Категории: Украина

Києво-Могилянська Академія заборонила вживання російської мови у стінах закладу

Це рішення повністю виконує волю одного великого українця, який відійшов у засвіти

У викладанні це заборонено давно. Тепер стосується загалом вживання мови у стінах університету студентами, викладачами, адміністративним персоналом і у позалекційний час.

У цього рішення є важливий аспект.

Сталося так, що я був поінформований про спадок, який отримав від доброчинця генерал Залужний. На прохання мого хорошого товариша Віталія Портникова шукав контакти отримувачів спадку, щоб звести їх з юристами померлого доброчинця. Повідомляти про спадок повинні ті, хто його отримав. Так і сталося. Після генерала Залужного заявив про отриману підтримку УКУ, потім уже було повідомлено про спадок для Києво-Могилянки й одного талановитого музичного колективу.

Бажання померлого полягало не просто у підтримці університетів, а у підтримці розвитку української мови серед молоді і у суспільстві. З Віталієм Портниковим теж радилася про найкращі форми підтримки.

Тому це рішення Києво-Могилянської Академії повністю виконує волю великого українця.

Микола Княжицький

Про ру₴₴кій язик.
До шести років я була ру₴₴коязичним рєбьонком, який швидко безболісно перейшов на українську. І в третьому класі уже писав такі твори українською, що учителі зачитували колегам в учительській. Це в прикордонному з РФ регіоні, де до Курська палкою кинути. Батьки легко повернулись до своєї рідної мови теж.
Я читала Лєскова, Прішвіна, Маміна-Сібіряка, Зощенка, Житкова — тобто все те, що палкі любителі культури сусіда навряд чи відкривали. Але вважаю, що для для того, щоб вважатись розумною людиною треба осилити Гемінгвея, Флобера, Йонеску, Даля, Вайльда, Джейн Остін і Франца Кафку. Бо Достоєвський лишить лише депресію і злість, а Теодор Драйзер навчить мислити і задуматись над людськими вчинками.
Тривалий час я не знала, попри близкість до кордону РФ, хто такі Кіпєлов, Ночниє снайпєри, Король і Шут. І оце все — моя мати діставала мені якісну західну музику. Це було заохочення до моїх успішних конкурсів, олімпіад, наукових робіт. А інколи питаю Богдана: «А хто це?», коли з’являється новина про якогось там хорошего ру₴₴кого. І не дуже хорошого.
Раніше мій чоловік на зорі наших стосунків «вызывал машиночку к подъездику». Зі мною — він лише інколи використовує її в гротескних спічиках. І є робочий мемас про «випускника гімназії імені Пушкіна». Ще дуже рідко я з нього кепкую саркастично про «карєнних кієвлян» — хоча він справді хороший киянин)
Нагадаю виступ Путіна 2016 року, де він окреслював своїм урядовцям, на чому базуються ідеї ру₴₴кого мира. На язикє.
«Сбережение русского языка, литературы и нашей культуры — это вопросы национальной безопасности, сохранения своей идентичности в глобальном мире. Роль русского языка в такой многоликой, многонациональной, красивой стране, как Россия, еще и в том, чтобы создавать единую российскую нацию, быть языком межнационального общения», — сказав Путін.
Хто думає, що брешу, ось є записане відео. Де прямо сказано, що це інструмент для єдіной нациі.
Далі ось чітке пояснення, хто є частиною «ру₴₴кого мира». Язик там база!
Ось іще одне, місячної давнини, де Путін каже, що ру₴₴кій язик «скрєпляющая сіла СНГ».
Після того, як ро₴₴ійські ракети обвалювали університети в Харкові, Миколаєві, обстрілювали факультети нашого флагмана університету Шевченка — мові окупанта не місце. В лекторіях і коридорах. Бо це офіційна установа. Ценз доступу в кращі вузи — високий бал з української мови. Тому не треба ляля, що комусь в Могилянці складно нею говорити.

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 03.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

59 минут назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024 1. Мінфін росії продовжує шукати можливості поповнити бюджет за рахунок…

11 часов назад

Росіяни катують українських військових, які потрапили в полон на Харківщині

Окупанти захопили в полон українських військових на Харківському напрямку і знущаються з них. Про це повідомляє телеграм-канал БУТУСОВ ПЛЮС. "Невиліковно хвора нація,…

12 часов назад

У Мінсоцполітики порадили українцям самостійно відкладати гроші на старість і готуватися працювати, скільки зможуть

Через демографічні проблеми держава не зможе платити високі соціальні пенсії, тому українцям варто вже зараз відкладати кошти на життя у…

15 часов назад

70% Вовчанська перебуває під контролем ЗСУ, — речник ОСУВ «Хортиця»

Місто Вовчанськ Харківської області, де російська армія почала наступ 10 травня, на 70% перебуває під контролем українських військових. Про це…

16 часов назад