Категории: ВПК

Кирило Данильченко: Артилерійська коаліція для України

Артилерійська коаліція для України, про яку оголосили на зустрічі українських посадовців з делегацією Сенату Франції, швидше за все, буде ширшою, ніж просто нові Caesar й додаткові снаряди від Франції.

Хоча в нас Caesar данських і французьких аж 56 одиниць, вони показали себе добре і ми явно хочемо більше.

Звісно, більше.

Caesar має балістичний калькулятор, навігацію, хорошу скорострільність, можливість уразити одну ціль одночасним прильотом кількох снарядів, оперативну маневровість із гарним запасом ходу і тактичну маневровість — швидку зміну позиції.

Хороша машина для розвинутої дорожньої мережі на сході України й тактики «кусай і рухайся».

Але жодна країна на Землі не може закрити запити Сил оборони України самотужки.

Загалом глобальний Захід уже передав або передасть нам величезну кількість артилерії — 450+ одиниць ствольної буксированої, 500 САУ і під півтори сотні реакторів.

Фото: EPA/UPG

Польська самохідна гаубиця Krab

.

Активно допомагає нам Польща — 18 переданих САУ Krab з наявності й уже частина поставлена з тих 54, що замовили на гроші ЄС. А ще 24 одиниці мобільних мінометів Rak — частина вже у військах.

Активно допомагає Німеччина — 18 155 мм і 8 на донори для термінового ремонту, і дивізіон готує для нас промисловість.

Швеція передала вісім Archer, це шоста частина всіх вироблених для своїх збройних сил САУ.

Фото: 45 окрема артилерійська бригада Збройних сил України

САУ Archer на фронті, грудень 2023.

.

Британія — третина від AS-90 у строю.

Увесь цей зоопарк потребує запчастин, польового ремонту й обслуговування двигунів або ходової, боєприпасів і ракет. Ви шукали колись підшипники на британську копію 105 мм гармати з Нової Зеландії?

Снаряди й ракети потрібні не лише класичні, а й спеціальні: касети, дим, світло, міни дистанційні, всілякі протитанкові із суббоєприпасами на парашутах.

Фото: Радіо Свобода/Сергій Нужненко
.

Звичайно, порохи — не всі заряди модульні, є прості білі мішки з 6 кг пороху. Їх теж потрібно мільйонами штук. Плюс, звичайно ж, нарізні стволи — 4500 пострілів на ствол і час на заміну. Вони дорогі й складні у виробництві — Україна виготовляє шість на місяць, Франція — теж шість на місяць, Німеччина навряд чи набагато більше.

Одна річ, якщо це Paladin, зняті зі зберігання та пропущені через капітальний ремонт, з їхніми запасами стволів ще з холодної війни, а от новий виріб — це завжди довго.

Фото: Кадр з відео «Військове телебачення України»

M109 Paladin 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців

.

Техніка стає складнішою, усі ці датчики вітру, балістичні обчислювачі, спеціальне ПЗ, захищений цифровий зв’язок, системи пожежогасіння не мають аналогів на цивільному ринку.

Уряд не може просто мобілізувати токарів і слюсарів, як раніше — потрібно ретельно й довго готувати вузьких спеців, яких просто немає в цивільному секторі.

Тому так часто доводиться писати про важке піхотне: АГС, міномети, підствольники, одноразове, міни. Те, що можна робити з нашим рівнем технологій і швидко навчати людей.

Снаряди — це теж довго. В арсеналах США в 1990-х, коли вони готувалися зіткнутися з СРСР, лежало 10 млн 155 мм кабанчиків. Це без вибракування й тих, які потрібно перезарядити, бо минули терміни зберігання.

Тож коли ми не дуже задоволені 2,6 млн західних снарядів і запитуємо ще плюс-мінус десяток мільйонів, треба бути якось ближчими до реальності.

До нудної сірої реальності, а не фантазій, де США мають нам видати тисячі Paladin і до них десь народити боєприпаси.

Мабуть, знову поставити до верстатів жінок, як зробили вони двічі за минуле століття? Так не буде.

А ось кооперацію з Європою треба посилювати і посилювати.

Фото: EPA/UPG
.

Бо США будь-якої миті закриваються у своїй броні з 11 авіаносних груп, двох британських авіаносців, 77 атомних підводних човнів — і моліться собі в Європі, чекайте, поки висадиться кавалерія.

А ми поки що голосуватимемо, потрібен сусідові садовий шланг на пожежі чи ні.

Звісно, що так не буде, але така опція в них є. У нас же немає.

Тому не Францією єдиною, бо, природно, Україна сама не впорається. Жодна країна у світі, крім США, не впоралася б.

Фото: EPA/UPG

Виробництво 155 мм артилерійських снарядів на заводі Rheinmetall, Німеччина, 6 червня 2023 р.

.

Цілком очевидно, що в цій ситуації до артилерії необхідні й дрони та засоби захисту від дронів — мобільна РЕБ на броню, сітки від FPV й інших камікадзе, захищені планшети й ноутбуки, машини наведення та розвідки, комплекти запасних частин і стволи.

Тут потрібне пакетне рішення, щоб це все запрацювало, як повинно працювати. Кооперація з багатьма країнами на довгу дистанцію.

Але це дасть оперативну перевагу Силам оборони – і «три сокири», і Caesar, і німецький похмурий геній перестрілюють російські вироби в дальності й виграють у точності.

Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Excalibur з 38 км лягає за 1,7 метра біля цілі, це гарантоване знищення.

Чотири дивізіони сучасної реактивної артилерії влаштували побоїще оперативних тилів, перебили Антонівський міст, розбили тимчасову переправу з понтонів і, по суті, багато в чому переламали хід Херсонської кампанії.

Нещодавно знищили два російських «Буки», а потім у той сектор біля Іловайська прийшло щось важке і спалило нафтобазу.

Регулярне випилювання РЕБ «Житель», а потім зальоти дронів на всю глибину польоту і навіть дронів-маток, які скидають дрони, щоб вони пролетіли далі. Коридор їм теж пробиває артилерія, яка накриває сектор, звідки йде випромінювання.

Фото: Twitter/@Teoyaomiquu

Знищений російський комплекс Р-330Ж Житель

.

Якщо німці здадуть свої нові RCH 155 через два роки, як вони обіцяли, французи збільшать виробництво Caesar, підійдуть замовлені у словаків Zuzana, плюс турки й німецьке виробництво, якщо запрацює вся «артилерійська коаліція», то в нас є шанс добре наростити ствольну й реактивну, не тільки закрити втрати.

На Старий світ чекає дуже масштабна робота.

Налагодити виробництво сотень стволів у кількох калібрах у Європі й Україні.

Не знизити виробництво снарядів до пострадянських калібрів у Східній Європі через можливу нестачу пороху і прекурсорів.

Компенсувати понад 10000 штук випущених ExcaliburSMArt і BONUS.

Припинити засівати поля сотнями тисяч снарядів, а для цього потрібні дрони не тільки камікадзе.

Нарощувати виробництво «Богдан» і запустити виробництво 105 мм гаубиць в Україні.

Фото: Командування Об’єднаних сил ЗС України

САУ «Богдана»

.

Виробляти міни повітряного підриву, ракети до «Смерчів», різні спеціальні вироби.

Але цю роботу необхідно зробити. Артилерія — це те, що багато в чому відокремлює перемогу від поразки в будь-якій війні, 80% людських втрат у противника і величезна кількість забитої техніки — це саме вона, це можливість вражати інженерно підготовану оборону і бити тили.

І наша війна не виняток.

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

14 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

14 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

14 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

18 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

18 часов назад