Категории: ВидеоСпорт

Конор Макгрегор. Як сантехнік став найбагатшим бійцем світу

Як ірландський боєць змішаних єдиноборств Конор Макгерор долав шлях від соціального дна до всесвітнього визнання

 

26 серпня у Лас-Вегасі відбудеться поєдинок між найкращим боксером світу Флойдом Мейвезером та найсильнішим бійцем змішаних єдиноборств – Конором Макгрегором. Цей бій ще до його проведення назвали найдорожчим у історії – організатори планують заробити $600 млн, а кожен з учасників протистояння покладе до кишені, як мінімум, по $100 млн.

І якщо для Мейвезера подібні гонорари давно не дивина, то для Макгрегора все, що з ним відбувається, схоже на сон. Адже ще якихось 10 років тому цей ірландський хлопець працював у Дубліні звичайнісіньким сантехніком.

Уроки виживання

Конор Макгрегор народився у 1988 році у неблагополучному передмісті Дубліна – Крамліні. У 12 років почав займатися боксом, коли зрозумів, що потрібно вміти за себе постояти.

«Я не мав на меті здобути якийсь бісів титул. Я просто вчився виживати на вулицях», — пригадує Макгрегор, який згодом перепробував чимало видів єдиноборств — кікбоксинг, джиу-джитсу, грепплінг.

Як кожен ірландський хлопчисько — Конор захоплювався і футболом – у його сумці поруч з боксерськими рукавичками завжди лежали бутси і він з одного виснажливого тренування мчав на інше, щоб пограти у футбол.

Навіть розпочавши професійну кар’єру у MMA (змішаних єдиноборствах), Макгрегор продовжував грати у одній з регіональних ірландських ліг за клуб «Йеллоустоун» за який виступав до 2011-го року.

Закінчивши школу, юнак влаштувався учнем сантехніка, але за півтора роки – вже після своєї першої поразки у професіональному MMA від литовця Артемія Ситенкова, зрозумів, що треба зосередитися на чомусь одному.

Попри наполягання батька, Конор звільнився з роботи, заявивши, що він створений для єдиноборств. Жив на допомогу по безробіттю, двічі на день наполегливо тренувався та поставив собі мету, яка тоді здавалася безглуздою – у 25 років стати мільйонером.

Врешті Макгрегор свого досягнув, а легендарний голлівудський актор Сільвестр Сталонне навіть назвав ірландця за його дивовижний злет — Роккі з реального життя.

Втілення мрії

Справжнє сходження Макгрегора розпочалося у 2012 році, коли він став чемпіоном британської бійцівської франшизи Cage Warriors одразу у двох вагових категоріях – напівлегкій (до 66 кг) та легкій (до 70 кг), перемігши північноірландця Дейва Гілла та словака Івана Бухінгера.

Свій наступний поєдинок боєць на прізвисько The Notorious (Сумновідомий) проводив уже у США під егідою найпрестижнішої у світі організації MMA – Абсолютному бійцівському чемпіонаті (UFC).

Запопадливий президент UFC Дейна Вайт вчасно розгледів неймовірний комерційний потенціал ірландця. Він був вибуховим і приховувався не лише у бійцівських талантах, але й у надзвичайній харизмі.

Це було саме те, чого жадала Америка з її 40-мільйонною ірландською діаспорою. Тож вже за чотири роки після появи Макорегора у UFC змішані єдиноборства у США набули неймовірної популярності.

Не залишився у накладі й сам Макгрегор — у 2013 році за свій дебютний поєдинок у UFC він отримав нещасних $8 тис., а вже за два роки став справжнісіньким мільйонером. Причому ірландець відібрав чемпіонський пояс у напівлегкій вазі у бразильця Жозе Альдо у надзвичайно ефектному стилі.

Спочатку він це зробив на передматчевій прес-конференції, вихопивши пояс у ошелешеного Альдо. А потім принизив суперника й у клітці, нокаутувавши його на 13-й секунді бою.

Зараз Конор Макгрегор перший у історії UFC чемпіон у двох категоріях – у листопаді минулого року він ще й нокаутував американця Едді Альвареса та здобув титул у легкій вазі.

Неймовірна харизма

Взагалі — поведінка Конора Макгрегора за межами октагону заслуговує окремої уваги і є складовою його фантастичного успіху. Він вдало епатує публіку та успішно розкручує бої. Починаючи з 2016 року жоден з поєдинків ірландця не зібрав у платних трансляціях аудиторію меншу за 1,5 млн глядачів, які за таке задоволення платять $27-80 за перегляд лише одного поєдинку.

Навіть свою першу поразку у UFC ірландець виставив під правильним кутом. У березні 2016-го року він перескочив одразу з напівлегкої категорії у напівсередню (до 77 кг) та кинув виклик американцю Нейту Діасу зі США.

Це виявилося дещо зухвало, адже суперник за добу після зважування суттєво набрав вагу і в день бою тягнув на всі 90 кг та витримав численні удари Макгрегора, якого здолав задушливим прийомом.

«Я з’їдав по два стейка на день, дозволяв собі багато солодощів і почуття перенасичення загасило бойовий запал. Битися потрібно на голодний шлунок», — констатував причини своєї поразки Макгрегор.

Сумував ірландець недовго і вже у серпні взяв у Діаса реванш, відлупцювавши та впевнено перемігши його одноголосним рішенням суддів. А напередодні бою Макгерор влаштував чергове шоу на прес-конференції, вступивши з Діасом запеклу «перестрілку» пляшками.

Це коштувало ірландцю $150 тис. штрафу. «Суддя вдарив молотком, а я був просто в шоці. 150 тисяч? Десять років тому я б не заплатив за таке й 150 євро», — зізнався Макгрегор.

Але саме за такі шалені вчинки ірландця обожнюють співвітчизники та люблять фани в усьому світі. Конор віддячує їм взаємністю. Одного разу, йдучи вулицею, він побачив на балконі ірландський прапор поруч зі своєю картонною фігурою та не роздумуючи зайшов до свого фана у гості.

А те що коять на прес-конференціях та боях Макгрегора його ірландські вболівальники складно передати словами, це потрібно просто бачити.

Макгрегор це цінує і обіцяє колись провести свій бій у Дубліні на культовій арені «Кроук парк», де грає збірна Ірландії з футболу, та колись бився легендарний Моххамед Алі.

Зірка поза жанрами

Популярність Макгреогра у світі величезна. Лише у Instagram він має 14 млн фолловерів. Американський журнал Times включив ірландця до списку 100 найвпливовіших людей світу та розмістив його фото на своїй обкладинці. А анотацію для видання склав сам Арнольд Шварценеггер.

«Макгрегор — це більше, ніж боєць, спортсмен, чемпіон. Конор — це надзвичайна особистість. Його енергія є абсолютно заразною», — написав славетний американець.

У свіжому рейтингу найбагатших спортсменів світу іншого авторитетного журналу — Forbes  — Макгерор займає 24-е місце – лише за минулий рік він поклав до кишені $34 млн. Більше нього не заробив жоден представник єдиноборств у світі, навіть найіменитіші боксери.

Між тим, гроші Макгрегор отримує не лише за бої – ірландець бажане обличчя для багатьох брендів і рекламує буквально все – від автомобілів, до одягу, взуття і годинників.

Неабияк зацікавив ірландець і кіноіндустрію. Минулого року він отримав одразу дві пропозиції — знятися у сіквелі «Хижака» та культовому серіалі «Гра престолів». І від обох відмовився.

«У мене пекельно боліла гомілка, я бив нею 25 хвилин по колінах того хлопця. Нога просто відвалюється, а мені пропонують роль в «Грі престолів». Я сказав їм, що хочу бути в боях, а не в шоу-бізнесі», — пояснив Макгрегор причину відмови.

Проте, героєм цього серіалу Макгерор вже мав нагоду себе уявити раніше, коли провів спаринг з одним із персонажів «Гри престолів» – Горою.

Найважливіші справи

Практично немає сумніву, що з часом шоу-бізнесу вдасться затягти Макгерора у свої тенета. Та поки ірландець заклопотаний іншими справами. У травні його дружина Ді Девлін народила йому первістка – Конора Джека Макгрегора.

«Раніше я гнався за успіхом. Майже десять років все миготіло, як у казино. Та зараз я зосереджений на своїй родині. Я люблю свою сім’ю — це мої люди, моя кров, моя спадщина» – розповідає Макгрегор.

А ще у нього на носі згадуваний бій з Мейвезером, у якому він пообіцяв знищити американця. «Якщо я вирішу побитися з ним просто так — то пошлю під три чорти UFC, ММА, бокс та спорт. Це буде мій найлегший бій за все життя», — запевнив Макгрегор.

Проте, як відомо, поєдинок між Макгрегором та Мейвезером пройде за боксерськими правилами і фаворитом у ньому буде зовсім не ірландець. Та Макгрегору до ролі андердога не звикати. Цей сантехник з неблагополучного району Дубліна вже неодноразово доводив, що вміє йти всупереч обставинам.

ДМИТРО МАРЦЕНИШИН

Последние новости

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

4 часа назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

4 часа назад

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

12 часов назад

Трупи російських солдат в селі Роботине

Воин 118-й механизированной бригады ВСУ показывает трупы российских солдат в одном из домов близ школы в селе Роботине Запорожской области.…

12 часов назад