Категории: ВидеоУкраина

Патрульні катери Island із США прибули до військової гавані в Одесі

23 жовтня до військового причалу Практичної Гавані пришвартувались катери Військово-Морських Сил Збройних сил України Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ»

Про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ у Facebook.

Зазначається, що 2 патрульних катери класу «Island» під керівництвом українських екіпажів та за участю іноземних експертів розпочнуть етап підготовки до експлуатації після тривалого транспортування.

«Слов’янськ» та «Старобільськ» пройдуть ряд ходових випробувань, по завершенню яких, катери буде включено до складу ВМС ЗСУ

«Завдяки своїй швидкості, маневреності і озброєнню, такі катери здатні виконувати значний спектр завдань, які притаманні класичним надводним кораблям», — пояснили у ВМС.

Патрульні катери типу «Айленд» (англ. «Island») — це клас швидкохідних патрульних катерів для Берегової охорони США, призначений для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій в прибережних водах.

P.S. У перспективі у складі ВМС України буде створено дивізіон багатоцільових патрульних катерів класу «Island»

Уже незабаром відбудеться введення цих катерів в експлуатацію після транспортування. Зокрема вони пройдуть розконсервацію після переходу та підтвердять свої характеристики на контрольних виходах у море. Адже, як відомо, обидва катери були виведені зі складу Берегової охорони США у 2017 році та були у законсервованому стані в очікуванні передачі їх Україні.

Крім того, катери «Слов’янськ» та «Старобільськ» будуть частково модернізовані. В Україні вже розробляють програму їхнього доозброєння.

І лише потім відбудеться офіційна церемонія зарахування катерів до складу Військово-Морських Сил ЗС України.

Як повідомив заступник начальника штабу Командування Військово-Морських Сил ЗС України з євроінтеграції капітан 1 рангу Андрій Риженко, ці катери дуже економічні в експлуатації, за швидкості 12 вузлів витрата пального становить лише 150 літрів на годину.

— Таким чином запаси пального в 37 тонн дають змогу виконувати завдання протягом семи-десяти діб (за стандартом НАТО — це вимога для корвета). 30-річна практика застосування катерів у США показала їхню ефективність у різних погодних умовах морів і океанів, — розповів капітан 1 рангу Андрій Риженко.

Передбачено, що у перспективі у складі національного військового флоту буде створено дивізіон багатоцільових патрульних катерів. Завдяки їхнім морехідним можливостям «Айленди» можна буде застосовувати як у Чорному та Азовському морях, так і в Середземному.

Основні завдання катерів: охорона портів, пунктів базування, морських шляхів, об’єктів морської індустрії України в межах виняткової морської економічної зони і, звичайно, спостереження за морською обстановкою і збір даних щодо судноплавства.

Нагадаємо, що всього в 1985–1992 роках для Берегової охорони США збудували 49 катерів класу Island. 37 із них продовжують службу в Береговій охороні США, інші кораблі були передані в Пакистан, Грузію та Коста-Рику.

Два такі катери, USCGC Cushing (WPB-1321) і USCGC Drummond (WPB-1323), збудовані 1988 року, отримала й Україна — урочиста передача відбулася 27 вересня 2018 року. Україна отримує ці катери за програмою «Надлишкового оборонного обладнання» (Excess Defense Articles, EDA) безоплатно.

mil.gov.ua

P.P.S.

НАТО зараз в процесі збільшення допомоги Україні, заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ, відповідаючи на питання під час прес-брифінгу напередодні зустрічі міністрів країн-членів НАТО в Брюсселі.

Про це повідомляє Голос Америки.

Я зустрічався з президентом Зеленським і ми обговорили продовження допомоги, – наголосив посадовець. – Зараз ми в процесі збільшення допомоги, бо під час зустрічі міністрів у квітні в Вашингтоні ми узгодили новий пакет, що стосується різних сфер, включаючи військово-морські сили.

Всі союзники – як в Північній Америці так і в Європі надають значну підтримку Україні, запевнив Столтенберґ, відповідаючи на питання американського журналіста стосовно обґрунтованості критичних зауважень президента США Дональда Трампа в бік союзників у Європі за недостатню підтримку України.

“По-перше, ми надаємо значну підтримку на політичному рівні. Ми знову і знову повторюємо, що не приймаємо незаконну анексію Криму і що ми підтримуємо територіальну цілісність України. Ми потужно підтримуємо зусилля з досягнення врегулювання на політичному рівні, втілення Мінських домовленостей і ми бачимо певний прогрес, включаючи обмін полоненими. Ми бачимо нові ініціативи, пожвавлення зусиль задля досягнення прогресу за втілення Мінських домовленостей.

Також ми надаємо підтримку на практичному рівні – ми допомагаємо їм модернізувати збройні сили та сили безпеки, різні країни-члени Альянсу надають підтримку через механізми НАТО та на двосторонній основі, в таких сферах, як навчання, організація командування та контролю, кіберсфері”, – говорить Столтенберґ”.

30-31 жовтня відбудеться візит делегації НАТО на чолі зі Столтенберґом до України. Візит ще раз продемонструє підтримку Альянсу України, йдеться в офіційному повідомлення НАТО.

“НАТО відвідає Україну через декілька тижнів і також відвідаємо Одесу, де ми почали допомагати в розбудові спроможностей захисту на морі”, – додав генеральний секретар.

Теги: Island

Последние новости

Захоплення кацапських окопів та кількох полонених ВІДЕО

Найкраща оборона - це атака! Наші воїни не лише захищаються, але й потужно штурмують ворожі позиції. У цьому відео показано…

9 часов назад

Чемпіонка України з Дніпра Алсу Алейнікова принижує українців

«Я полечу в Дубай, буду ходить по магазинам, а вы будете сидеть в войне и прятаться в подвалы. Вам, пидарасы,…

9 часов назад

Дмитро Чекалкин: Недбалість, саботаж, або відверта диверсія?

У минулому році "слуги" в авральному порядку забрали у місцевого самоврядування військове ПДФО тому що терміново потрібно було купувати дрони.…

9 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 30.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.04.2024 1. Спроба заморозити Європу обвалила газові доходи федерального бюджету росії.…

9 часов назад

Александр Кушнарь: ATACMS накрыли три базы ПВО в Крыму

HIMARS и украинские Ланцеты уничтожили сразу три ЗРК Бук

16 часов назад

Окупанти обстрілюють Харків, зафіксовано прильоти по цивільній інфраструктурі

Зранку 30 квітня у Харкові чути вибухи. Про це повідомив у телеграм-каналі мер Харкова Ігор Терехов. "У Харкові чутно вибухи -…

21 час назад