Категории: Спорт

Харлан дискваліфікували на ЧС з фехтування після провокації росіянки: Україна готує апеляцію

Українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу через відмову потиснути руку росіянці Анні Смірновій, яка змагалася у нейтральному статусі. Федерація фехтування готує протест на це рішення

Про це повідомляє Еспресо.TV.

На ЧС у Мілані Харлан перемогла Смірнову з рахунком 15:7. Після поєдинку українка відмовилася тиснути суперниці руку. Росіянка, яку допустили до змагань в нейтральному статусі, після поразки влаштувала провокацію. Вона 50 хвилин залишалася на фехтувальній доріжці та наполягала, що за правилами, опонентка повинна потиснути їй руку. Врешті судді зарахували українці перемогу.

«Готуємо протест, будемо оскаржувати. Але мова про те, аби її повернули на ці змагання, не може йти», – сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини» президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев, коментуючи цю ситуацію.

«Зараз я перебуваю на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфіковував її. Це вже потім почалися «підкилимні ігри». Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як була визначена наступна суперниця [Ольги Харлан], навіть був призначений суддя на наступний бій», — додав він.

Ілляшев сподівається, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже мова про те, аби повернули Харлан на ці змагання, не може йти.

«У цьому випадку ми будемо намагатися досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, тому що ця дискваліфікація потягне за собою неможливість виступу Харлан у командних змаганнях, які відбудуться через кілька днів», – додав Ілляшев.

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, який водночас є членом Виконкому міжнародної федерації фехтування, під час пресконференції заявив, що Україна попередила заздалегідь організаторів чемпіонату світу з фехтування, що спортсмени не тиснутимуть руку «нейтральним» атлетам з Росії.

«Учора була зустріч федерації [фехтування України] – президента, головного тренера – з членами міжнародної федерації. Вони також наголосили, що наші спортсмени не будуть тиснути руку, вони нададуть «салют», привітають і підуть з доріжки. Те, що ми бачили – це провокація спортсменки під нейтральним прапором. Ми бачили, що вона робила конкретно провокацію проти Ольги Харлан», – заявив Вадим Гутцайт.

За його словами, рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан ухвалив організаційний комітет чемпіонату світу.

Головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад в коментарі ефіру «Суспільне Спротив» розповіла, як саме Харлан отримала дискваліфікацію. Вона відзначила, що перед цим у правилах було вказано, що спортсменки можуть просто здійснити дотик зброєю, однак в останній момент правила щодо цього змінили.

«Дійсно, у правилах є таке, що після бою потрібно віддати «салют» і потиснути руку. Але, наприклад, коли були чинними правила щодо COVID-19, то достатньо було дотику зброєю. Це було схвалено правилами FIE. Наскільки мені відомо, учора [26 липня] було екстрене засідання FIE, і вони скасували це правило, нікому про це не сказавши», — сказала Конрад.

За словами тренерки, після того, як сталася ситуація зі Смірновою, Міжнародна федерація фехтування поставила ультиматум перед Харлан: у разі відмови тиснути руку на неї очікувала б дискваліфікація.

«Ольга не потиснула руку, запропонувала зброю «нейтральній» дівчинці, але вона цього не захотіла, залишилась на доріжці, і вони почали писати протест до FIE. Хоч суддя і зафіксував перемогу Ольги, це з’явилось на табло. Потім пройшов певний час, нас викликали та сказали, що є два шляхи розв’язання питання: або ви тиснете руку, або буде дискваліфікація. Звісно, ми намагались пояснити, що це нестандартна ситуація, що мають бути інші шляхи її вирішення. Але я вважаю, що був дуже-дуже великий тиск з боку представників країни-агресорки, і це дуже впливає в цьому випадку», – пояснила Конрад.

Українську спортсменку підтримали у Міноборони, написавши: «В битві сумнівів не повинно бути».

Також за Ольгу Харлан заступилась перша ракетка України і півфіналістка Вімблдону Еліна Світоліна в Instagram. Вона теж принципово відмовлялась тиснути руку представницям Росії та Білорусі на турнірах після початку повномасштабної війни.

«Ми не тиснемо руки російським і білоруським спортсменам. Це наша позиція! Я закликаю міжнародні спортивні організації та федерації поважати наше рішення! Ми всі любимо та поважаємо Ольгу Харлан», — заявила Світоліна.

Фото: Інстаграм Світоліної

Дискваліфікація

В наступному колі Ольга Харлан мала зустрітися з Йоаною Ілієвою, проте не вийшла на поєдинок. Болгарська шаблістка автоматично пройшла до наступного раунду.

Журналіст Eurosport Марко Аркарі повідомив, що українку дискваліфікували за порушення регламенту.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав скасувати дискваліфікацію Ольги Харлан на Чемпіонаті світу з фехтування.

Ольга Харлан є олімпійською чемпіонкою — 2008 у командних змаганнях та шестиразовою чемпіонкою світу.

Україна припинила бойкот турнірів за участю росіян та білорусів

30 березня Кабінет Міністрів ухвалив рішення, що українські спортсмени бойкотуватимуть турніри, на яких будуть представлені спортсмени з Росії чи Білорусі.

27 липня Міністерство молоді та спорту України видало наказ, який дозволив українським спортсменам брати участь у змаганнях, де виступають росіяни та білоруси у нейтральному статусі, а не під своїми прапорами. Таким, чином Україна відмовилася від бойкоту турнірів, де атлети з Росії та Білорусі виступають у нейтральному статусі.

Харлан стала першою українською фехтувальницею, яка зустрілася з росіянкою після повномасштабного вторгнення РФ.

espreso.tv

Последние новости

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

4 часа назад

Трупи російських солдат в селі Роботине

Воин 118-й механизированной бригады ВСУ показывает трупы российских солдат в одном из домов близ школы в селе Роботине Запорожской области.…

5 часов назад

У РФ заявили про атаку дронів на нафтобазу у Краснодарському краї ВІДЕО

Російська влада заявила, що нібито українські дрони атакували нафтобазу у в селі Юрівка в Краснодарському краї у ніч проти 9 травня.…

5 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 09.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

5 часов назад

Так звана російська опозиція

Так звана російська опозиція (а точніше — фонд боротьби з корупцією, Навального) випустили до дня пʼятої інавгурації путіна викривальне відео-сенсацію!…

15 часов назад