Категории: Украина

Конкурс на директора НАБУ: детектива у справі Татарова — виключили, натомість змагаються близькі до ОП кандидати

Журналісти проєкту «Схеми» поспілкувалися з 10 із 21 кандидата на посаду голови НАБУ. Серед них більше нема детектива у справі Татарова, але є претенденти, близькі до ОП, кандидати без доходів, але з кредитами на пів мільйону, а також претенденти без досвіду боротьби з корупцією, імовірним ухиленням від сплати податків, та, вірогідно, батьками-громадянами РФ.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

З конкурсу в лютому виключили Руслана Габрієляна — колишнього детектива у справі Татарова. Після двох тестувань він був другим у рейтингу. Але комісія вирішила, що він не має досвіду керівної роботи — хоча за місяць до того і визнала, що він відповідає всім критеріям.

Руслан Габрієлян

Двоє кандидатів — Віталій Власюк та Семен Кривонос — знайомі з заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою.

Віталій Власюк — заступник голови Київської обласної військової адміністрації. Його брат Владислав Власюк працює в ОП радником і є секретарем робочої групи з питання санкцій проти Росії, яку очолює керівник ОП Андрій Єрмак і ексрадник президента США з питань нацбезпеки посол Майкл Макфол.

Віталій Власюк

У Власюка є авто Lexus RX 350 2020 року випуску та Tesla Model S 2017-го. Він вказав у декларації, що подарував дружині Rolex, і задекларував біткоїни на 1 млн грн.

За даними «Схем», Власюк у 13 разів занизив вартістю своєї криптовалюти. Крім того, з квітня 2021 року криптогаманець Власюка — порожній.

Другий кандидат, який є знайомим заступника голови ОП Кулеби — Семен Кривонос. Дружина Кривоноса працювала з Кулебою в Київській міській державній адміністрації.

Семен Кривонос

У кандидата є дві історії, пов’язаних з хабарами на одну й ту ж саму суму — 120 тис. доларів. Одну торік розслідувало НАБУ, і там Кривонос був викривачем. Інша справа — 2014 року, її розслідувало СБУ. Тоді глова сільради на Київщині нібито у змові зним вимагав 120 тис. доларів за виділення земельної ділянки. Кривонос каже, що тоді версія слідства не підтвердилася. Справу закрили.

У 2016 році Кривонос переміг в конкурсі на директора Одеського теруправління НАБУ, але відмовився від посади через «певну маніпулятивну інформацію». Саме тоді журналіст Гнап готував матеріал про декларацію Кривоноса, в якій була квартира, неспівмірна за вартістю його тодішньому заробітку, а також про початок розслідування щодо можливого хабарництва.

Юрій Бєлоусов

Бєлоусов — керівник департаменту Офісу генпрокурора. Він — у кінці рейтингового списку.

Юрій Бєлоусов

До роботи в ОГП він був науковцем та працював в різних громадських організаціях, які опікувалися правами людини.

Руслан Кравченко

Кравченко посідає перше місце у рейтингу. Він працював військовим прокурором у часи Анатолія Матіоса, зараз очолює Бучанську прокуратуру.

Кравченко був прокурором у справі, де експрезидента-втікача Віктора Януковича було визнано винним у держзраді та пособництві у веденні агресивної війни.

Руслан Кравченко

Відповідно до декларацій кандидата, він, отримавши службове житло у грудні 2018 року, в 2019-му його приватизував і, схоже, того ж року і продав.

Кравченко запевнив, що не має жодного зв’язку із Матіосом.

Олександр Вікул

Вікул — прокурор з Вінниччини. У своїй анкеті він написав «рецепт» боротьби з корупцією.

Зокрема, Вікул написав: «насамперед попрошу всіх відмовитися від корупційних схем та хабарництва» та «українські ЗМІ дуже завзято поширюють новини про хабарництво, тисячі повідомлень, і зовсім не приділяють уваги добру».

Олександр Вілкул

У своїй анкеті він написав про ймовірні сумніви комісії щодо вартості його автівки. За словами Вілкула, оцінщик встановив вартість авто ніжче, ніж суму, яку він віддав продавцю. Таким чином держава отримала менше податку з продажу авто, ніж мала б.

Роман Удовиченко

Удовиченко — прокурор з Сумщини.

Він розповів, як батько його дружини придбав 7-річний Volkswagen Passat за 30 тисяч гривень.

Роман Удовиченко

За його словами, авто придбали у знайомого: «Авто було не на ходу, технічно несправне. І вони займалися цим питанням, уклали цей договір у МРЕО, якусь ціну там узгодили, поставили. Коли мені потрібно було подавати декларацію, підняв усі документи, облікував, відповідно до офіційних документів».

Олександр Руденко

Руденко — адвокат, який раніше брав участь у конкурсі на директора Державного бюро розслідувань.

Руденко попри відсутність доходів у 2021 році, відповідно до його декларації, сплатив півмільйона за кредит.

Олександр Руденко

Відсутність доходу за адвокатську діяльність він пояснив так: «Крім того, що я займаюся адвокатською діяльністю, я ще активно займаюся громадською діяльністю, безпосередньо волонтерством».

Сергій Наумюк

Наумюк працює у НАБУ. З червня 2016 року — керівник Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів.

«Схеми» виявили, що його батько — Анатолій Наумюк — схоже має російський паспорт.

На сайті Федеральної податкової служби РФ, обліковуються дані про його індивідуальний податковий номер та підтверджується наявність у батька претендента на директора НАБУ російського громадянства.

Сергій Наумюк

Водночас, сам Наумюк запевнив, що у його родичів немає російського громадянства.

Наразі його батьки проживають у США: «Майбутній директор НАБУ може мати родичів де завгодно, як у РФ, США, будь-якій іншій країні. Але він повинен керуватися лише інтересами українського народу».

Сергій Гупяк

Гупяк працює у Державному бюро розслідувань Хмельницького, з дислокацією у Вінниці.

Сергій Гупяк

Частину майна, в тому числі половину вартості авто Toyota RAV4 гібрид, він має завдяки матері. Каже, мати довго працювала на різних посадах, і змогла зібрати близько півмільйона гривень на машину.

Конкурсна комісія має відібрати з 21-го фіналіста 3 кандидатів. Це мають зробити після співбесід на доброчесність і компетентність.

20-24 лютого — відбудуться співбесіди щодо доброчесності.

28 лютого — 4 березня — відбудуться співбесіди щодо відповідності кандидатів критерію компетентності.

Визначити одного переможця у конкурсі на посаду директора НАБУ із трьох відібраних кваліфікаційною комісією кандидатів має Кабінет міністрів. 

Последние новости

Життя президента Ірану перебуває «під загрозою», рятувальні роботи ускладнює погода, — Reuters

На місце, де сталася аварія гелікоптера лідера Ірану Ебрагіма Раїсі, направлені пошукові бригади. В Ірані заявляють, що життя Раїсі, а…

11 часов назад

Washington Post: Главный помощник Зеленского манипулирует властью, вызывает критику и не приносит извинений

Я б сказав, що це цілком компліментарна стаття про людину, у якої Зеленський працює президентом. У лонгріді взагалі не згадується…

12 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2024 1. Єдиний НПЗ на Чорноморському узбережжі росії знову зупинився через…

12 часов назад

Російський загарбник конає від влучних ударів бійців 92 ОШБр ВІДЕО

Оператори ударних дронів 1-го штурмового батальйону 92-ої окремої штурмової бригади передислокувалися з Донецької області на Харківський напрямок і продовжують методично…

18 часов назад

Росіяни завдали ракетного удару по базі відпочинку в передмісті Харкова: 5 людей загинуло

Російські війська завдали удару двома ракетами по базі відпочинку, що розташована в передмісті Харкова. 5 людей загинуло, 16 - дістали…

20 часов назад

Знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец»

Сьогодні вночі Силами оборони України знищено морський тральщик чф рф проєкту 266-М «Ковровец».  Військово-Морські Сили ЗС України разом з побратимами…

21 час назад