Категории: Экономика

Газ для населення має коштувати не дорожче 4 гривень

6 гривень 99 копійок за газ, які уряд оголосив «знижкою», є насправді підвищенням ціни для пересічних українців. Імпортний газ зі сховищ має коштувати не більше 4 гривень, а український – не більше 2 гривень.

Про це заявив народний депутат Олексій Кучеренко під час брифінгу за результатами наради щодо тарифів, яка пройшла у Верховній Раді.

Політик зауважив, що лише під тиском людей прем’єр змушений був пообіцяти «зниження» ціни до 6 гривень 99 копійок і розповісти, як уряд це робитиме.

Проте, за підрахунками «Батьківщини», реальна ціна на газ повинна бути зовсім іншою.

«3,6 гривні – це середня ціна газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах і належить українському народу. Тоді постає питання, чому не можна до цієї суми вартість зберігання і вийти на суму, наприклад 4 гривні? І це могла б бути такою ціна імпортного газу. Щодо собівартості газу власного видобування, то там офіційні статистичні дані з урахуванням всіх витрат кажуть, що максимум – 1,5-2 гривні. Ось це ціна українського державного газу, якого абсолютно достатньо для населення України та теплокомуненерго», – наголосив народний депутат.

За словами Кучеренка, доки буде існувати НАК «Нафтогаз», доки він володітиме 70% видобутку українського газу, про жодний ринок, про жодну конкуренцію не може бути й мови.

Депутат зауважив, що причиною тарифної та управлінської кризи стали не лише дії уряду та «Нафтогазу». Величезну роль відіграв так званий державний регулятор – НКРКЄП.

«Коли ми читаємо звіти про рекордну закачку газу, на сьогодні на 25% у сховищах більше газу, ніж минулого року. То як може бути, що там газу більше, а нам із вами підіймають ціну? Як так сталося, що НАК «Нафтогаз», структура, яка не видобуває газ, не транспортує газ, при цьому в нього зростає персонал за останній рік в 1,2 раза. При цьому середня заробітна платня у менеджера «Нафтогазу» – 240 тисяч гривень на місяць. 3,5 мільярда гривень становить утримання цього нікчемного монополіста», – обурився народний депутат.

Кучеренко наголосив, що позиція його партії полягає в тому, що тільки ліквідація НАК «Нафтогазу» дасть можливість вийти на конкурентний ринок, зробити дійсно прозору систему ціноутворення, в якій люди зможуть платити справедливу ціну.

 

Теги: газ

Последние новости

Коломойському оголошено підозру в організації замовного вбивства

Українському бізнесмену Ігорю Коломойському, якого підозрюють в легалізації майна отриманого шахрайським шляхом, оголошено про нову підозру -  в організації та…

7 часов назад

Як проти нас ведеться інформаційна війна

Удар в спіну Зеленському звідки не чекали: ізраїльська проурядова Jerusalem Post випустила про Зеленського розгромний матеріал: "Зеленський у скрутному становищі…

10 часов назад

Війська РФ атакували 7 регіонів України, під ударом енергооб’єкти, 30 будинків

8 травня 2024 року над ліквідацією наслідків сьогоднішніх масованих обстрілів України працюють 350 рятувальників, також залучено 100 одиниць спеціалізованої техніки.…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 08.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад