Категории: Мир

Ізраїль раптово відклав вторгнення в Газу

Ізраїль ненадовго відклав початок наземної операції в Секторі Газа, аби дочекатися сприятливішої погоди. Зараз в регіоні щільна хмарність, що завадить роботі підрозділів повітряної розвідки та безпосередньої повітряної підтримки наземних сил, пише The New York Times.

Офіційного оголошення про початок наземної операції досі немає, хоча ЦАХАЛ підтвердив, що розвідувальні групи вже роблять короткочасні рейди на палестинську територію. За словами кількох джерел, спочатку вторгнення було заплановане на ці вихідні, але його відклали на кілька днів, принаймні частково через погодні умови.

Вважається, що десятки тисяч бойовиків ХАМАСу закріпилися в сотнях миль підземних тунелів і бункерів під містом Газа та прилеглими частинами північної частини Гази. Ізраїльські військові лідери очікують, що ХАМАС спробує перешкодити їхньому просуванню, підірвавши деякі з цих тунелів, коли ізраїльські солдати проходитимуть над ними. Також на ізраїльтян очікують придорожні бомби та заміновані будівлі.

ХАМАС також, ймовірно, влаштує партизанські вилазки, під час яких бойовики будуть вистрибувати з прихованих тунелів вже за спиною наступаючої армії.

За словами трьох ізраїльських офіцерів, з якими поспілкувалися журналісти, для полегшення виконання завдань ізраїльським військовим значно спростили правила ведення бойових дій – скасували частину вимог щодо ідентифікації цілей перед тим, як відкривати вогонь.

Крім піхоти, ізраїльські ударні сили включатимуть танки, саперів і спецпризначенців, додали згадані офіцери. Сухопутні війська з повітря прикриватимуть бойові літаки, вертольоти та безпілотники, працюватиме артилерія з суші та з моря.

Ізраїльську бронетехніку можна побачити в полі поблизу Ереза, Ізраїль,14.10.2023.

Війна Ізраїля проти ХАМАС – останні новини

Іран попередив Ізраїль, що втрутиться у війну, якщо ЦАХАЛ розпочне наземну операцію в Секторі Газа. За даними самого Ізраїля, іранці вже значно посилили активність у сусідній Сирії.

У зв’язку з цим у ніч на 15 жовтня військові ЦАХАЛ атакували аеропорт міста Алеппо на півночі цієї країни, внаслідок чого його вивели з ладу.

Глава МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян зазначав, що підтримуване ісламською республікою ліванське шиїтське угруповання «Хезболла» також може відповісти на вторгнення в Газу відкриттям другого фронту з Ізраїлем. За його словами, «Хезболла» вже взяла до уваги усі можливі сценарії.

Пентагон ухвалив рішення направити другу авіаносну ударну групу в східне Середземномор’я – поближче до Ізраїлю. США сподіваються, що це стримає треті сторони від ворожих актів проти Ізраїлю.

Околиці міста Газа після бомбардування ізраїльськими військовими літаками цього тижня


Дії палестинських бойовиків ХАМАС у війні з Ізраїлем можуть підтримати 5 країн світу, тож ізраїльскій армії ЦАХАЛ, ймовірно, доведеться закривати своїми силами одразу декілька напрямків фронту.

Таку думку висловив активіст Давід Майофіс 24 Каналу. Він підкреслив, що у порівнянні з армією Ізраїлю, палестинці мають набагато менше ресурсів — їм вистачить ракет максимум на 2-3 місяці, тож війна триватиме саме такий період у випадку, якщо до неї не втрутяться треті сторони.

«Я думаю, що війна в Ізраїлі мінімум триватиме не більше трьох місяців… Палестинських бойовиків менше, але ракет в ХАМАС вистачить на місяць-два», — вказав Майофіс.

Вважається, що до бойових дій між ХАМАС та ЦАХАЛ можуть доєднатися ще 4 країни: палестинських терористів можуть підтримати Сирія, Іран, Ємен, а також Ліван. Однак Майофіс акцентує, що особливу небезпеку у цьому переліку становить Іран, оскільки він являється прямим союзником Росії.

«Іран сильніший разом з Кремлем. У них багато спільних угод, вони абсолютно скоординовані. Зараз Іран — один з головних союзників Росії», — акцентував Майофіс.

Наразі саме руками Тегерану (столиця Ірану) фінансується чимало операцій різних терористичних угрупувань, які дестабілізують ситуацію у світі. Наприклад, Іран підтримує єменський рух Хуті, Хезболлу в Лівані, а також, окрім ХАМАСу, Палестинський джихад у Секторі Гази, вказав активіст.

На його думку, ризик, що війна може розгорнутися одразу на 5 фронтів, також розуміють партнери Ізраїлю. Не дарма США та Велика Британія стягують власні війська ближче до ізраїльських кордонів (у Середземне море), заявив громадський діяч.

Последние новости

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

10 часов назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

10 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

10 часов назад

Для того і ставили лейтенанта на генеральську посаду

В Ізраїлі глава розвідки вже вибачився за провал 7 жовтня і подав у відставку. В нас гярой-Буданов досі на місці.…

22 часа назад