Категории: Украина

На Одещині розбудовують військову інфраструктуру

Питання створення інфраструктури для розміщення військовослужбовців Збройних Сил України перебуває на особистому контролі Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Ігоря Літвинюка, колектив ТерКЕУ продовжує роботи з будівництва та відновлення військової інфраструктури в Одеській області.

Зараз роботи ведуться на 44 об’єктах. Із них 7 — реконструюють, на 28 проводять капітальний ремонт і 9 будують «з нуля».

— План фінансування складає 165 мільйонів гривень, і в перспективі він збільшуватиметься ще на 50 мільйонів. Ми створюємо всі умови для того, щоб ці кошти були освоєні. Одне з головних завдань — капітальний ремонт їдалень. Харчування особового складу має поліпшитися за рахунок нових технологічних ліній. Завдання Південного територіального КЕУ — до кінця року зробити капітальні та поточні ремонти в шести їдальнях, встановити нові технологічні лінії. На всіх об’єктах будівництво вже розпочалося, до 15 грудня плануємо ці роботи завершити, — розповів офіцер.

Щодо загального будівництва військової інфраструктури в Одеській області, всі тендерні процедури вже завершені. Одним із ключових об’єктів будівництва є військове містечко у селищі Дачне, де буде розташовано 137-й батальйон морської піхоти.

— Там вже ведеться будівництво. Ми зробили наголос на розміщенні контрактників, які мешкатимуть у кубрикових казармах, у кожному кубрику — окремі умивальник та санвузол. Також там будується їдальня та сплановане будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу зі спортивною залою. Тобто, це військове містечко — взірцевий об’єкт, який відповідатиме всім сучасним вимогам. Створюючи умови для нормального відпочинку військовослужбовців, ми наближаємося до стандартів НАТО, — розповів Ігор Літвинюк.

Як повідомив головний інженер Південного територіального КЕУ Юрій Підгаєцький, згідно з рішенням Міністра оборони, будівництво ведеться за передовими технологіями з використанням «сендвіч-панелей».

— Коефіцієнт теплопровідності цього продукту українського виробника відповідає всім нормативам, і вони швидко монтуються, — зазначив фахівець.

За його словами, подібні будівельні роботи проводяться по всіх військових містечках у зоні відповідальності Південного територіального КЕУ, зокрема, в Миколаївській, Одеській та Вінницькій областях.

Також в рамках підготовки до зими фахівці ТерКЕУ провели ремонти будівель, споруд та інженерних мереж.

P.S. Після передислокації з Криму треба було знайти місце для більше ніж ста військових частин. Цьогоріч держава виділила 202 мільйони гривень на розвиток інфраструктури ВМС.

Нині робота з розвитку інфраструктури вітчизняного флоту, за словами начальника відділу розквартирування та землекористування Тилу командування ВМС ЗС України капітана 2 рангу Олександра Здора, відбувається в кількох напрямках. По-перше, це відновлення наявних фондів військових містечок Міністерства оборони в регіонах, де розміщено особовий склад Військово-Морських Сил. По-друге, це робота із центральними органами виконавчої влади щодо передачі у сферу управління МО України окремих об’єктів нерухомості або цілих майнових комплексів. По-третє, це відновлення фондів за рахунок позабюджетних коштів Міністерства оборони України, що передбачає співпрацю з комерційними структурами, місцевими органами самоврядування та волонтерськими організаціями. І, по-четверте, це міжнародне співробітництво, тобто залучення коштів наших іноземних партнерів для реконструкції наявних фондів і будівництва нових

— Федерація профспілок України передає нам дитячий пансіонат «Сонячний» у місті Очакові, — каже капітан 2 рангу Олександр Здор. — У Маріуполі на стадії узгодження — питання передачі цілісного майнового комплексу Азовського судноремонтного заводу. Також відбуваються переговори стосовно трьох об’єктів Міністерства інфраструктури України в Одесі, що на вулиці Газовій. У Бердянську від Міністерства освіти відбувається передача цілісного майнового комплексу колишнього професійно-технічного училища. Треба сказати, якщо комплекс побудовано як ПТУ, то в будь-якому разі буде здійснено реконструкцію будівель для зміни цільового призначення. Наприклад, навчальний комплекс стане штабом, гуртожиток переобладнають під казарму поліпшеного типу.

На відновлення інфраструктури ВМС цього року держава надала 202 млн грн. Насамперед ці гроші спрямовано на реалізацію першочергових проектів. Наприклад, частина коштів піде на реконструкцію фондів під розміщення командування ВМС та військово-навчальних закладів.

Важливо, що сьогодні командувачам видів Збройних Сил України надано право бути замовником, що дасть змогу прискорити реконструкцію певних важливих об’єктів. Одним із таких об’єктів є Південна військово-морська база. Проект щодо реконструкції стаціонарних гідротехнічних споруд Практичної гавані було затверджено ще 2015 року, нині на його реалізацію надано кошти, роботи вже розпочалися.

— На час виходу з Криму навесні 2014 року ми мали лише три військових містечка, Центр спеціальних операцій, Південну ВМБ та арсенал, а з півострова пішло більше як сотня військових частин, — розповідає офіцер. — Лише уявіть, яку роботу було здійснено, аби кожна військова частина отримала хоча б елементарні умови для життєдіяльності. До 2016 року в нас узагалі не було передбачено капітального будівництва, займалися тільки ремонтами. Уперше, у кінці 2016 року — на початку 2017-го, розпочато капітальне будівництво казарми на 280 ліжко-місць у селищі Дачному Одеської області. А ще в Одесі наприкінці року має завершитися реконструкція казарми поліпшеного типу на 384 ліжко-місця для плавскладу ВМС. Ці об’єкти розташувалися в Газовому провулку. Треба сказати, що Одеська міська рада додатково надала 6 млн грн на завершення робіт у селищі Дачному в рамках програми «Безпечне місто».

Крім цього, поточного року в селищі Дачному заплановано завершити будівництво гуртожитку на 120 ліжко-місць, їдальні, фізкультурно-оздоровчого комплексу, ще однієї казарми, капітально відремонтувати котельню та штаб, провести реконструкцію зовнішніх інженерних мереж, ремонт мереж електро-, водо- й газопостачання.

У Миколаєві триває реконструкція казарми для окремої артилерійської бригади ВМС, незабаром має бути завершено капітальний ремонт їдальні в Навчальному центрі ВМС. Ще бракує коштів для реконструкції під гуртожиток сімейного типу будівлі по вулиці Чайковського в Миколаєві, яку передано 2016 року у сферу управління Міністерства оборони України. Для здійснення всіх робіт необхідно близько 18 млн грн.

Загалом Військово-Морські Сили Збройних Сил України отримали в Одесі більше як двадцять військових містечок, у Білгород-Дністровському — два, у Миколаєві — близько десяти, в Очакові понад п’ятнадцять.

Олександр ЗАВТОНОВ

Последние новости

Під вогнем Харків та 17 населених пунктів Харківщини, є пошкодження і жертви

У Великодню ніч ворожі війська атакували Харків "Шахедами". Внаслідок ударів горів будинок та господарчі споруди в Основ’янському районі міста. Про…

11 часов назад

​​ПОРОШЕНКА ДЕМОНІЗУЮТЬ СВІДОМО

Російське МВД оголосило в розшук в один день Володимира Зеленського і Петра Порошенка. Іронія долі неймовірна. П'ять років ЗЕ силиться…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 05.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

Том Купер: звіт про війну в Україні за 4 травня 2024 року

Всім привіт! Короткий огляд найважливіших подій за останні кілька днів. DEAD – українською Оскільки я захоплююся повітряною війною, однією з…

23 часа назад

Чому на Банковій хочуть знищити «Суспільне»?

Чорний рот Марʼяни Безуглої озвучив нову ідею Зе-Банкової. Знищити "Суспільне" і подати це під виглядом економії грошей. Руда помилка природи…

1 день назад

Українські воїни на сході отримали 1200 FPV-дронів, детектори та пересувний шиномонтаж, а військові будівельники — два екскаватори

Петро Порошенко під час поїздки на Донеччину зустрівся з представниками бригад ДШВ, артилеристами та військовими інженерами та допоміг військовим із…

1 день назад