Категории: Мнение

Куди їде “тєлєга”

Цього тижня на майданчику комітету парламенту з питань свободи слова пройшов круглий стіл, учасники якого висловилися за заборону російської мережі Telegram. Головним спікером цієї теми став голова комітету, нардеп від “Голосу” Ярослав Юрчишин.
Він слушно зауважив у коментарі ЗМІ, що адміністрація Telegram зараз відмовляється йти на контакт з українською владою та блокувати канали, які поширюють російську пропаганду.
«Все залежить від того, чи буде адміністрація Telegram, яку нібито представляє пан Дуров, йти на контакт з українською владою та блокувати відверто маніпулятивні канали, які поширюють російську пропаганду. Зараз вони відмовляються це робити. У таких умовах, звичайно, логічно виглядає блокування цієї соцмережі», – сказав Юрчишин.
І він, в цілому, має рацію.
Ми вже неодноразово писали про те, що “тєлєга” — абсолютно російський проект, який зараз фінансується начебто невідомо за які гроші (хоча всі все розуміють), а до його створення був долучений вірний солдат путіна, російський олігарх Алішер Усманов.
Цей месенджер став майданчиком, на якому абсолютно безконтрольно поширюється пропаганда, починаючи від російської, закінчуючи іранською. Майже ідеальне середовище для ворожих ІПСО, яке отримало вибухове зростання популярності після початку повномасштабної війни.
Тим часом немає навіть жодної структури або представництва цієї організації, з яким можна було б комунікувати, як це заведено у західних соціальних мереж. Чисто російська схема – пишіть у спортлото.
Зараз, згідно з даними соціології, “тєлєга” з великим відривом є найпопулярнішим джерелом інформації для українців, надійно обігнавши традиційні інтернет-ЗМІ і фейсбук разом з ютубом.
Більше того, чинна влада, фактично вбивши вітчизняне телебачення каменюкою під назвою “телемарафон”, зробила Telegram ледь не головним інструментом власної комунікації. Банкова контролює цілий пул “офісних” каналів у месенджері, які нон-стоп женуть потрібні наративи і відверто мочать опонентів. Більше того, адміністратори анонімних тг-каналів тепер навіть ходять на свої окремі зустрічі до ОП.
Як тільки Юрчишин сказав півслова про необхідність заборони російської “тєлєгі”, ті самі “офісні канали” почали його нещадно змішувати з лайном.
Замінивши телебачення, яке складно і дорого контролювати, дешевим і простим, як російський валянок Telegram, влада, щоправда, суперечить сама собі. Адже представники спецслужб і навіть цілий головний стратег Банкової, секретар РНБО Олексій Данілов попереджали про загрози від цієї мережі.
Але “інформаційне управління” ОП ці попередження не цікавлять. Вони на повну користуються послугами російської контори, через яку ворожі спецслужби нон-стоп намагаються промивати мізки українцям. Більше того, владні інформаційники, судячи з усього, збираються самовідданно захищати лубянський мессенджер, який так став їм у нагоді.
Ба більше. Проникнення в інформаційне поле ворогів через “тєлєгу” – це лише частина проблеми. Цікавіше інше – цей месенджер, судячи з усього, це ще й абсолютно шпигунський софт, якому українці масово і добровільно здають всю можливу інформацію.
Буквально кілька днів тому серед “хароших руських” був справжній шок і потрясіння. Коли у користувачів месенджеру з росії почали раптово відновлюватися начебто безпечно видалені переписки. За останні 8 років. Ось така прикра несподіванка.
Так що, крім дуже зручного інструменту пропаганди, завдяки “тєлєжкє” на серверах фсб і російського генштабу лежать тонни інформації користувачів мережі.
Більше того, ще з 2019 року представники чинної влади тісно співпрацювали з мережею каналів на кшталт «резидента» чи «лєгєтімного», яку потім СБУ визнала підконтрольною російському гру. «Слуга народу» Бужанський навіть називав їх «молодшими партнерами». Тобто люди зливали владні інсайди безпосередньо у російський генштаб.
Але це знову нікого не цікавить. Тому що владі важливіше зберегти з такою любов’ю зібрану власну інформаційну машину, яка допомагає “п’ятьом менеджерам керувати країною”.

Последние новости

Життя президента Ірану перебуває «під загрозою», рятувальні роботи ускладнює погода, — Reuters

На місце, де сталася аварія гелікоптера лідера Ірану Ебрагіма Раїсі, направлені пошукові бригади. В Ірані заявляють, що життя Раїсі, а…

5 часов назад

Washington Post: Главный помощник Зеленского манипулирует властью, вызывает критику и не приносит извинений

Я б сказав, що це цілком компліментарна стаття про людину, у якої Зеленський працює президентом. У лонгріді взагалі не згадується…

5 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024 1. Єдиний НПЗ на Чорноморському узбережжі росії знову зупинився через…

5 часов назад

Російський загарбник конає від влучних ударів бійців 92 ОШБр ВІДЕО

Оператори ударних дронів 1-го штурмового батальйону 92-ої окремої штурмової бригади передислокувалися з Донецької області на Харківський напрямок і продовжують методично…

11 часов назад

Росіяни завдали ракетного удару по базі відпочинку в передмісті Харкова: 5 людей загинуло

Російські війська завдали удару двома ракетами по базі відпочинку, що розташована в передмісті Харкова. 5 людей загинуло, 16 - дістали…

13 часов назад

Знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец»

Сьогодні вночі Силами оборони України знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец».  Військово-Морські Сили ЗС України разом з побратимами…

14 часов назад