Категории: Экономика

Лідери ЄС погодили допомогу Україні у розмірі 50 мільярдів євро, — Мішель

Лідери ЄС погодили додатковий пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро.

Про це повідомив у соцмережі X голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Усі 27 лідерів домовилися про додатковий €50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту», — зазначив Мішель.

Пропозиції Єврокомісії передбачають створення так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, які забезпечать сталу підтримку для України зараз, а також у перспективі, під час повоєнного відновлення країни.

Я сьогодні для свого випуску в ютюб ґрунтовно розібрав нинішнє рятівне рішення Ради ЄС про 50 мільярдів. Накидав трохи матеріалів. Тож гріх ними не поділитися й тут. Давайте спростуємо пару побрехеньок. Те, що ця допомога не завдяки цій владі, а всупереч її діям, написав раніше.

А тепер про «амбітну програму фінансування України 2024-27 роки». Отже. Такої прграми не існує Взагалі! А є чинна Багаторічна фінансова прогама MFF 2021-27″. І на одному з етапів разом з іншими корективами до неї включили Україну. Це зараз завдяки руїні від путіна й Зеленського для нас порятунок. Але сама форма не ідеальна. Ми в 2022 році могли сподіватися на дійсно амбітну програму підтримки України. Однак, дехто дуже сильно бикував. Спершу проти Шольца, потім проти Макрона. Пропало. В ЄС тоді охололи й почали думати не про співчуття, а про ціну питання…

Десь такими ж діями вже в 2023 році Зе остаточно зруйнував двопартійну підтримку в США, яку вибудовував Порошенко. А в ЄС чудом вдалося її відновити, але, як і в Америці, зараз підтримують нас не безпосередньо, а в контексті інших програм і питань. Добре, що хоч так.  Але на цьому етапі Україна таки головний споживач додаткових коштів у рамках програми MFF 2021-27. Нам із 64,6 млрд Євро йде 50 мільярдів. Решта — дофінансування ряду їхніх внутрішніх прграм.

А тепер основне. Ніхто нам ніяких 50 млрд не дарує. Ні, мова навіть не про те, що це розбито на 4 роки. Зеленський із своїм умінням втрачати друзів і примножувати ворогів (от же ж «Антикарнегі»!) закрив рота нашим союзникам і надав аргументів опонентам. Нам просто так уже нічого не дають. Хіба ще від окремих країн Євросоюзу. А тут з 50 млрд. 33 — це кредити під гарантії бюджету ЄС. Вони зазвичай під прийнятні умови. Але віддавати будемо ми і наші діти.

А тепер про оті 17 мільярдів євро у формі безповоротної підтримки в рамках нового тематичного інструменту. Зверніть увагу на останні слова. Бо це не гранти. А прибуток від заморожених активів центробанку рф, який мають сплачувати у фонд приватні власники, що викупили ці активи й ЄС їх нам буде передавати. Якщо ця влада буде виконувати свої зобов’язання. Або не буде. І отримаємо ми не сотні мільярдів відразу, які в своїх снах бачив цей Зе, а 17 мільярдів за 4 роки. Прибутковість заморожених у США рашистських активів теж навряд, чи буде вищою. Самі ж активи нам передавати не планують. Принаймні, доки у нас при владі оця «партія жуліков і воров».

То що. Віддування щік у наших владоможців не зовсім відповідає реаліям? А ніхто ж не казав, що буде приємно. Ще в 2019-му попереджали… Зараз підготую свій відео-сюжет, а тоді добавлю тут вам ще пару епізодів стосовно того, що сьогодні для України проголосували в Європейській Раді. Попри холодний душ після тепленьких зелених слизьких побрехеньок, подія для нас усе одно рятівна. Це вам не Україна часів Порошенка, коли ми могли спокійно жити й без нових позик, а переважно тільки перекредитовували старі запозичення під кращі нові умови. Тепер у нас питання: як вижити…

Отже, яка мета цієї програми:

«…стабільна, прогнозована та стійка фінансова підтримка України на період 2024-2027 рр. для сприяння відновленню, реконструкції та модернізації країни, щоб сприяти соцгуртованості та прогресивній інтеграції в Союз з огляду на можливе майбутнє членство». І ви уявляєте: ні слова про збагачення, офшори, дорожнє крадівництво!

Далі — основні принципи цієї програми:

«Європейська Рада наголошує на необхідності сприяти відповідальності України за своє відновлення та зусиллях з реконструкції за допомогою Плану, який має підготувати український уряд, який викладе порядок денний реформ та інвестицій в Україні на шляху до вступу в ЄС.  (Гроші спеціальна комісія ЄС виділятиме на конкретні проєкти. До бюджету нічого передавати на грабунок не планується. Я про це писав ще коли ідею лише починали розглядати. Тоді сміялися).

А тепер нічні жахи Зеленського та його опи:

«Передумовою для підтримки України в рамках Механізму є те, що Україна продовжує

— підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, у тому числі багатопартійний парламент,

системи верховенства права, а також гарантувати дотримання прав людини, включаючи права осіб, які належать до меншин». Ну, останнє це вже для Угорщини. А основне — це ж те саме, що написати: Зе з єрмаками, слугами й усіми крадіями, узурпаторами тощо ідуть услід за рускім кораблем. Окрема увага до «багатопартійний парламент». Це я так переклав. А мова йде про парламентську демократію, створення коаліції європейських сил, уряду національної єдності, припинення існування фальшивої монобільшості та утисків опозиції. А, ну і ще можна в цьому почути відголосок: «Хряка на палю!».

А як вам цей вирок нашому вироку:

«У реалізації Механізму Комісія та Україна вживають усіх належних заходів для захисту фінансових інтересів Союзу, зокрема, щодо запобігання, виявлення та виправлення шахрайства, корупції, конфліктів інтересів та порушень».

Тут опа заплакала дрібними сльозами й прошепотіла: «Так краще не діставайтеся ви (50 мільярдів) нікому».

І на останок про управління цими коштами й можливість перегляду чи припинення фінансування:

«Рада ЄС відіграватиме ключову роль в управлінні Фондом в Україні. Імплементаційне рішення Ради приймається кваліфікованою більшістю для ухвалення та змін до Плану України та для затвердження й призупинення виплат на основі висновку про відповідні оцінки та пропозиції Комісії». Тут про те, що план від нашого уряду затверджує не Єрмак на Банковій, а Рада ЄС за поданням Єврокомісії. І вона ж може зупинити фінансування. Ще тут згадано, що вето на жодному етапі не можна застосовувати, тільки кваліфікована більшість.

Отака історія.

Тарас Чорновіл

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

4 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

4 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

4 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

4 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

4 дня назад