Категории: Политика

Нові радники ОП пов’язані із низкою великих тендерів на відбудову зруйнованого росіянами житла

Крім публічних радників ОП(майже вісім десятків людей) цю посаду в Офісі Президента обіймають ще близько 50 осіб. Журналісти з’ясували детальніше, хто ці люди та за які питання відповідають.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Так, Еліна Ельянова стала позаштатною радницею глави ОП Андрія Єрмака в травні 2023 року. У розмові із журналістами вона не пояснила, як потрапила на посаду, але заявила, що знає керівництво ОП дуже давно. Ельянова фігурує серед працівників компанії «Гудмедіа» — продакшн родини ексзаступника керівника ОП Кирила Тимошенка. «Гудмедіа» став відомим завдяки неоднозначній участі в організації форумів «Україна 30» у 2021 році. Окрім цього, журналісти знайшли Ельянову на світлині, зробленій під час першого пресмарафону Володимира Зеленського у 2019-му. Бейджик на її шиї може означати, що Ельянова була в команді організаторів.

Ельянова розповіла, що в ОП вона займається порадами щодо проведення протокольних заходів.

«В мене великий досвід роботи з великими заходами різного рівня організації. І я допомагаю Офісу, коли треба по протоколу якісь поради. Я не працюю кожен день в Офісі. Якщо це щось велике таке, технологічно складне там щось… Ви можете зробити таку розсадку, а можете зробити таку. Ви можете поставити так стільці… А можете звук замовити такий, а можете такий. В них такого досвіду нема. Ну, він звідки там з’явиться? Нізвідки», — зазначила позаштатна радниця Єрмака.

«Разом з цим Ельянова нині значиться співвласницею компанії «Евентус Менеджмент». Її основним партнером тут є Ігор Хмельов, очільник цілої низки фірм з орбіти групи «Приват» олігарха Ігоря Коломойського. Самого Хмельова ЗМІ називають близьким до партнера Коломойського Ігоря Палиці. Директоркою ж фірми віднедавна стала Ганна Диріна з Дніпра. Брат Ганни – Владислав – навесні 2023-го став співвласником будівельної компанії, яка чи не одразу після цього несподівано отримала величезне державне замовлення на понад 600 мільйонів гривень. Це був підряд на відбудову сильно пошкодженого росіянами будинку в Ірпені», — йдеться в розслідуванні.

Раніше журналісти з’ясували, що партнеркою Диріна в компанії стала організаторка весіль та дитячих свят, а сам Дирін раніше займався дизайном, але в останні вісім років про нього нічого не було чути.

«Такий зв’язок причетних до ОП людей з тендерами на відбудову виявився не єдиним. У вересні у переліку радників з Офісу Президента, наданого ОП у відповідь на запит журналістів «Чесно», «засвітився» Олександр Кочурін», — зазначили автори матерілу.

Кочурін — ексзаступник мера Маріуполя Бойченка. Він опікувався питаннями освіти і урбаністики, нерідко коментуючи реконструкцію знакових для міста об’єктів і інспектуючи їх.

«Так, наприклад, Кочурін коментував оновлення парку Гурова, а також інспектував роботи на маріупольському пірсі. Цікаво, що до робіт на обох цих об’єктах залучалася одна й та сама місцева компанія. Вона ж отримувала чимало різних підрядів від місцевих комунальників. Після початку повномасштабного вторгнення про її власника якийсь час нічого не було чутно, аж поки з літа 2022-го його інша фірма, так само з Маріуполя, не почала системно отримувати держзамовлення на відбудову пошкоджених будинків на Київщині. Раніше журналісти Bihus.Info вже звертали увагу на цей процес, розповівши зокрема про те, що компанія в тендерній документації подавала перелік вигаданих працівників, а також про її можливий зв’язок з заступником очільника ОП Ростиславом Шурмою.

В розпал отримання компанією цих підрядів, восени 22-го, Кочурін на своїй сторінці у Фейсбуці заявив, що йде з посади і «рухається далі». В подальшому він почав з’являтися на фотографіях в новинах Київської облдержадміністрації щодо перебігу відбудови в області», — йдеться в повідомленні.

За даними журналістів влітку 2023 року його почали титрувати як «радника міністра освіти з питань відновлення», а вже у вересні його ім’я з’явилося в переліку позаштатних радників одного з заступників очільника ОП. Згодом його прізвище зникло з переліку радників ОП, який Офіс надав журналістам в листопаді.

Також журналісти розповіли про Олександра Жужу. У 2015 році його затримали за кремом на Оболоні, він перебував, ймовірно, у нетверезому стані.

Жужа раніше був військово-морським аташе посольства України в РФ. Зараз він вийшов на пенсію. За його словами, він є радником заступника Єрмака Романа Машовця. Працює аналітиком військово-політичної обстановки у світі та Україні. Проте грошей за свою роботу не отримує, оскільки робота нерегулярна.

Протягом декількох років позаштатною радницею Єрмака значилася Олена Лисак. Їй 26 років. В її інстаграмі немає нічого про політику. Сама Олена зазначала, що в Україні буває нерегулярно. Більшість часу вона проводить у Греції, де працює у комплекс Rock Bay Villas.

«Родина Лисаків дуже давно знайома з родиною Зеленських», — додали журналісти.

Последние новости

Стамбульські домовленості можуть стати основою для переговорів з Україною, — Путін

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія може повернутись до так званих "стамбульських домовленостей" щодо миру між РФ та Україною. Про це…

8 минут назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.07.2024 1. росія вилетіла з десятки найбільших економік світу. - Падіння…

22 минуты назад

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

9 часов назад

Єрмак потужний менеджер. Робить те, що я скажу, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає главу ОП Єрмака потужним менеджером. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg. "Єрмак потужний менеджер, один із…

10 часов назад

Міністр Федоров збрехав виданню «Голос Америки»

Хакери викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі…

13 часов назад

Росіяни окупували Сокіл та Восход на Донеччині та просунулися в Сотницькому Козачку на Харківщині

Російські військові окупували села Сокіл та Восход у Донецькій області.  Про це повідомляє DeepState. Також ворог розширив фронт у Харківській області…

13 часов назад