Категории: ВидеоМир

“Опис Московії” невідомим англійцем

“Опис Московії” невідомим англійцем , який перебував на службі при царському дворі взимку 1557-1558 років:
“У царя надзвичайно багато золота і срібла в його казні, але більшість його підданих не розрізняють бляшанки від крони, золота від міді, вони так пригноблені, що той, хто має 2-4 гроша, вже багач…
Немає народу на світі, думаю, який би жив так жалюгідно, як живуть тут бідняки. Величезна кількість людей заможних і тих, що мають можливість допомагати нужденним, такі нещадні, що не переймаються, скільки народу помирає на вулицях від голоду.
Шлюбні обряди тут зовсім не урочисті, а надзвичайно огидні, полягають вони приблизно у наступному: коли залюблюються обидві сторони, наречений посилає нареченій скриньку або ящик, в якому лежіть батіг, голки, нитки, шовк та інші речі, якими вона повинна буде працювати, коли стане його дружиною. Іноді ще посилають родзинки, винні ягоди тощо.

«Пиятика», гравюра з книги Адама Олеарія «Опис подорожі Голштинського посольства до Московії та Персії», 1656 рік.
Цими подарунками їй дають зрозуміти: батогом – якщо образить чоловіка, то буде бита ним. Голками, нитками, полотном – вона повинна старанно займатися шиттям і працювати щонайкраще. Родзинками й плодами він обіцяє, якщо вона гарно поводитиметься, їй не бракуватиме хороших речей. Наречена посилає нареченому сорочку, хустки тощо, зроблені власноруч.
У них є звичне правило: якщо не бити дружину раз на тиждень батогом, вона не буде доброю дружиною, тому вони стежать за цим акуратно. Та й дружини, якщо чоловіки їх не б’ють, кажуть, що вони не люблять їх.
Під час перебування в Московії я чув про чоловіків і жінок, які пропивали дітей і все своє добро у царських шинках. Коли хто-небудь, заклавши себе в шинку, не в змозі заплатити, то власник шинку виводить його на велику дорогу і б’є по ногах. Перехожі, дізнавшись причину і пожалівши його, подають гроші, і так він викуповується”.
————
Жак Маржерет, французький офіцер у Московщині в 1600-1606 і 1608-1611 рр:
“Хоча в Московії їжі вдосталь і вона дешева, проте всі живуть малим запасом, бо вони не могли б нести витрат на утримування, бо не мають ніякої промисловості і є вельми ледачими. Вони не схильні до роботи, але приохотилися для пияцтва до крайньої межі.
Коли вони веселяться, то п’ють переважно горілку і медовий напій. Цьому ганебному пияцтву безмежно віддаються всі, як чоловіки, так і жінки, дівчата і діти, а священнослужителі – навіть більше, ніж інші.
Вони ненавидять навчання, особливо – латину. У них немає ані жодної школи, ані університету.
З будь-яких причин чоловік розлучається з дружиною, відправляючи її проти волі в монастир, яких там безліч, і одружується знову до трьох разів.
Вони не терплять у себе жодного єврея відтоді, як Іван Васильович, прозваний Грозним, наказав зібрати їх усіх, скільки було в країні, та, зв’язавши їм руки і ноги, привести на міст. Він велів їм зректися своєї віри і змусив сказати, що вони хочуть охреститися… і в той же момент наказав всіх їх скинути у воду.
Всі шляхи з країни закриті так, що неможливо залишити її без дозволу імператора.
У Московії не припиняють брати хабарі, адже знайшлася нова витівка. Вони підносять що-небудь іконі в домі того, у чиєму рішенні зацікавлені, та підвішують цю річ до неї.
Це найбільш недовірлива і підозріла нація у світі. Московити грубі та неосвічені, нечемні, брехливі, без віри, без закону, без совісті, заплямовані незліченними іншими вадами і скотськими пристрастями”.
Це був уривок з книги відомого українського історика Олександра Палія “Збагнути Росію. Свідчення очевидців”.
P.S.

Последние новости

Тупі, ще тупіші

А чому всі так обурилися останнім номером «Кварталу-95», який висміює хтивого голову Рівненського ТЦК? Чого ви чекали від цієї команди…

11 часов назад

Червінського утримують в холодному підвалі

Червінського утримують в холодному підвалі. Про це повідомив адвокат Андрій Йосипов, який 6 травня зустрічався з Романом у СІЗО Кропивницького.…

11 часов назад

Для кого Єрмак концентрує владу?

​​​​​​​Результати грудневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані сьогодні — симптоматичні Більшість українців (59%) вважає, що Україні демократична система важливіша, ніж…

12 часов назад

Наступ на Харків. Обстріли, ДРГ, бої у прикордонні | Юрій Бутусов

Юрій Бутусов у прямому ефірі аналізує ситуацію на Харківщині, де російські війська посилили обстріли та здійснюють спроби наступу. ----- Зеленський…

12 часов назад

У Пентагоні повідомили склад нового пакету допомоги Україні на 400 млн дол.

Міністерство оборони США розкрило склад нового пакету оборонної допомоги Україні, затвердженого 10 травня. До пакету увійшли засоби, які відповідають "найбільш…

12 часов назад