Категории: Боевые действия

«Крилата піхота» України готується до нових рейдів у тилу ворога

Збройні Сили України продовжують проведення командно-штабних навчань «Заметіль-2022», для проведення яких були залучені у тому числі й частини десантно-штурмових військ.

Як свідчить ось це повідомлення прес-служби Генерального штабу ЗСУ, під час «Заметілі-2022» наші десантники відпрацювали зокрема проведення рейдових дій у тилу ворога, що атакує наші позиції.

Десантники ЗСУ готуються до нових боїв проти армії РФ, фото — прес-служба Генштабу ЗСУ
.

Рейд відбувався за наступним сценарієм: у тил противника на гвинтокрилах Мі-8 висадилась група наших десантників, озброєна стрілецькою зброєю, автоматичними гранатометами, ПТРК та ПЗРК.

Наші десантники зуміли вийти у «точку зустрічі», де їх чекала підтримки у вигляді БТР-70 та бронеавтомобілів HMMMWV із кулеметами ДШК. І також – зуміли відбити «повітряну атаку противника», для імітації якої був залучений один Мі-24П з підвісними паливними баками.

Десантники ЗСУ готуються до нових боїв проти армії РФ, фото — прес-служба Генштабу ЗСУ
.

Повідомлення у відкритих джерелах про відпрацювання нашими ДШВ рейдових дій у тилу ворога – подія незвичайна.

У минулому 2021 році Збройні Сили України заявляли, що наші десантники відпрацьовують два основні сценарії дій – проведення тактичного повітряного десанту у декілька сотень бійців та легкої бронетехніки, або ж виконання ролі «елітної мотопіхоти», яка закриває собою раптову «дірку» в лінії фронту.

Десантники ЗСУ готуються до нових боїв проти армії РФ, фото — прес-служба Генштабу ЗСУ
.

Однак теорія «гібридної війни» від РФ передбачає, що бойові дії можуть вестись і без чітко визначеної лінії фронту, на усіх можливих напрямках. Схоже, що наші військові такі «правила гри» прийняли, та готуються бити ворога за його ж військовою наукою.

Закономірно виникає питання – які ж сили та засоби мають десантно-штурмові війська ЗСУ, щоб протистояти армії РФ на усіх можливих напрямках бойових дій.

Десантники ЗСУ готуються до нових боїв проти армії РФ, фото — прес-служба Генштабу ЗСУ
.

Наше військове керівництво із зрозумілих причин таку інформацію не «світить».

Деякі оцінки потенціалу наших ДШВ можемо знайти на шпальтах польського порталу Defence24. Поляки вважають, що чисельність наших десантно-штурмових військ може досягати 16 тисяч військовослужбовців, близько 2-3 тисяч «багнетів» у кожній з 5 бригад.

Десантники ЗСУ готуються до нових боїв проти армії РФ, фото — прес-служба Генштабу ЗСУ
.

Орієнтовна кількість бойової техніки – близько 20 танків Т-80; близько 20 самохідних ПТРК на шасі БРДМ-2; 150 бронетранспортерів, 300 бойових машин піхоти та БМД; 220 гаубиць, мінометів та САУ різних типів; до 60 реактивних систем залпового вогню.

Окремо варто поставити «галочку», що за повідомленнями Генштабу ЗСУ, наші десантники також отримали NLAW і уже готові стріляти із цих ПТРК.

Боєць ДШВ веде стрільбу із ПТРК NLAW, фото — прес-служба Командування ДШВ
.

За оцінками World Air Forces 2022, в строю Повітряних Сил України є до 22 транспортних літаків Ан-26, три літаки Ан-30 (які також можуть використовуватись як транспортні), 7 літаків Іл-76 та 15 гвинтокрилів Мі-8. Як мінімум на частину цих «бортів» наші ДШВ можуть розраховувати, якщо виникне завдання провести повітряний десант.

Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ проводить десантування БМД-2, фото з відкритих джерел

Іван Киричевський

Последние новости

Під час виконання бойового завдання загинув пілот Денис Василюк

Днями, під час виконання бойового завдання загинув начальник штабу – перший заступник командира авіаційної ескадрильї підполковник Денис Василюк. Про це…

16 часов назад

Набув чинності новий закон про мобілізацію

В Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Він був ухвалений та підписаний президентом України в квітні. Політики…

22 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 18.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

23 часа назад

Катери «Ірпінь» та «Рені» — вже у морі

На початку травня Військово-Морські Сили Збройних Сил України отримали ці судна від ВМС Естонії. Катери виконуватимуть бойові завдання, у тому…

1 день назад