок підриву російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції без води залишилися чотири мережі зрошувальних каналів. Вони давали воду більш ніж півмільйона гектарів сільськогосподарських угідь України.

Про це повідомляє BBC із посиланням на супутникові знімки.

Супутникові знімки показують, що рівень води у Каховському водосховищі та в каналах, які живляться від нього, продовжує падати.

«За два тижні з моменту руйнування греблі Каховське водосховище обміліло настільки, що вода не дістає до входу в прориті від нього канали, включаючи Північно-Кримський», — пише видання.

До війни водою з цих каналів зрошувалися 5,8 тис. кв. км полів по обох берегах Дніпра, і вони, за даними уряду України, давали близько двох мільйонів тонн зерна і насіння соняшнику на рік.

За словами Інбала Беккер-Решефа, програмного директора NASA, канали можуть почати заповнюватися мулом, якщо залишити їх сухими. Це знизить їхню ефективність, і чим довше вони залишатимуться у такому стані, тим гірше ставатиме ситуація.

Мартін Гріффітс, голова відділу екстреної допомоги в ООН, раніше заявив BBC, що руйнування дамби матиме «великий вплив на глобальну продовольчу безпеку», описуючи цю територію як «житницю не лише для України, але й також для світу».

Експерти попереджають, що тепер південь України піддається більшому ризику як посухи, так і повеней, оскільки гребля допомагала регулювати екстремальні підйоми та падіння рівня води.

«Тепер цілий водозбірний басейн річки, який розташовується нижче за течією, не контролюється», — сказав Яап Фліквірт, радник з управління повенями та узбережжям інженерно-консультаційної компанії Royal HaskoningDHV.

Якщо дамба не буде відремонтована або не буде встановлено потужний захист від повеней, деякі території можуть виявитися непридатними для заселення, оскільки будуть розташовані дуже близько до рівня річки, додав Фліквірт.


 

Последние новости

Зеленський дозволив ухилянту Боголюбову виїхати з України

Соратник Коломойського олігарх Боголюбов втік із України Співвласник групи «Приват» залишив Україну: є підозри щодо нелегального перетину кордону. Про це повідомляє портал…

7 часов назад

Російські ракетні удари по Одещині та Дніпру: вже восьмеро загиблих, 65 поранених

4 липня російські війська завдали удару балістичною ракетою по портовій інфраструктурі в Одеській області, внаслідок чого загинула одна людина, ще…

7 часов назад

Стамбульські домовленості можуть стати основою для переговорів з Україною, — Путін

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія може повернутись до так званих "стамбульських домовленостей" щодо миру між РФ та Україною. Про це…

7 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024 1. росія вилетіла з десятки найбільших економік світу. - Падіння…

7 часов назад

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

16 часов назад