Категории: Мнение

Логіка скорпіона

Велика помилка в роботі політичного журналіста — намагатися застосувати до вчинків досліджуваних тобою осіб свою власну логіку поведінки

Це все одно, що фахівець з павукоподібних раптом вирішить, що його улюблені комахи повинні діяти приблизно так само, як і він сам — і яким вражаючим вважатиметься йому тоді укус піддослідного скорпіона!

Здавалося б, напередодні президентських виборів російські чекісти зовсім не повинні нагнітати напруженість у відносинах із Заходом. Напруженості і без того досить — Крим, Україна, Сирія, санкції, американське розслідування … В інтересах Путіна демонструвати якщо не миролюбність і готовність вирішувати проблеми, то хоча б стабільність поведінки — це, здається, зрозумів навіть його товариш по геніальності і любові до Америці, сонцеподібний Кім Чен Ин.

Але ж ні! Є якась невгамовна потреба перетворення себе і своєї країни з опудало в чудовисько — щоб не просто побоювалися і дивувалися, а втрачали свідомість від ненависті і відрази.

Послання Федеральним зборам виявляється інструкцією зі знищення людства — вождь з насолодою демонструє новітню зброю, на екранах Манежу все вибухає, ракети націлені на Флориду, броня міцна і танки наші швидкі. Але людство ще існує і соратники вождя не втрачають часу дарма. Поки ми живі і здатні оцінити їхні таланти, вони демонструють нам кремлівську класику — отруєння незгідних.

Навіщо потрібно було труїти Сергія Скрипаля, не пояснить вам сьогодні ніхто. Навіщо потрібно було труїти його взагалі — адже це не втікач-шпигун, а нібито викритий, помилуваний і обмінений? Навіщо потрібно було труїти його саме зараз, щоб викликати на Заході шквал вже не здивування і переляку, як після манежної мови, а жорсткості?

Навіщо — вже після процесу щодо вбивства Литвиненка — потрібно було знову доводити ситуацію до принизливих виправдань, спроб спростувати факти і звинуватити в параної тих, хто став свідком чергової спроби «чисто російського» вбивства? Але це — наша, людська логіка. У скорпіонів — своя.

Вони могли приурочити вбивство саме до виборів — щоб показати, що Росія не забуває про зрадників і ворогів вождя і готова карати їх в будь-якому місці, не має значення Лондон, Київ або Москва.

Вони могли підготувати замах до чергового ювілею сталінської смерті — чекісти чутливі до дат і добре пам’ятають трагічний для відомства день, після якого їхній вплив зменшився і чекісти на кілька десятиліть опинилися під пресом партійного апарату.

А могли і просто труїти, інстинктивно — людина є в списку, операцію підготовлено ​​і здійснено. Це і є логіка скорпіона — вбивати за будь-яких умов, ні з чим і ні з ким не рахуючись.

Віталій Портников

Последние новости

Росіяни вночі вдарили по Харкову

У Харкові рано вранці, 21 травня, пролунали вибухи під час повітряної тривоги в області. Внаслідок атаки РФ постраждали люди. Про…

2 часа назад

Що б я сказала президенту Зеленському

Сьогодні, у пʼяту річницю інавгурації Зеленського, багато людей написали рефлексії з цього приводу. Згадали і обіцянки-цяцянки новоспеченого президента, і питання…

2 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 21.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

2 часа назад

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

20 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

20 часов назад