Категории: Мнение

Опис подорожі Гольштинського посольства в Московію

“Опис подорожі Гольштинського посольства в Московію та Персію”, 1647 р.
(Адам Олеарій, німецький посол у Персії 1634-1639 рр.)

“Усі московити є рабами та кріпаками. Звичай і вдача їхні такі, що перед іншою людиною вони принижуються, проявляють свою рабську душу, кланяються знатним людям, низько нахиляють голову – аж до самої землі, і кидаються навіть до ніг.
Звичним у них є також дякувати за побої та покарання. Як усі піддані високого та низького звання називаються і повинні вважатися царськими “холопами”, тобто рабами і кріпаками, так само й вельможі та знатні люди мають своїх рабів, кріпосних робітників і селян.
Князі та вельможі забов’язані виявляти своє рабство і нікчемність перед царем ще й у тому, що в листах і чолобітних мають підписуватися зменшуваним іменем, наприклад, писати “Івашка”, а не Іван, або “Петрушка, твій холоп”.
Коли великий князь до когось звертається, він користується такими зменшувальними іменами. Втім, і за злочини вельможам призначають такі варварські покарання, що з них можна судити про їхнє рабство.
Коли бачиш душевні якості, характер і спосіб життя московитів, то їх, безсумнівно, не можеш не зарахувати до варварів. Вони зовсім не люблять вільних мистецтв і високих наук, не мають жодного бажання займатися ними. Вони залишаються невігласами і грубими людьми. Більшість з них грубо і неосвічено відгукуються про високі, їм невідомі, природні науки та мистецтва у тих випадках, коли зустрічають іноземців, що мають такі знання”.
————-
Жак Маржерет, французький офіцер у Московщині в 1600-1606 і 1608-1611 рр:
“Хоча в Московії їжі вдосталь і вона дешева, проте всі живуть малим запасом, бо вони не могли б нести витрат на утримування, бо не мають ніякої промисловості і є вельми ледачими. Вони не схильні до роботи, але приохотилися для пияцтва до крайньої межі.
Коли вони веселяться, то п’ють переважно горілку і медовий напій. Цьому ганебному пияцтву безмежно віддаються всі, як чоловіки, так і жінки, дівчата і діти, а священнослужителі – навіть більше, ніж інші.
Вони ненавидять навчання, особливо – латину. У них немає ані жодної школи, ані університету.
З будь-яких причин чоловік розлучається з дружиною, відправляючи її проти волі в монастир, яких там безліч, і одружується знову до трьох разів.
Вони не терплять у себе жодного єврея відтоді, як Іван Васильович, прозваний Грозним, наказав зібрати їх усіх, скільки було в країні, та, зв’язавши їм руки і ноги, привести на міст. Він велів їм зректися своєї віри і змусив сказати, що вони хочуть охреститися… і в той же момент наказав всіх їх скинути у воду.
Всі шляхи з країни закриті так, що неможливо залишити її без дозволу імператора.
У Московії не припиняють брати хабарі, адже знайшлася нова витівка. Вони підносять що-небудь іконі в домі того, у чиєму рішенні зацікавлені, та підвішують цю річ до неї.
Це найбільш недовірлива і підозріла нація у світі. Московити грубі та неосвічені, нечемні, брехливі, без віри, без закону, без совісті, заплямовані незліченними іншими вадами і скотськими пристрастями”.
Це був ще один уривок з книги відомого українського історика Олександра Палія “Збагнути Росію. Свідчення очевидців”.

Последние новости

Так звана російська опозиція

Так звана російська опозиція (а точніше — фонд боротьби з корупцією, Навального) випустили до дня пʼятої інавгурації путіна викривальне відео-сенсацію!…

3 часа назад

​​НЕЛОГІЧНА ПОВЕДІНКА МОСКВИ

Цей текст - цілковита конспірологія, і прошу саме так її сприймати. Останнім часом я бачу певну дивину в діях російського…

3 часа назад

63% українців підтримують повну заборону УПЦ МП в Україні, — опитування

Більшість українців вважають, що Українська православна церква (Московського патріархату) (УПЦ (МП) має бути повністю забороненою в Україні. Про це свідчать результати…

3 часа назад

90% доходів від заморожених активів РФ мають піти на зброю для України – Шольц

Канцлер Німеччини підтримав пропозицію ЄС використовувати виплати відсотків за російськими активами для підтримки України Близько 90% доходів, отриманих від заморожених…

10 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 06.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.05.2024 1. Санкції Сполучених Штатів майже повністю зупинили видобуток і експорт…

10 часов назад