Категории: Мир о нас

Лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу

Лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу

Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

«Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою», — написав Мішель.

Також Європейська Рада надала Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.

Крім того, ЄС розпочне переговори з Боснією і Герцеговиною, щойно буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства, і запросив комісію представити звіт до березня з метою ухвалення такого рішення.


Зеленського не запросили на саміт ЄС

Лідери ЄС були готові запросити президента Володимира Зеленського на саміт Європейської ради в Брюсселі, однак не стали цього робити через побоювання щодо реакції прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Зеленський хотів бути особисто присутнім на саміті.

Про це пише видання Politico з посиланням на власні джерела.

За словами двох європейських дипломатів, на зустрічі представників країн ЄС кілька послів висловили застереження щодо запрошення Зеленського на саміт.

Вони побоювалися, що присутність президента України може викликати антагонізм у прем’єра Угорщини Віктора Орбана і зробить позицію угорця щодо України ще більш непоступливою.

Однак, за даними ЗМІ, ще до середи ймовірність запрошення Зеленського до особистої участі у саміті розглядалася як реальна. 


Геніальний дипломат Боневтік не тільки умудрився пустити на самотік дипломатичну роботу, але й постарався загострити і так непрості відносини з Орбаном за допомогою дивних заяв СБУ щодо заборони виїзду Порошенка через міфічне ІПСО. Так само спрацювали і корупційні скандали та арешт активів Київстару напередодні вирішальних голосувань в Конгресі та сенаті США.
У нас ніколи не було гладких відносин з Угорщиною та Орбаном, проте Порошенко умудрявся підтримувати ті відносини на потрібному нам рівні і отримувати від Угорщини згоду з важливих питань. Цю згоду Україна отримувала самотужки, без активної допомоги лідерів міжнародних інституцій, бо вистачало аргументів і такту Порошенка. А у випадку із Зеленським міжнародні лідери постійно тільки загладжують факапи найвеличнішого лідера. Жалюгідно виглядає намагання позитивних медійників подати розмову Зеленського з Орбаном ледь не в туалеті, як якесь надзвичайне досягнення. Все стає на свої місця, якщо порівняти також неофіційну зустріч з Орбаном Порошенка і здибанку Зеленського з Орбаном, яка скидається на будь-що, тільки не на зустріч лідерів країн. Не в таких умовах доносять потрібну Україні думку. Коли слухаю Порошенка, накочує ностальгія за тим періодом, коли за наших офіційних осіб жодного разу не було соромно і Україна перетворилась із обֹ’єкта міжнародної політики в гідного суб’єкта. А тепер тільки сором і біль.
Цікаво читати коментарі, що, мовляв, не треба звинувачувати у зовнішньополітичних результатах нашу владу чи дипломатію.
Адже вони не можуть вирішити всі проблеми світу, з яких випливають процеси в політиці сусідів і партнерів…
Гарна спроба, але марна.
У тім-то й річ, що скрізь, в усіх країнах і організаціях протікають різні процеси. І мистецтво домагатися потрібних рішень полягає в тому, щоб підхопити сприятливі тенденції і уникнути супротивних.
Прикладів не бракує. Ані Угорщина, ані хтось інший не заблокував Україні безвіз у 2017 — незважаючи на міграційну кризу.
Нідерланди не ветували ратифікацію Угоди про асоціацію — незважаючи на негативний результат референдуму.
Словаччина брала активну участь в постачанні в Україну газу з Європи — попри активність (уже тоді) Фіцо.
Вселенський Патріарх надав Українській Церкві Томос — попри шалений опір росії на всіх рівнях і впевненість москви у скептичному ставленні Туреччини.
Інвестиції почали приходити в Україну після 2016, незважаючи на відтік російських грошей і шалену антиукраїнську кампанію…
Результат — це поєднання зусиль, умінь, застосування правильних інструментів, наполегливості, і лише трохи везіння.
Тож розповідати про «зелений виноград» чи «гранати не тієї системи» — це жалюгідне пояснення.
Зміст, учасники і інструменти роботи з партнерами та союзниками … потребують серйозного перегляду.
Питання Уряду національної єдності — з професіоналів, незалежних від Банкової — стає питанням виживання.
Rostyslav Pavlenko

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан демонстративно покинув залу, коли лідери Європейського союзу ухвалили рішення щодо переговорів з приводу членства України в ЄС.

Про це повідомляє видання The Gurdian.

“Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан покинув залу, поки лідери ухвалили рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС, повідомили Guardian троє дипломатів ЄС.Орбан залишив місце під час рішення щодо України, кажуть дипломати”, — сказано в статті.

Повідомляється, що до цього Орбан заявив, що Угорщина не хоче брати участь у цьому “поганому рішенні” і назвав його нераціональним за нинішніх обставин, він повторив свою позицію про те, що Україна не готова почати переговори про вступ до ЄС.

“Угорщина не змінює своєї позиції”, — наголосив політик.

Теги: ЄС

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

10 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

10 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

10 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

15 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

15 часов назад